Съдържание

Посетители

В момента има 230  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №374/2020

Изх. №1550(1)/13.05.2020 г.

Уведомление за „Горскостопанска програма за имот с номер 437002 в местността Гатера съгласно картата на възстановената собственост за землището на с. Ковачевица, община Гърмен, област Благоевград“

възложител:  НАСЛЕДНИЦИТЕ НА Т.П., М. И., Ц. Б.

Във връзка с подаденото от Вас уведомление с Вх. №1550/08.05.2020 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираната горскостопанска програма, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомяваме за следното:
Горскостопанската програма за имот с номер 437002 в местността Гатера съгласно картата на възстановената собственост за землището на с. Ковачевица, община Гърмен, област Благоевград попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Предмет на горскостопанската програма се явява имот с номер 437002 в местността Гатера съгласно картата на възстановената собственост за землището на с. Ковачевица, община Гърмен, област Благоевград с площ 14.212 дка (1.4212 ха), регистриран с начин на трайно ползване „Залесена нива“, собственост на наследниците на Тома Николов Пашкулев, Марина Спасова Иванова и Цветанка Спасова Божева, съгласно приложената скица.
Горскостопанската програма е изработена на основата на горскостопанските карти, картата на възстановената собственост и/или КККР и извършената през 2009/2010 г. инвентаризация на горите на ТП „Държавно горско стопанство Гърмен“, съгласно която в имота попадат части от насажденията обособяващи отдел, подотдели 81 „р“ и „м“.
Съобразно представената информация и документация насажденията в имота са със следните таксационни показатели:
• за частта от отдел, подотдел 81 „р“ с площ 1.3 ха, представляваща иглолистно естествено семенно насаждение с равномерен строеж и средно състояние, отнесено към стопански клас „Бялборов високобонитетен“: състав - бял бор 10; възраст - 100 години; пълнота – 0.6; средна височина – 24 м; среден диаметър – 34 см; бонитет – 2;
Наличен е подраст със състав смърч 7, бял бор 3 със семенен изкуствен произход, на възраст 30 години, пълнота 0.6, височина – съответно 3, 4 м и бонитет – съответно 3, 4;
• за частта от отдел, подотдел 81 „м“ с площ 0.05 ха, представляваща иглолистна култура с равномерен строеж и добро състояние, отнесено към стопански клас „Смърчов високобонитетен“: състав - смърч 8 на възраст 30 години, бял бор 2 с естествен произход; пълнота – 0.8; височина – съответно 5, 8 м; среден диаметър – съответно 3, 7 см; бонитет – съответно 2, 4.
С горскостопанската програма се предвижда за период от 10 години да се изпълнят следните горскостопански мероприятия:
 в частта от отдел, подотдели 81 „р“: извеждане на възобновителна сеч – групово-постепенна с интензивност 25%;
 в частта от отдел, подотдели 81 „м“: не се предвиждат горскостопански мероприятия.
С горскостопанската програма не са заявени предвиждания за възобновителни, противопожарни и ловностопански мероприятия, както и изграждане на извозни пътища.
Предвидените с горскостопанската програма дейности не са свързани с промяна на предназначението и/или начина на трайно ползване на имота, предмет на същата.
Горскостопанската програма не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), но попада в границите на защитена зона BG0001030 „Родопи - Западни“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (обн. ДВ, бр. 85 от 2007 г., изм. и доп.). Северната граница на имота граничи със защитена зона BG0002063 „Западни Родопи” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-835/17.11.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 108/2008 г.), променена със Заповед № РД-890/26.11.2013 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 107/2013 г.).
Така заявената програма и предвидените в нея дейности не попадат/не могат да бъдат отнесени към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежат на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
При направения пространствен анализ в ГИС среда е установено, че имотът предмет на горскостопанската програма, попада в териториалния обхват на типа природно местообитание 91СА „Рило-Родопски и Старопланински бялборови гори“, предмет на опазване в защитена зона BG0001030 „Родопи - Западни“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. С предвижданията на програмата се засяга около 0.002% от площта на разпространение на местообитанието в зоната.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема, характера и времетраенето на предвидените с горскостопанската програма дейности, както и обстоятелствата, че същите са съобразени с утвърдената от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите „Система от режими и мерки за стопанисване на горите, попадащи в горските типове природни местообитания“, включени в Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“, не се очаква унищожаване и/или увреждане и трансформация и/или фрагментация на типове природни местообитания, в т. ч и засегнатото природно местообитание 91СА, и на местообитания на видове, включително и птици, предмет на опазване в защитените зони, тъй като не се създават условия и предпоставки за изменение на територии и ключови елементи на околната среда определящи структурата и естественото функциониране на природните местообитания, както и за растителните видове, които го характеризират, не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими и не се очаква да доведат до значително безпокойство върху видовете, предмет на опазване в зоните, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявената Горскостопанска програма за имот с номер 437002 в местността Гатера съгласно картата на възстановената собственост за землището на с. Ковачевица, община Гърмен, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри и предвиждания на гореописаната горскостопанска програма и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград