Съдържание

Посетители

В момента има 100  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №925/2022

Изх. №2643(3)/22.07.2022 г.

Уведомление за Комплексен проект за инвестиционна инициатива (КПИИ) в части: 1. Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП-ПЗ) за УПИ ХVІІ, кв. 31 по плана на Завод за слаботокови релета - с. Баня, община Разлог, област Благоевград (поземлен имот с идентификатор 02693.313.28 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград) отреден за „Пилотна станция за екстракти“; 2. Инвестиционен проект за „Цех за производство на течни форми“ - пристройка към „Пилотна станция за екстракти“ в УПИ ХVІІ, кв. 31 по плана на ЗРС - с. Баня, община Разлог, област Благоевград (поземлен имот с идентификатор 02693.313.28 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград)

възложител: „ЕКСТРАКТФАРМА“ ЕООД

Във връзка с Ваше уведомление с вх. № 2643/13.06.2022 г. и № 2643(2)/06.07.2022 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитирания план, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), Ви уведомявам следното:
Комплексен проект за инвестиционна инициатива (КПИИ) в части: 1. Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП-ПЗ) за УПИ ХVІІ, кв. 31 по плана на Завод за слаботокови релета - с. Баня, община Разлог, област Благоевград (поземлен имот с идентификатор 02693.313.28 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград) отреден за „Пилотна станция за екстракти“; 2. Инвестиционен проект за „Цех за производство на течни форми“ - пристройка към „Пилотна станция за екстракти“ в УПИ ХVІІ, кв. 31 по плана на ЗРС - с. Баня, община Разлог, област Благоевград (поземлен имот с идентификатор 02693.313.28 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград), попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация с уведомлението за горния КПИИ и наличната такава в РИОСВ - Благоевград:
Поземлен имот с идентификатор 02693.313.28 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград е с площ 1963 кв. м, трайно предназначение на територията „Урбанизирана“ и начин на трайно ползване „За друг вид производствен складов обект“. В имота е изградена пилотна станция за екстракти.
За инвестиционни предложения:
- „Пилотна станция за екстракт от билки“, находяща се в поземлен имот с идентификатор 02693.313.28 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград (стар номер 000813), директорът на РИОСВ -Благоевград се е произнесъл по реда и при условията на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС с писмо с изх. № 2027(1)/12.07.2010 г.;
- „Монтиран котел за производство на пара за нуждите на Пилотна станция за екстракт от билки в УПИ V, кв. 31 по действащия план на Завод за слаботокови релета, с Баня, община Разлог, област Благоевград“ директорът на РИОСВ - Благоевград се е произнесъл по реда и при условията на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС с писмо с изх. № 2027(1)/12.07.2010 г.
Основната цел на ПУП - ПЗ е отреждане на имота за „Пилотна станция за екстракт от билки“ при спазване на устройствените показатели за зона „Пп“ - предимно производствена устройствена зона.
С инвестиционния проект се предвижда изграждане на цех за производство на течни форми - пристройка към съществуваща сграда „Пилотна станция за екстракт от билки“. В цеха от екстракта от билки ще се произвеждат и опаковат козметични продукти и хранителни добавки от разделени чрез кампаниен режим на производство.
Имотът е с изградена техническа инфраструктура и не се предвижда изграждане на нова или промяна на съществуващата такава.
С Комплексен проект за инвестиционна инициатива (КПИИ) в части: 1. Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП-ПЗ) за УПИ ХVІІ, кв. 31 по плана на Завод за слаботокови релета - с. Баня, община Разлог, област Благоевград (поземлен имот с идентификатор 02693.313.28 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград) отреден за „Пилотна станция за екстракти“; 2. Инвестиционен проект за „Цех за производство на течни форми“ - пристройка към „Пилотна станция за екстракти“ в УПИ ХVІІ, кв. 31 по плана на ЗРС - с. Баня, община Разлог, област Благоевград (поземлен имот с идентификатор 02693.313.28 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград) не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с КПИИ дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС или екологична оценка (ЕО).
Плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо, на отстояние 4100 м е разположена границата на защитена зона BG0001021 „Река Места” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-349/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 57/09.07.2021 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението (извън границите на защитени зони от мрежата Натура 2000) и характера (изграждане на цех за производство на течни форми - пристройка към съществуваща сграда „Пилотна станция за екстракт от билки“) на заявения план, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000, по отношение на:
• Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване;
• Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
• Нарушаване целостта и целите на опазване на защитената зона;
• Нарушаване кохерентността между съседни защитени зони;
• Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището на с. Баня в близост до границите на защитената зона, няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявения „Комплексен проект за инвестиционна инициатива (КПИИ) в части: 1. Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП-ПЗ) за УПИ ХVІІ, кв. 31 по плана на Завод за слаботокови релета - с. Баня, община Разлог, област Благоевград (поземлен имот с идентификатор 02693.313.28 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград) отреден за „Пилотна станция за екстракти“; 2. Инвестиционен проект за „Цех за производство на течни форми“ - пристройка към „Пилотна станция за екстракти“ в УПИ ХVІІ, кв. 31 по плана на ЗРС - с. Баня, община Разлог, област Благоевград (поземлен имот с идентификатор 02693.313.28 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Баня, община Разлог, област Благоевград)“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград