Съдържание

Посетители

В момента има 283  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №566/2022

Изх. №1934(1)/04.05.2022 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Реконструкция на мрежа НН и изнасяне на електромерни табла за възстановяване на качеството на електрозахранване на абонати, захранени от ТП „Родопа“ с. Стоб, община Кочериново, област Кюстендил“

възложител: „ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ МРЕЖИ ЗАПАД“ АД

Във връзка с Ваше уведомление с вх. №1934/18.04.2022 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), Ви уведомявам следното:
Инвестиционно предложение „Реконструкция на мрежа НН и изнасяне на електромерни табла за възстановяване на качеството на електрозахранване на абонати, захранени от ТП „Родопа“ с. Стоб, община Кочериново, област Кюстендил“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация електрозахранването в района се осъществява с мрежа тип АС, монтирана върху амортизирани стоманобетонни и дървени стълбове.
С инвестиционното предложение се предвижда да се изгради въздушна кабелна линия от стоманобетонни и стоманотръбни стълбове по трасето на съществуващата линия. Стълбовната линия ще се изгради от 65 бр. стълбове тип НЦ 250, ЪЦ 590 и КЦ 835, и ще се изтегли кабелна линия с ВЛУП 3х95+70, 3х70(35)+54.6 от ТП „Родина“. Ще се монтират електромерни табла за захранване с енергия на съществуващите абонати.
Така заявено инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Трасето, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие.
В непосредствена близост до трасето са разположени границите на защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 102/2008 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението (извън границите на защитени зони от мрежата Натура 2000) и характера (Реконструкция на мрежа НН и изнасяне на електромерни табла за възстановяване на качеството на електрозахранване на абонати, захранени от ТП „Родопа“) на заявеното ИП, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000, по отношение на:
• Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на местообитания на видове птици, предмет на опазване;
• Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
• Нарушаване целостта и целите на опазване на защитената зона;
• Нарушаване кохерентността между съседни защитени зони;
• Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището на с. Стоб в близост до границите на защитената зона, няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че за така заявеното инвестиционно предложение „Реконструкция на мрежа НН и изнасяне на електромерни табла за възстановяване на качеството на електрозахранване на абонати, захранени от ТП „Родопа“ с. Стоб, община Кочериново, област Кюстендил“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния за промените.
Приложение: Предупредителен протокол по чл. 153, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда №01-22/04.05.2022 г. по описа на РИОСВ – Благоевград – 2 бр. стр.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград