Съдържание

Посетители

В момента има 283  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №246/2022

Изх. №932(1)/04.03.2022 г.

Уведомление за инвестиционно предложение “Изграждане на селскостопанска сграда за съхранение на селскостопанска продукция и инвентар с помещения за обитаване в поземлен имот с идентификатор 65334.169.40 в местността Калинките по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград“

възложител: И. К.

Във връзка с подаденото от Вас уведомление с Вх. №932/22.02.2022 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т.2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение “Изграждане на селскостопанска сграда за съхранение на селскостопанска продукция и инвентар с помещения за обитаване в поземлен имот с идентификатор 65334.169.40 в местността Калинките по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение е предвидено в поземлен имот с идентификатор 65334.169.40 в местността Калинките по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, представляващ земеделска земя с начин на трайно ползване „нива“ и площ 300 м2 да бъде изградена селскостопанска сграда за съхранение на селскостопанска продукция и инвентар с помещения за обитаване със застроена площ от 45 м2. За реализиране на инвестиционното предложение не се предвижда промяна предназначението на имота. Водоснабдяването и електроснабдяването на имота е предвидено да се осъществи от изградената техническа инфраструктура в поземлен имот с идентификатор 65334.168.61 с начин на трайно ползване „за селскостопански, горски, ведомствен път“, общинска собственост. Образуваните отпадъчни води е предвидено да бъдат зауствани във водоплътна изгребна яма. Транспортния достъп ще се осъществява по полски път.
Предвижданията на инвестиционното предложение са малки по обем. Реализацията и последващата експлоатация на инвестиционното предложение не е свързана с отделяне на вредни вещества във въздуха, формиране на производствени отпадъчни води, както и генериране на значителни количества отпадъци.
Така заявено инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо на разстояние от 1600 м е разположена защитена зона BG0001028 „Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-350/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението (поземлен имот, извън границите на защитени зони от мрежата Натура 2000) и характера (строителство в земеделски земи без промяна на предназначението на земята) на заявеното ИП, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000, по отношение на:
• Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на местообитания на видове птици, предмет на опазване;
• Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
• Нарушаване целостта и целите на опазване на защитената зона;
• Нарушаване кохерентността между съседни защитени зони;
• Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището на гр. Сандански, в близост до границите на защитените зони, няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение “Изграждане на селскостопанска сграда за съхранение на селскостопанска продукция и инвентар с помещения за обитаване в поземлен имот с идентификатор 65334.169.40 в местността Калинките по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград