Съдържание

Посетители

В момента има 529  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Булит Шуус“ ООД - с. Беласица

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Булит Шуус“ ООД - с. Беласица

 

На основание Заповед №35/27.01.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 08.02.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на Цех за производство на обувки, находящ се в общ. Петрич, с. Беласица, ул. „Беласица“ №107, експлоатиран от „Булит Шуус“ ООД.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ бр. 53/2012 г., с изм и доп.) и Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/ (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните помещения и съоръжения:
- участъци „Кроялен и „Шивален“, разположени в едно помещение;
- участък „Монтажен“, където се съхраняват част от входните материали и готовата продукция;
- складово помещение за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС);
- места за съхранение на отпадъци;
- климатично оборудване.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

За извършване на производствената си дейност, считано от 15.05.2019 г., „Булит Шуус“ ООД, експлоатира част от сграда в с. Беласица, въз основа на договор за наем. Работният режим на обекта е едносменен, пет дневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №7-20/08.02.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
Видно от представените при проверката информационни листове за безопасност, използваните лепила, съдържат в състава си летливи органични съединения. В тази връзка, извършваната от дружеството дейност „Производство на обувки“ попада за контрол, съгласно т. 5 от Приложение №1 към чл. 2, ал. 1 на Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии от летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултатна употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр. 96/2003 г., с изм. и доп.). Помещенията, където се извършва монтаж на ходилата и спомагателното залепване са осигурени с аспирационни системи за отвеждане на ЛОС в атмосферния въздух.
Дружеството има задължение да извърши регистрация на инсталацията за производство на обувки в публичния електронен регистър, съгласно чл. 30л от Закона за чистотата на атмосферния въздух, като и ежегодно в срок до 31 март на всяка текущата година да декларира в РИОСВ – Благоевград количествата консумирани органични разтворители през предходната календарна година, съгласно чл. 20, ал.8 от Наредба №7/2003 г. горецитирания
На обекта се експлоатира 3 бр. колонни климатици, съдържащи флуорсъдържащи парникови газове (R 410A и R 407С), попадащи в обхвата на Регламент (ЕС) №517/2014 на Европейския парламент и на Съвета за флуорсъдържащите парникови газове и за отмяна на Регламент (ЕО)№842/2006 г. Съобразно заряда в тона СО2 еквивалент, същите подлежат на проверки за течове с честота – най-малко на всеки 12 месеца.
Дружеството като оператор на стационарно климатично оборудване има задължения да води „Досиета на системите“, както и да представя ежегодно в РИОСВ - Благоевград в срок до 15 февруари на всяка текуща година, годишен отчет за предходната календарна година, съгласно чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).

3.2. Фактор „Отпадъци“
Дружеството извършва производствена дейност само на проверяваната площадка. За отпадъци, които се генерират от дейността са утвърдени работни листове по реда на Наредба №2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр.66/2014г., с изм. и доп.). Отчетността на отпадъците се води чрез Национална информационна система за отпадъци /НИСО/. При проверката е установено несъответствие в данните налични в НИСО за отпадък с код 150110*, спрямо наличните на обекта количества. Същите се съхраняват в закрито помещение с ограничен достъп, съвместно с пълните с лепило съдове.
Отпадъци с кодове 040199 и 040299 се насочват за депониране, като дружеството има утвърдени от директора на РИОСВ-Благоевград доклади от основно охарактеризиране за тези отпадъци.
Отпадъци с кодове 150101 и 150102 са предавани на площадки за отпадъци.
За предаването на съответните видове отпадъци се представят сключени писмени договори, от които е видно, че приемащите отпадъците дружествата, притежаващи необходимите документи по ЗУО.
За производствените си нужди, „Булит Шуус“ ООД въвежда на територията на Р България материали и суровини, които са опаковани. В тази връзка, то се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. Представен е анекс към договор сключен в началото на 2023 г. с организация за поемане на задължение по оползотворяване на отпадъците от опаковки. Не са представени документи, удостоверяващи, заплащането на дължимата такса опаковки за за периода от 15.05.2019 г. до 31.12.2022 г.
При проверката не се установява изгаряне на отпадъци.

3.3. Фактор „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“.
В своята дейност дружеството използва и съхранява опасни химични вещества и смеси (ОХВС), които се класифицират като опасни, съгласно Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), в категория на опасност „запалими“. Дружеството не извършва внос/износ на ОХВС.
Създаденото досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) съдържа необходимата информация за доставчици на използваните ОХВС, информационни листове за безопасност (ИЛБ) отговарящи на изискванията на чл. 31 и на Приложение II на REACH. Дружеството е запознато с изискванията към ИЛБ на Регламент (ЕС) 2020/878 на Комисията от 18 юни 2020 година. В досието липсва информация по Приложение №2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите.
Дружеството използва ОХВС, които попадат в Приложение XVII на REACH. Не са установени нарушения. Спазват се изискванията за ограничение.
Обособеното място за съхранение на ОХВС не отговаря на изискванията на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г., с изм. и доп.). Установено е, че ОХВС са в оригинални плътно затворени опаковки. Не се наблюдават разливи.
Към момента на проверката не се предоставят документи по чл. 4, т. 7–11, както и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници:
На дружеството са дадени предписания по ЗЧАВ, ЗУО и ЗЗВВХВС, като са определени съответните срокове и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.
За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.