Съдържание

Посетители

В момента има 378  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №69/2022

Изх. №119(1)/24.01.2022 г.

Уведомление за „Проект на Подробен устройствен план (ПУП) – частично изменение на плана за регулация (ЧИПР) за УПИ XII-208, УПИ XIII-207, УПИ XIV-206, кв.22 по плана на с. Горна Брезница, община Кресна“

възложител: С. П.

Във връзка с представеното от Вас уведомление по чл. 8, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми с Вх. №119/13.01.2022 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосочения проект на ПУП, които приемаме като уведомление по чл. 10, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) за същия проект на ПУП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме за следното:
Проектът на Подробен устройствен план – частично изменение на плана за регулация (ПУП-ЧИПР) за УПИ XII-208, УПИ XIII-207, УПИ XIV-206, кв.22 по плана на с. Горна Брезница, община Кресна попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация настоящият проект на ПУП-ЧИПР обхваща следните урегулирани поземлени имоти (УПИ):
 УПИ XII-208, кв.22 по плана на с. Горна Брезница, община Кресна с площ 1340 кв. м, с предназначение „за жилищно строителство“;
 УПИ XIII-207, кв.22 по плана на с. Горна Брезница, община Кресна с площ 1120 кв. м, с предназначение „за жилищно строителство“;
 УПИ XIV-206, кв.22 по плана на с. Горна Брезница, община Кресна с площ 900 кв. м, с предназначение „за жилищно строителство“.
Основната цел на проекта на ПУП–ЧИПР е обединяване на трите имота в един нов УПИ XII-206,207,208 по плана на с. Горна Брезница, община Кресна с площ 3360 кв. м и с конкретно предназначение на имота „за малоетажно жилищно застрояване“, за който се запазват устройствените показатели по предходен план, а именно: ЖМ - „За жилищно строителство с Н до 10 м (нискоетажно) със следните устройствени показатели: Нк.к.=10.00 м; Кинт.=1.2; Плътност на застрояване=60%; Позел. До 40%; характер на застрояване в имота „е“ – индивидуално.
С проекта на ПУП–ЧИПР не се предвижда промяна на съществуващата и/или изграждане на нова техническа инфраструктура, както и усвояване на друга територия, извън тази на конкретните урегулирани поземлени имоти УПИ XII-208, УПИ XIII-207, УПИ XIV-206, кв.22 по плана на с. Горна Брезница, община Кресна.
С настоящият проект на ПУП-ЧИПР не се предвижда промяна предназначението и/или начина на трайно ползване на имотите, попадащи в обхвата на плана.
Настоящият проект на ПУП-ЧИПР не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Настоящият проект на ПУП-ЧИПР попада в границите на следните защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):
- защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 97/2008 г.);
- защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед № РД-264/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 41/2021 г.).
С настоящият проект на ПУП-ЧИПР не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плана дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по смисъла на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за ОС установи, че предвидените с настоящият проект на ПУП-ЧИПР дейности са допустими с режима на дейностите на защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици и защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, определен със заповедите за обявяването им.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с настоящия проект на ПУП-ЧИПР дейности, както и обстоятелствата, че с реализацията им не се унищожават и/или увреждат типове природни местообитания и местообитания на видовете, включително и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони, тъй като не се отнемат площи от типове природни местообитания и местообитания на видове, включително и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони, реализацията му няма вероятност да доведе до влошаване на абиотични и биотични фактори на средата, респективно качествата на типовете природни местообитания и местообитанията на опазваните в засегнатите защитени зони видове, както и до унищожаване, увреждане и/или намаляване площта на естествения им район на разпространение в зоните, включително и на най-благоприятните за опазваните видове местообитания, не се създава трайна и непреодолима преграда, възпрепятстваща свободното придвижване на видовете, включително и птици, предмет на опазване в засегнатите защитени зони, не се нарушава кохерентността между зоните, с реализацията на плана не се очаква кумулиране на въздействия със значителен отрицателен ефект върху типовете природни местообитания, видовете и техните местообитания, предмет на опазване в засегнатите защитени зони, не се нарушава кохерентността между зоните, а възможните шумови емисии са локални, временни, с непостоянен характер и няма вероятност да доведат до кумулиране на значително шумово натоварване, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване на засегнатите защитени зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за настоящия „Проект на Подробен устройствен план (ПУП) – частично изменение на плана за регулация (ЧИПР) за УПИ XII-208, УПИ XIII-207, УПИ XIV-206, кв.22 по плана на с. Горна Брезница, община Кресна“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на горепосочения проект на ПУП-ЧИПР и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ - Благоевград