Съдържание

Посетители

В момента има 381  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №531/2019

Изх. №2283(1)/12.07.2019 г.

уведомление за изготвяне на проект за Подробен устройствен план - изменение на плана регулация и застрояване (ПУП - изменение на ПРЗ) за УПИ ХIХ - 628 и УПИ ХХ - 628, кв. 70 по плана на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград с цел образуване на нов УПИ ХИХ - 628 като предназначението се запази „жилищно строителство“

Възложител:Б. Г. Ч.

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. № 2283/08.07.2019 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитирания проект за ПУП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Проект за Подробен устройствен план - изменение на плана регулация и застрояване (ПУП - изменение на ПРЗ) за УПИ ХIХ - 628 и УПИ ХХ - 628, кв. 70 по плана на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград с цел образуване на нов УПИ ХИХ - 628 като предназначението се запази „жилищно строителство“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената към уведомлението документация УПИ ХIХ - 628 и УПИ ХХ - 628 са с площ от 1000 м2.
С изменението на плана за регулация е предвидено обединяване на УПИ ХIХ - 628 и УПИ ХХ - 628, кв. 70 по плана на с. Гърмен в нов УПИ ХIХ - 628 с обща площ 2000 м2, като предназначението се запази за „жилищно строителство“. Предвидено новообразувания имот да бъде за „ниско жилищно строителство“, а предвидените устройствени показатели са следните: устройствена зона „Жм“ - ниско жилищно строителство; плътност до 60 %; Кинт. до 1.2; озеленяване 40 %; височина до 10 м; свободно застрояване.
В новообразувания имот е предвидено изграждане на едноетажна жилищна сграда със застроена площ 200 м2. Имотът граничи с уличната регулация, по която са изградени водопровод, канализация и електрозахранване. Водоснабдяването на ново предвидения с плана обект ще се осъществи от водопроводната мрежа на с. Гърмен, а образуваните отпадъчни води ще се заустват в канализационната мрежа на населеното място. Електрозахранването ще се осъществи от съществуващата електроразпределителна мрежа на селото чрез въздушна външна връзка с прогнозна дължина от около 10 м. Имотът е достъпен по улица.
На този етап не са налични данни, че с проекта за ПУП – изменение на ПРЗ се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана, предвид което не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
Територията, предмет на плана не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД - 532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 51/06.07.2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с ПУП дейности, както и обстоятелствата, че е предвидено същите да се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за „Проект за Подробен устройствен план - изменение на плана регулация и застрояване (ПУП - изменение на ПРЗ) за УПИ ХIХ - 628 и УПИ ХХ - 628, кв. 70 по плана на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград с цел образуване на нов УПИ ХИХ - 628 като предназначението се запази „жилищно строителство““ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописания проект за ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,
СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
За Директор на РИОСВ – Благоевград Изготвил: Гл. експерт Росен Алексов
/упълномощена със Заповед №190/14.05.2019 г./