Съдържание

Посетители

В момента има 248  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„РБ Пласт“ ООД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „РБ Пласт“ ООД - гр. Благоевград
за обект: Цех за производство на полиетиленово фолио, гр. Кочериново

 

 

На основание Заповед №77/23.02.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 07.03.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на Цех за производство на полиетиленово фолио, находящ се в гр. Кочериново, Бивш стопански двор, УПИ VI-1388 и XXVIII-1385, експлоатиран от „РБ Пласт“ ООД.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните помещения и инсталации:
- Цех за производство на полиетиленово фолио;
- Инсталация за флексопечат;
- Склад за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на полиетиленови фолия, торби и опаковки. Работният режим на обекта е непрекъснат. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №14-20/07.03.2022 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”

Извършваната от дружеството дейност „Флексопечат“ попада за контрол, съгласно т. 8.1 от Приложение №1 към чл. 2, ал. 1 на Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии от летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултатна употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр. 96/2003 г., с изм. и доп.). За целта се експлоатират 2 бр. машини в отделно обособени помещения, като втората е инсталирана в края на 2021 г. Инсталацията за флексопечат е регистрирана, съгласно изискванията на чл. 30л от ЗЧАВ през 2014 г., като Удостоверението за регистрация е издадено на „Робифирпласт“ ООД. Предвид промяната в наименованието на юридичекото лице на „РБ Пласт“ ООД, както и монтажа на втора машина за флексопечат на обекта, дружеството има задължение да представи в РИОСВ – Благоевград Заявление по образец за промяна в обстоятелствата.
Работното помещение, където са разположени екструдерите и машините за конфекциониране на опаковки е снабдено с общообменна вентилация. Всяка от машините за флексопечат е съоръжена с изпускащо устройство (въздуховод) за отвеждане на емисиите от летливи органични съединения в атмосферния въздух.
Дружеството ежегодно в срок до 31 март на всяка текущата година представя в РИОСВ – Благоевград декларация за консумираните количества органични разтворители през предходната календарна година, съгласно чл. 20, ал.8 от Наредба №7/2003 г. Видно от последната представена до момента декларация е, че през календарната 2021 г. не се превишава праговата стойност за консумацията на разтворителите ( ПСКР > 15 t/g ) за извършваната дейност, регламентирана в Таблица 1 на Приложение № 2 към чл. 2, ал. 2 от Наредба №7/2003 г.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“

Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“. Дружеството не извършва внос/износ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС) и няма задължения за регистрация и нотификация в ECHA.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за използваните и съхранявани ОХВС, за доставчиците, както и информация по Приложение №2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите. Информационните листове за безопасност (ИЛБ) отговарят на изискванията на чл. 31 и на Приложение II на REACH.
Дружеството използва ОХВС, които попадат в Приложение XVII на REACH. Не са установени нарушения. Спазват се условията за ограничение. Не е установена употребата на вещества, попадащи в Приложение XIV.
Складът за съхранение на ОХВС отговаря на нормативните изисквания. Установено е, че ОХВС са в оригинални плътно затворени опаковки. Не се наблюдават разливи.
Представят се документи по чл. 4, т. 7–11 на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.), оценка на безопасността на съхранение на ОХВС. Изготвен е и доклад от извършена класификация по чл. 103, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, съгласно който предприятието не се класифицира с нисък или висок рисков потенциал.

3.3. Направление „КПКЗ и ЕО”

3.3.1. Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.):
- т. 4 - Извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.)
3.3.2. За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ, операторът има изготвена собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1 за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Няма дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия на обекта с изискванията на екологичното законодателство.