Съдържание

Посетители

В момента има 531  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №536/2022

Изх. №3140(9)/20.04.2022 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изграждане на напоителна система с поливни барабани и закупуване на селскостопанска техника за нуждите на земеделско стопанство, находящо се в поземлен имот с идентификатор 77058.2.17, местност Енилъка по одобрените кадастрална карата и кадастрални регистри на гр. Хаджидимово, община Хаджидимово, област Благоевград“

възложител: „КОЛИЙН“ ООД

Във връзка с представеното от Вас уведомление с Вх. №3140/20.09.2021 г. и допълнителна информация към него с Вх. №3140(2)/06.10.2021 г. и Вх. №3140(6)/13.12.2021 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, , Ви уведомявам следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на напоителна система с поливни барабани и закупуване на селскостопанска техника за нуждите на земеделско стопанство, находящо се в поземлен имот с идентификатор 77058.2.17, местност Енилъка по одобрените кадастрална карата и кадастрални регистри на гр. Хаджидимово, община Хаджидимово, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация възложителят, в качеството си на регистриран земеделски производител стопанисва 375 дка земеделска земя, която обхваща поземлен имот с идентификатор 77058.2.17 в местността Енилъка по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Хаджидимово, община Хаджидимово, област Благоевград. Имотът е с площ 375428 кв. м (375.428 дка), трайно предназначение на територията „Земеделска“, начин на трайно ползване „Друг вид нива“. В обхвата на имота се отглеждат царевица и люцерна.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда модернизация на съществуващото земеделско стопанство, като за целта е предвидено да бъдат реализирани следните дейности:
1. Изграждане на напоителна система с поливни барабани, като с оглед постигане на оптимален резултат е избрана технология за напояване „Дъждуване“, съобразена с вида на културите, теренните особености, водоизточника и схемата на засаждане.
За напояване на стопанисваната земеделска площ е предвидено да се ползват 2 бр. поливни барабани с диаметър на тръбопровода 110 и дължина 350-450 м. Дъждовалните машини и поливната техника към тях (дъждовния апарат) е предвидено да бъдат захранвани с вода от примитивно речно водохващане от река Топлика с помощта на 2 броя електрически помпи, захранвани с дизелов генератор. Връзката между помпата и дъждовалните машини е предвидено да осъществява посредством надземна напорна тръбна мрежа, изградена от полиетиленови тръби и хидранти с бърза връзки, към които с гъвкав маркуч ще се свързват поливните барабани. Общата дължина на трасето ще бъде 1740 м. Не е заявено предвиждане за направата на изкопи за полагането на тръбната мрежа.
Предвиденото място на водовземане от воден обект р. Топлика е с географски координати 4132'35.94" с. ш, 2349'51.80". Предвидено е на брега на реката да бъдат монтирани 2 бр. електрически помпи с дебит от по 22.5 л/сек. всяка. Смукателите на двете помпи ще бъдат потопени в коритото на реката, от където ще се черпи вода за напояване, посредством двата поливни барабана.
2. Изграждане на лека ажурна ограда от оградна мрежа с височина 2 м, прикрепена към бетонови оградни колове. За направа на оградата е заявено предвиждане за извършване на изкопни работи за монтаж на коловете.
3. Закупуване на следната селскостопанска техника: колесен трактор; прикачна пръскачка с щанга; торачка; дискова брана 4.0 м работен захват, навесна; реверсивен, навесен плуг; сеялка за окопани култури, торовнасяща уредба, компютър 6 редова, ширина на реда 70 см, навесна.
Земеделските култури се отглеждат при спазване на добрите земеделски практики. За торене не се използват и не се предвижда да се използват органични утайки от промишлени и други води и битови отпадъци.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Инвестиционното предложение попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая в границите на защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.).
Така заявеното инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по смисъла на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за ОС установи, че предвидените с инвестиционното предложение дейности са допустими спрямо режима дейностите на защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по смисъла на чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционното предложение е допустимо с утвърдените План на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения (ПУРН) на ЗБР (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в изразено становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” (БДЗБР) с Изх. №П-01-299(3)/15.04.2022 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград с Вх. №3140(8)/15.04.2022 г., копие от което прилагаме за съобразяване.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените в обхвата на инвестиционното предложение дейности, при реализирането им: няма вероятност за директна загуба на площи от засегнатата защитена зона; не се засягат трайно и необратимо местообитания на видовете птици, предмет на опазване в засегнатата защитена зона; няма вероятност за намаляване площта, влошаване качествата и структурата на гнездови местообитания, крайречни местообитания и/или място за почивка по време на миграция на установените по поречието на река Места мигриращи видове птици; не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури; не се създава предпоставка за трансформация на местообитания на видове птици, предмет на опазване в засегнатата защитена зона; не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, светлинно излъчване и др., което да доведе до прогонването на видовете птици, предмет на опазване в засегнатата защитена зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им, тъй като е възможно да се генерират само по-значителни шумови емисии, които ще са с ограничен обхват, непостоянни и без значение за видовете чувствителни към шумово и антропогенно натоварване; няма вероятност да се нарушат функционалните връзки между отделните зони в мрежата „НАТУРА 2000“; не се очаква да се предизвикат отрицателни кумулативни въздействия върху предмета и целите на опазване на засегнатата защитена зона във взаимодействие с други планове, програми, проекти и инвестиционни предложения в близост до настоящето инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. Във тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на напоителна система с поливни барабани и закупуване на селскостопанска техника за нуждите на земеделско стопанство, находящо се в поземлен имот с идентификатор 77058.2.17, местност Енилъка по одобрените кадастрална карата и кадастрални регистри на гр. Хаджидимово, община Хаджидимово, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.
Приложение: 1. Копие на становище с Изх. №П-01-299(3)/15.04.2022 г. на БДЗБР.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград