Съдържание

Посетители

В момента има 277  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №966/2022

Изх. №1736(7)/02.08.2022 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Реконструкция на общински път BLG1290/III-1007, Полето - Брежани/Брежани - Сенокос - Граница община Симитли - община Кресна/ - BLG2130/ от км 0+000 до км 15+670“

възложител: ОБЩИНА СИМИТЛИ

Във връзка с представеното от Вас уведомление с Вх. №1736/05.04.2022 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение и допълнителна информация към него с Вх. №1736(4)/19.07.2022 г., на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомявам следното:
Инвестиционното предложение „Реконструкция на общински път BLG1290/III-1007, Полето - Брежани/Брежани - Сенокос - Граница община Симитли - община Кресна/ - BLG2130/ от км 0+000 до км 15+670“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Предмет на настоящето инвестиционно предложение е общинския път BLG1290/III-1007, Полето - Брежани/Брежани - Сенокос - Граница община Симитли - община Кресна/ - BLG2130/ от км 0+000 до км 15+670. Трасето започва от кръстовище с третокласен път ІІІ-1007, водещ до с. Полето. Края на трасето (км 15+671) е границата между община Симитли и община Кресна, в землището на с. Сенокос, община Симитли, област Благоевград. Пътят е част от общинската пътна мрежа на община Симитли. Към момента пътят е с влошени експлоатационни характеристики, като пътната настилка е с мрежовидни пукнатини, напречни и надлъжни неравности, дупки, обрушвания по ръбовете на настилката. Отводняването на повърхностните води на много места е невъзможно поради липсваща или компроментирана отводнителна система. Частично има запазени земни окопи, които са в незадоволително състояние. Съществуващите водостоци са 45 броя.
С настоящето инвестиционно предложение се цели възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните условия за безопасност на движението и добро отводняване на пътя.
Ситуационно решението на трасето е решено с прави участъци и хоризонтални криви, които максимално следват съществуващото трасе, съобразно нормативните изисквания. Дължината на участъка след оптимизация на трасето е 15671 м.
С настоящето инвестиционно предложение са предвидени следните строително-монтажни работи:
- изпълнение на 9 броя нови водостоци;
- монтиране на стоманена предпазна ограда, която ще бъде поставена на всеки водосток в протежение на 12 м;
- направа на пътна настилка;
- почистване, профилиране и пренастилане на съществуващите банкети;
- заустване на селскостопанските пътища чрез изграждане на рампи с дължина между 10 - 15 м.
Повърхностното отводняване е предвидено да се извърши от напречните и от надлъжните наклони на пътната повърхност. В участъците от пътя в изкоп е предвидено да се изпълни земен (необлицован) окоп, който ще отвежда повърхностните води надлъжно на пътя и ще се зауства на установените места, отвеждайки водите извън обхвата на пътя, към водостоците.
С инвестиционното предложение не се предвижда да бъдат засегнати допълнителни площи извън трасето на сега съществуващия път. Съоръженията ще се изпълняват в обхвата на съществуващия габарит на пътя, а именно: трасето започва от кръстовище с третокласен път ІІІ-1007, водещ до с. Полето, в с. Брежани, след което в обхвата на поземлен имот с идентификатор 06238.28.4 по КККР на с. Брежани (вид собственост „Общинска публична“, вид територия „Територия на транспорта“, НТП „За местен път“), поземлен имот с идентификатор 61978.51.14 по КККР на с. Ракитна (вид собственост „Общинска публична“, вид територия „Територия на транспорта“, НТП „За местен път“), през регулацията на с. Ракитна, поземлен имот с идентификатор 61978.55.42 по КККР на с. Ракитна (вид собственост „Общинска публична“, вид територия „Територия на транспорта“, НТП „За местен път“), поземлен имот с идентификатор 48012.1.412 по КККР на с. Мечкул (вид собственост „Общинска публична“, вид територия „Територия на транспорта“, НТП „За местен път“), поземлен имот с идентификатор 66247.1.30 по КККР на с. Сенокос (вид собственост „Общинска публична“, вид територия „Територия на транспорта“, НТП „За местен път“), през регулацията на с. Сенокос и в обхвата на поземлен имот с идентификатор 66247.10.139 по КККР на с. Сенокос (вид собственост „Общинска публична“, вид територия „Територия на транспорта“, НТП „За местен път“).

Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Инвестиционното предложение попада частично в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), а именно: част от поземлен имот с идентификатор 61978.55.42 по КККР на с. Ракитна и част от поземлен имот с идентификатор 48012.1.412 по КККР на с. Мечкул попадат в границите на защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-264/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 41/2021 г.). Същите граничат със защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 97/2008 г.).
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционното предложение допустимо спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, определен с гореописаната заповед за обявяването ѝ.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по смисъла на чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционното предложение е допустимо с утвърдените План на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения (ПУРН) на ЗБР (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в изразено становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” (БД ЗБР) с Изх. №П-01-125(3)/28.07.2022 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград с Вх. №1736(6)/28.07.2022 г., копие от което прилагаме за съобразяване.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и че при реализирането им: не се унищожават и/или увреждат типове природни местообитания и местообитания на видовете, предмет на опазване в засегнатата защитена зона; няма вероятност за намаляване площта, влошаване качествата и структурата на типовете природни местообитания и местообитанията на видовете, както и за унищожаване, увреждане и/или намаляване площта на естествения им район на разпространение в зоната, включително и на най-благоприятните местообитания за видовете; не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете, включително и птици или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се създава предпоставка за трансформация на местообитания на видовете, включително и птици, предмет на опазване в засегнатата защитена зона и в граничната защитена зона; не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, светлинно излъчване и др., което да доведе до прогонването на видовете, включително и птици, предмет на опазване в горепосочените защитени зони и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; няма да се нарушат функционалните връзки между отделните зони в мрежата „НАТУРА 2000 – биокоридори на видове, елементи на ландшафта, които въз основа на своята линейна и непрекъсната структура или свързваща функция са значими за миграцията, географското разпространение и генетичния обмен в растителните и животинските популации и видове“; с реализацията и последващата експлоатация на обекта на инвестиционното предложение не се очаква генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до въздействие върху предмета и целите на опазване на засегнатата защитена зона; не се очаква да се предизвикат отрицателни кумулативни въздействия върху предмета и целите на опазване на засегнатата защитена зона във взаимодействие с други планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. Във тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Реконструкция на общински път BLG1290/III-1007, Полето - Брежани/Брежани - Сенокос - Граница община Симитли - община Кресна/ - BLG2130/ от км 0+000 до км 15+670“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.
Приложение: 1. Копие на становище с Изх. №П-01-125(3)/28.07.2022 г. на БД ЗБР.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград