Съдържание

Посетители

В момента има 595  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №288/2022

Изх. №966(2)/11.03.2022 г.

Уведомление за „Комплексен проект за инвестиционна инициатива (КПИИ) в части: Изменение на Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП-ПЗ) за поземлен имот с идентификатор 65334.301.2621, местност Хано по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград (УПИ V, местност Хано, Промишлена зона на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград) с отреждане „Обществено обслужване - търговски център „Кауфланд“, КТП, подземен резервоар и паркинг за автобуси“ и Инвестиционен проект за изграждане на търговска сграда за промишлени, битови и нехранителни стоки към съществуващ „Хипермаркет Кауфланд“ в поземлен имот с идентификатор 65334.301.2621 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград“

възложител: „КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО“ КД

Във връзка представеното от Вас в качеството на упълномощено лице уведомление с Вх. №966/23.02.2022 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосочения КПИИ и допълнителна информация към него с Вх. №966(1)/04.03.2022 г., на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., последващи изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Комплексният проект за инвестиционна инициатива (КПИИ) в части: Изменение на Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП-ПЗ) за поземлен имот с идентификатор 65334.301.2621, местност Хано по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград (УПИ V, местност Хано, Промишлена зона на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград) с отреждане „Обществено обслужване - търговски център „Кауфланд“, КТП, подземен резервоар и паркинг за автобуси“ и Инвестиционен проект за изграждане на търговска сграда за промишлени, битови и нехранителни стоки към съществуващ „Хипермаркет Кауфланд“ в поземлен имот с идентификатор 65334.301.2621 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Настоящият КПИИ е с обхват поземлен имот с идентификатор 65334.301.2621, местност Хано по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград (УПИ V, местност Хано, Промишлена зона на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград) с площ 17824 кв. м, вид територия „Урбанизирана“ и начин на трайно ползване „За търговски обект, комплекс“. В имота е изграден търговски комплекс „Кауфланд“ съставляващ едноетажна сграда с РЗП 4160 кв. м, разположена в дъното на парцела.
Имотът попада в градоустройствена зона „Оо“ със следните устройствени показатели: макс. Пзастр. - 80%; макс. Кнт. - 2,5; мин. озел. площ - 20%; макс. височина на застрояване - 10 м.
С проекта за изменение ПУП-ПЗ за поземлен имот с идентификатор 65334.301.2621, местност Хано по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград (КККР на гр. Сандански) се предвижда промяна в застроителния план за имота, с която вътрешните ограничителни линии на застрояване към имот УПИ XL отреден „За обществено обслужване“ се намаляват от 5м на 3 м.
С инвестиционния проект се предвиждат следните дейности:
- в западната част на поземлен имот с идентификатор 65334.301.2621 по КККР на гр. Сандански да бъде изградена свободно стояща търговска сграда с РЗП 1022 кв. м за промишлени, битови и нехранителни стоки, със стоманена конструкция и фасадни стени от фасадни панели;
- монтиране на фотоволтаична инсталация на покрива на сградата с мощност до 100 kWp за собствени нужди. Не се предвижда присъединяване на фотоволтаичната инсталация към електроразпределителната мрежа на населеното място.
При реализация на инвестиционния проект е предвидено да бъде използвана изградената техническа инфраструктура в имота.
Настоящият КПИИ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Настоящият КПИИ не попада в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо са разположени следните защитени зони:
- защитена зона BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ. бр. 28/2010 г.), на най-близко геодезично разстояние около 2360 м;
- защитена зона BG0000224 „Огражден - Малешево” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-310/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 50/2021 г.), на най-близко геодезично разстояние около 2900 м.
С настоящият КПИИ не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с КПИИ дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми, в случай, че не е приложима разпоредбата на чл. 2, ал. 1, т. 4 от същата.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с КПИИ дейности, както и обстоятелствата, че с реализацията им няма вероятност за директна загуба на площи, увреждане и/или фрагментация на типове природни местообитания и/или местообитания на видове в границите на защитените зони, включително и най-близо разположените защитени зони, както и за формиране на трайно безпокойство на видовете, предмет на опазване в защитените зони, тъй като същият е предвидено да се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се създава предпоставка за трайна и непреодолима преграда възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или за изолиране на отделни полигони от местообитания на видове, както и за прекъсване на типични за местообитанията структури, възможните по-значителни шумови емисии ще са ограничен обхват, преди всичко в обхвата на имота, в който е предвидено да се реализира инвестиционното предложение и непостоянни, и без значение за видовете чувствителни към шумово и антропогенно натоварване.
Реализацията и последващата експлоатация на предиведната с КПИИ инвестиционна инициатива няма да предизвика нарушаване на функционалните връзки между отделните зони в мрежата „НАТУРА 2000“. КПИИ не попада в обхвата на биокоридори на видове и теренът, на който е предвидено да бъде реализиран не съставлява елемент/и на ландшафта, които въз основа на своята линейна и непрекъсната инфраструктура или свързваща функция са значими за миграцията, географското разпространение и генетичния обмен в растителните и животинските популации и видове.
Реализацията и последващата експлоатация на предиведната с КПИИ инвестиционна инициатива не е свързана с генериране на антропогенни вещества и процеси, както и отпадъци, които могат да доведат до отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони, включително и най-близо разположените.
С оглед гореизложеното считаме, че при реализацията на предвидените с настоящият КПИИ дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявения „Комплексен проект за инвестиционна инициатива (КПИИ) в части: Изменение на Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП-ПЗ) за поземлен имот с идентификатор 65334.301.2621, местност Хано по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград (УПИ V, местност Хано, Промишлена зона на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград) с отреждане „Обществено обслужване - търговски център „Кауфланд“, КТП, подземен резервоар и паркинг за автобуси“ и Инвестиционен проект за изграждане на търговска сграда за промишлени, битови и нехранителни стоки към съществуващ „Хипермаркет Кауфланд“ в поземлен имот с идентификатор 65334.301.2621 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописания КПИИ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград