Съдържание

Посетители

В момента има 118  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №537/2022

Изх. №3380(14)/20.04.2022 г.

Уведомление за „Подробен устройствен план (ПУП) – план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на поземлен имот с идентификатор 04279.78.53, местност Струма по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ за „склад за промишлени стоки и жилищно строителство“

възложител: С. В.

Във връзка с представеното от упълномощеното от Вас лице уведомление по чл. 8, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми с Вх. №3380/08.10.2021 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосочения проект на ПУП и допълнителна информация и документация с Вх. №3380(4)/10.11.2021 г., Вх. №3380(6)/03.12.2021 г., Вх. №3380(9)/15.02.2022 г. и Вх. №3380(11)/30.03.2022 г., които приемаме като уведомление по чл. 10, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) за същия ПУП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме за следното:
Подробен устройствен план (ПУП) – план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на поземлен имот с идентификатор 04279.78.53, местност Струма по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ за „склад за промишлени стоки и жилищно строителство“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Настоящият ПУП е с обхват поземлен имот с идентификатор 04279.78.53, местност Струма по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград с площ 1901 кв. м, вид територия „Земеделска“ с начин на трайно ползване „Нива“.
Съгласно представената в уведомлението и документацията към него информация имотът попада в устройствена зона „Смф1“ с показатели на застрояване както следва: начин на застрояване – свободно; характер на застрояване – ниско свободно с височина до 10 м; Плътност на застрояване – 50%; Минимална озеленена площ – 30%; Кинт -1.5, съгласно одобрения Общ устройствен план на община Благоевград.
С ПУП-ПЗ се предвижда промяна предназначението на имота от „нива“ за „склад за промишлени стоки и жилищно строителство.
След промяна предназначението на имота е заявено предвиждане в имота да се изградят две сгради. Едната е предвидено да бъде за склад за промишлени стоки с максимална разгъната застроена площ до 220 кв. м, а другата да бъде жилищна сграда с максимална разгъната застроена площ до 165 кв. м.
Водоснабдяването на имота е предвидено да се извърши посредством изграждане на водопроводно отклонение до имота от водопровод изграден в поземлен имот с идентификатор 04279.129.66 по КККР на гр. Благоевград – път от републиканската пътна мрежа. Отпадъчните води е предвидено да се заустват в предвидена за изграждане изгребна яма.
Присъединяването на обектите към ел. разпределителната мрежа е предвидено да се извърши към ВЕЛ 20 kV „Язовира“, п/ст Джумая, чрез подземно положен кабел с дължина около 65 м.
Транспортният достъп до имота е предвидено да се осъществява от поземлен имот с идентификатор 04279.78.75 по КККР на гр. Благоевград с НТП „За селскостопански, горски, ведомствен път“.
Настоящият ПУП-ПЗ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0002107 „Бобошево” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-781/29.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 104/2008 г.), на най-близко геодезично разстояние около 3889 м.
С настоящият ПУП-ПЗ не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плана дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по смисъла на чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че така заявените предвиждания на настоящия ПУП-ПЗ не противоречат на целите и мерките в Плана на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на ЗБР (2016 – 2021 г.) и Плана за управление на риска от наводнения (ПУРН) на ЗБР (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, съобразено с писмо с Изх. №П-04-22/12.04.2022 г., на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” (БД ЗБР), постъпило в РИОСВ – Благоевград с Вх. №3380(13)/12.04.2022 г., копие от което прилагаме за сведение.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на типове природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими и не се очаква да доведат до формиране на безпокойство на видовете, предмет на опазване в най-близо разположената защитена зона, не се генерират антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони, включително и най-близо разположената, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за „Подробен устройствен план (ПУП) – план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на поземлен имот с идентификатор 04279.78.53, местност Струма по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ за „склад за промишлени стоки и жилищно строителство“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на горепосочения проект на ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.
Приложение: 1. Копие на писмо с Изх. №П-04-22/12.04.2022 г. на БД ЗБР.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ - Благоевград