Съдържание

Посетители

В момента има 494  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №359/2021

Изх. №1138(3)/12.04.2021 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Текущ ремонт на съществуващо рибопроходно съоръжение от водохващане № 12 на р. Санданска Бистрица в поземлен имот с идентификатор 43699.57.3 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Лиляново, община Сандански, област Благоевград, част от хидроенергийна каскада „Санданска Бистрица“.

възложител:„ЕНЕРГО –ПРО БЪЛГАРИЯ“ ЕАД

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 1138/23.03.2021 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение: “Текущ ремонт на съществуващо рибопроходно съоръжение от водохващане № 12 на р. Санданска Бистрица в поземлен имот с идентификатор 43699.57.3 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Лиляново, община Сандански, област Благоевград, част от хидроенергийна каскада „Санданска Бистрица“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация хидроенергийна каскада е построена и пусната в експлоатация преди 2003 г. Каскадата се състои от три стъпала ВЕЦ „Сандански“, ВЕЦ „Лиляново“ и ВЕЦ „Попина лъка“.
От директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ е издадено Разрешително за водовземане № 41140085/18.07.2008 г. с цел производство на електроенергия посредством ВЕЦ „Попина лъка“, ВЕЦ „Лиляново“ и ВЕЦ „Сандански“, изменено с Решение № ПО-01-99/27.07.2018 г.
Водохващане №12 е тиролско водохващане, изградено на река Санданска Бистрица, част от второто стъпало на каскадата - ВЕЦ „Лиляново". Състои се от траншея с дължина 20 м и ширина 1,8 м. В левия бряг са ситуирани утайник и сградоцентралата на ВЕЦ „Попина лька”. Котата на преливния ръб пред водоприемната решетка е 957,63. Приетото застроено водно количество е Qзастр.=5500 л/сек. Екологичното водно количество, което трябва да се изпуска перманентно след водохващането е Qек.=208 л/сек.
В следствие на дългогодишната експлоатация, съоръжението има нарушена хидравлична проводимост. Връзката между рибния проход и участъка след водохващането е компрометирана. Стените на басейните са нарушени. Хидравличното свързване на изтичането от рибния проход с естественото речно легло на практика не позволява миграция на риби. Това налага ремонт с цел възстановяване на свързаността на участъка под и над съоръжението.
Пропускането на Qек.=208 л/сек. се предвижда да се реализира посредством текущ ремонт на съществуващия рибен проход. Рибният проход се предвижда да бъде от вида ”вертикални слотове”, но с видоизменена входна част. Предвижда се строително-монтажните работи да се извършат в периода на маловодие, през месеците август и септември.
Строително-монтажните работи се състоят в прорязване на съществуващата конструкция на масивния яз до проектната кота и оформяне на отвор. Отворът ще се оформи чрез нова стоманобетонна конструкция, която ще се изпълни в съществуващата, като при случай ще се анкерира. Към новата конструкция ще бъдат монтирани стоманени водачи за монтаж на запорни греди или телескопичен савак. В края на първи басейн се монтира мерния профил, изработен от лист ламарина. Фино регулиране на водното ниво във входното съоръжение ще се осъществява чрез подреждане на дървени бичмета в началото на прохода. След входното съоръжение следва рибен проход от басейнов тип свързан чрез вертикални прорези. Трасето се отлага и се пристъпва към изпълнение на изкопните работи. Изкопите се извършват с тежка механизация и се дооформят ръчно. Изкопания материал се натоварва на автотранспорт и се депонира извън площадката. Насипни работи са необходими за възстановяване на дъното на реката след прага. Насипването ще се извършва механизирано като се използва материал от реката и се достигне 0,2 м над бетоновия ръб на съществуващото съоръжение. Уплътняването става механизирано с кофата на багера.
Във връзка с горното така заявеното инвестиционно предложение не следва да се считат за изменение и разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда (строително-монтажните работи ще бъдат извършвани в границите на съществуващото водохващане, не се променя застроеното водно количество, целта на инвестиционното предложение е осигуряване екологично водно количество след водохващането Qек.=208 л/сек., което трябва да се изпуска съгласно Разрешителното за водовземане на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“) и не подлежи на задължителна оценка въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.
Същият попада частично в границите на защитена зона BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ, бр. 107/2007 г. изм. и доп.).
При направената проверка за допустимост по смисъла на чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС се констатира, че инвестиционното предложение е допустимо с ПУРБ на ЗБР за БУ (2016-2021 г.) и ПУРН на ЗБР за БУ (2016-2021 г.) при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в становище по чл. 155, ал. 1, т. 23 от ЗВ на БДЗБР с изх. № П-01-102(1)/08.04,2021 г.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се предполага увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове в зоната, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” . В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Текущ ремонт на съществуващо рибопроходно съоръжение от водохващане № 12 на р. Санданска Бистрица в поземлен имот с идентификатор 43699.57.3 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Лиляново, община Сандански, област Благоевград, част от хидроенергийна каскада „Санданска Бистрица“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.
Приложение: писмо с изх. №П-01-102(1)/08.04.2021 г. на директорът на БДЗБР.

С уважение,
СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
За Директор на РИОСВ – Благоевград
/съгласно Заповед №190/14.05.2019 г. на директора на РИОСВ - Благоевград/