Съдържание

Посетители

В момента има 261  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №816/2019

Изх. №3243(1)/15.10.2019 г.

Уведомление за Комплексен проект за инвестиционна инициатива (КПИИ), съдържащ следните самостоятелни части: Подробен устройствен план - изменение на плана за застрояване за промяна предназначението на поземлен имот с идентификатор 62699.30.1, по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград от „за офиси“ в „за модулна бензиностанция и офиси“ и инвестиционен проект за модула бензиностанция, офис и навес“

Възложител: „БАМБИ 87“ ЕООД

Във връзка с внесена от Вас документация с вх. № 3243/04.10.2019 г. на РИОСВ – Благоевград, която приемаме като уведомление по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.) за горецитирания план, предвид чл. 6а, т. 2 от същата наредба, Ви уведомявам за следното:
КПИИ, съдържащ следните самостоятелни части: Подробен устройствен план - изменение на плана за застрояване за промяна предназначението на поземлен имот с идентификатор 62699.30.1, по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград от „за офиси“ в „за модулна бензиностанция и офиси“ и инвестиционен проект за модула бензиностанция, офис и навес“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За „Проект за изменение на Общ устройствен план на община Благоевград за имот № 030001, местност „Над канала“, землище на с. Рилци, община Рилци, община Благоевград, област Благоевград“ с цел предвиждане на смесена многофункционална УЗ „Смф“, директорът на РИОСВ Благоевград се е произнесъл с Решение БД-05-ЕО/2019 г.
Със Заповед № 1000/03.09.2019 г. на зам. кмета на община Благоевград е разрешено да се изработи КПИИ по чл. 150 от Закона за устройство на територията.
С изменението на плана за застрояване е предвидено промяна предназначението на поземлен имот с идентификатор 62699.30.1 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Рилци, община Благоевград с площ 1501 м2 , с начин на трайно ползване „за друг вид застрояване“ от „за офиси“ в „за модулна бензиностанция и офиси“ - ново ниско свободно застрояване с устройствени показатели: устройствена зона „Смф1“; височина на застрояване - максимум 10 м; максимална стойност на Кинт. - 1.5; плътност на застрояване - максимум 50 %; плътност на озеленяване - минимум 30 %.
С инвестиционният проект е предвидено в имота да бъдат изградени едноетажна офис сграда със застроена площ 100 м2, модулна бензиностанция с единична или двойна колонка за светли горива с обем на резервоара от 5 до 10 м3 и навес със застроена площ около 30 м2.
Водоснабдяването на имота ще се осъществи чрез изграждане на водопроводно отклонение с дължина 2 - 3 м до съществуващ водопровод РЕ ф 110, минаващ по улицата северно от имота. За отвеждане на отпадъчните води ще се изгради канализационно отклонение с дължина около 3 - 4 м до съществуваща канализация бет. тръби ф300. Захранването на имота с електроенергия ще се осъществи от съществуващо главно електромерно табло на стълб пред имота.
На този етап не са налични данни, че с КПИИ се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана.
Предвид гореизложеното КПИИ, със следните части: Подробен устройствен план - изменение на плана за застрояване за промяна предназначението на поземлен имот с идентификатор 62699.30.1 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград от „за офиси“ в „за модулна бензиностанция и офиси“ и инвестиционен проект за модулна бензиностанция, офис и навес“, не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и екологична оценка (ЕО).
Имотът, предмет на плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо e разположена защитена зона BG0002107 “Бобошево” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-781/29.10.2008 г. на Министъра на околната среда и водите, (обн. ДВ, бр.104/2008 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се предполага засягане, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове в зоните, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0002107 “Бобошево”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеният „КПИИ, съдържащ следните самостоятелни части: Подробен устройствен план - изменение на плана за застрояване за промяна предназначението на поземлен имот с идентификатор 62699.30.1, по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград от „за офиси“ в „за модулна бензиностанция и офиси“ и инвестиционен проект за модула бензиностанция, офис и навес“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград