Съдържание

Посетители

В момента има 376  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №368/2021

Изх. №1421(2)/14.04.2021 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Реконструкция и разширение на предприятие да добив и преработка на месо, находящо се в УПИ XV1412 и УПИ XLIV1412 по плана на бивш стопански двор по плана на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил и монтиране на нов парен котел в съществуващо котелно помещение, находящо се в УПИ XLIV1412 по плана на бивш стопански двор на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил“

възложител: „ЕВРО МИЙТ ЕНД МИЛК“ ЕООД

Във връзка с подаденото от Вас уведомление с Вх. №1421/09.04.2021 г. и допълнителна информация с Вх. №1421(1)/12.04.2021 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Реконструкция и разширение на предприятие да добив и преработка на месо, находящо се в УПИ XV1412 и УПИ XLIV1412 по плана на бивш стопански двор по плана на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил и монтиране на нов парен котел в съществуващо котелно помещение, находящо се в УПИ XLIV1412 по плана на бивш стопански двор на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация с уведомлението за горното инвестиционно предложение и наличната такава в РИОСВ-Благоевград в УПИ XV1412 и УПИ XLIV1412 по плана на бивш стопански двор по плана на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил са изградени:
- производствена база в която се извършват следните дейности: отглеждане на животни (едър рогат добитък), клане на животни; производство на месни и млечни продукти;
- котелно помещение, в което са разположени два броя котли: 1 брой котел на твърдо гориво (дърва) с топлинна мощност 708 kW, който не е в експлоатация от месец юни, съгласно писмо с вх. № 3699/19.11.2020 г. по описа на РИОСВ-Благоевград; 1 брой парен котел тип „Steam 2000“, изгарящ природен газ с номинална топлинна мощност 1,75 MW.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда:
1. Реконструкция и разширение на предприятието, в което се преработва охладено и замразено говеждо и свинско месо, както и месо от дребни преживни животни от собствен месодобив и закупуване от вън. Готовата продукция ще се реализира във вид на: охладено трупно месо; субпродукти - охладени и опаковани; преработени продукти, охладени и опаковани. За целта се предвижда:
• да бъде изграден месопреработвателен блок - двуетажна сграда със разгъната застроена площ 3 000 кв. м на две нива. На първо ниво ще се извършва обработка на месото и експедиция на готовата продукция. На второ ниво ще бъдат изградени климатизирани сушилни за трайни колбаси и деликатеси, и санитарно-битов блок за производствен персонал;
• вътрешно преустройство на съществуваща двуетажна сграда. Ще бъдат обособени нов хладилник за трупно месо, зала за транжиране и обезкостяване на месо, технологичен хладилник и зала за осоляване и зреене на месо. Разгънатата застроена площ на вътрешно преустройство е 308 кв. м.
В резултат от реконструкцията и разширението производствения капацитет на предприятието ще се увеличи от 5 000 т/годишно на 10 000 т/годишно.
2. Монтиране на нов парен котел на природен газ с топлинна мощност 1,410 MW на мястото на котела на твърдо гориво.
Площадката е с изградена техническа инфраструктура. Производствените отпадъчни води от месопреработвателната дейност преминават през локално пречиствателно съоръжение (мазниноуловител), след което заедно с битовите отпадъчни води се заустват в съществуващата площадкова канализация.
Предвидените с инвестиционно предложение дейности не попадат самостоятелно в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда. Няма основания да считат за изменение или разширение, което да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на околната среда, тъй като: предвидените с инвестиционното предложение дейности ще бъдат реализирани на територията на съществуваща площадка с изградена техническа инфраструктура; очакват се незначителни количества вредни вещества във въздуха отделяни по време на строително-монтажните работи; предвижда се генерираните отпадъци по време на строително-монтажните работи и по време на експлоатацията да бъдат третирани в съответствие с изискванията на Закона за управление на отпадъците; замяната на котела на твърдо гориво с котел на газ ще намали концентрацията на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, което ще доведе до подобряване на неговото качество.
Предвижданията на инвестиционното предложение не са свързани с промяна на предназначението и/или начина на трайно ползване на имота.
Предвид гореизложеното за инвестиционно предложение „Реконструкция и разширение на предприятие да добив и преработка на месо, находящо се в УПИ XV1412 и УПИ XLIV1412 по плана на бивш стопански двор по плана на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил и монтиране на нов парен котел в съществуващо котелно помещение, находящо се в УПИ XLIV1412 по плана на бивш стопански двор на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил“ няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в глава шеста от ЗООС процедури по задължителна оценка въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Инвестиционното предложение попада в границите на една защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), а именно: попада в границите на защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.), в Зона ІІІ на населените места, съгласно Плана за управление на защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, утвърден със Заповед № РД-363/28.05.2015 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 45/2015 г.).
При извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС се установи, че предвидените с инвестиционното предложение дейности са допустими спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, определени със заповедта за обявяването ѝ, както и с плана за управление на защитената зона.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че с реализирането им не се увреждат/унищожават местообитания на видовете птици, предмет на опазване в защитена зона BG0002099 „Кочериново”, както и функционални и структуроопределящи фактори и елементи за местообитанията или екосистемите използвани от видовете птици предмет на опазване в зоната, не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са с ограничено периодично действие (основно в периода на строителството) и с ограничен обхват, и не се очаква да доведат до значително безпокойство, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Реконструкция и разширение на предприятие да добив и преработка на месо, находящо се в УПИ XV1412 и УПИ XLIV1412 по плана на бивш стопански двор по плана на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил и монтиране на нов парен котел в съществуващо котелно помещение, находящо се в УПИ XLIV1412 по плана на бивш стопански двор на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за конкретното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
За Директор на РИОСВ – Благоевград
/съгласно Заповед №190/14.05.2019 г. на директора на РИОСВ - Благоевград/