Съдържание

Посетители

В момента има 448  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №850/2021

Изх. №2611(3)/27.08.2021 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на хотелски комплекс и СПА център в поземлен имот с идентификатор 47189.301.3 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград“

възложител: „ЕМ СТРОЙ“ ЕООД

Във връзка с подадената от Вас документация с Вх. №2611/02.08.2021 г. на РИОСВ – Благоевград, която приемаме като уведомление по чл. 10, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за ОС, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на хотелски комплекс и СПА център в поземлен имот с идентификатор 47189.301.3 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционното предложение „Изграждане на хотелски комплекс и СПА център в поземлен имот с идентификатор 47189.301.3 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград“, наричано по-долу за краткост „Първоначално инвестиционно предложение“, е проведена процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), в рамките на която е извършена и процедура по оценка за съвместимост (ОС) с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа „Натура 2000“, приключила с Решение за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС № БД-70-ПР/2019 г. на директора на РИОСВ - Благоевград. Решението е постановено при съобразяване на следните основни предвиждания: изграждане на хотелски комплекс с капацитет 50 стаи, СПА център, ресторант с капацитет до 10 места, паркинг с капацитет до 20 паркоместа и външен басейн в поземлен имот с идентификатор 47189.301.3 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград (КККР на с. Марикостиново). Инвестиционното предложение предвижда да се използва минерална вода за СПА центъра от НМВ „Марикостиново“, като за целта бъде изграден външен водопровод за минерална вода като разклонение от съществуващ водопровод за минерална вода, захранен от сондаж №6 на НМВ „Марикостиново“. Обхвата на трасето на новопредвидения за изграждане водопровод за минерална вода е описан в административния акт.
Съгласно представената информация, изменението на първоначалното инвестиционно предложение е предвидено да бъде реализирано изцяло в обхвата на поземлен имот с идентификатор 47189.301.3 по КККР на с. Марикостиново.
Изменението на първоначалното инвестиционно предложение се изразява в предвиждане за изграждане на още два басейна – вътрешни, с топла връзка към външния басейн и лечебен басейн – топило. Необходимите допълнителни количества минерална вода за захранване на новопредвидените за изграждане басейни са в размер, съответно:
Проектен минимален дебит – до 0.36 л/сек;
Годишно водно количество – 20279.81 куб. м.
Обхвата и останалите предвиждания на първоначалното инвестиционно предложение, описани в издадения административен акт, не се променят. Не се предвижда и усвояване на друга територия извън обхвата на поземлен имот с идентификатор 47189.301.3 по КККР на с. Марикостиново.
Територията, обект на изменението на първоначалното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), но попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая, в границите на защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-349/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.).
Така заявеното изменение на първоначалното инвестиционно предложение не попада самостоятелно в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Същото не следва да се считат и за изменение и разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от същия закон, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда спрямо въздействието, което е оценено и разгледано в проведената процедура по преценяване на необходимостта от ОВОС и ОС и не подлежи на задължителна оценка въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2, ал. 3 и ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че:
- реализацията на така заявеното изменение на първоначалното инвестиционно предложение е допустима спрямо режима на дейностите на защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, определен с горепосочената заповед за обявяването ѝ;
- така заявеното изменение на първоначалното инвестиционно предложение е допустимо с утвърдените План на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на „ЗБР“ за БУ) (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения (ПУРН) на „ЗБР“ за БУ (2016 – 2021 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в изразено становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” (БДЗБР) с Изх. №П-01-241(1)/24.08.2021 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград с Вх. №2611(2)/24.08.2021 г., копие от което прилагаме се съобразяване.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на заявените с изменението на първоначалното инвестиционно предложение дейности, както и обстоятелствата, че с осъществяването им не се очаква кумулиране на въздействия със значителен отрицателен ефект върху предмета и целите на опазване в засегнатата защитена зона, в резултат от въздействията на настоящето инвестиционно предложение, в съвкупност с въздействията от оцененото въздействие от първоначалното инвестиционно предложение, тъй като не се засягат типове природни местообитания и местообитания на видовете, предмет на опазване в засегнатата защитена зона, не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими и не се очаква да доведат до безпокойство водещо до прогонване на видове или намаляване на числеността им в зоните, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху засегнатата защитена зона. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на хотелски комплекс и СПА център в поземлен имот с идентификатор 47189.301.3 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за предвижданията на гореописаното изменения на първоначалното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна на предвижданията или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.
Приложение: 1. Копие на писмо с Изх. №П-01-241(1)/24.08.2021 г. на БДЗБР.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
И.Д. ДИРЕКТОР НА РИОСВ – БЛАГОЕВГРАД
Упълномощена със Заповед № 929/19.07.2021 г.
на министъра на околната среда и водите