Съдържание

Посетители

В момента има 230  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Албрек“ ЕООД - с. Мурсалево

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Албрек“ ЕООД - с. Мурсалево
 

На основание Заповед №300/12.08.2022 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 17.08.2022 г. се извърши проверка на място и по документи на цех за производство на пелети, експлоатиран от „Албрек“ ЕООД, находящ се в с. Мурсалево, общ. Кочериново, ул. „Калоян“ №2 (бивш стопански двор).

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от шума в околната среда (ДВ бр. 74/2005 г., с изм. и доп.), и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ, ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извърши се проверка на инсталация за производство на пелети и площадки за съхранение на суровина за производство на пелети.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на пелети. Като суровина за производството на пелети момента се ползва трупна дървесина и дървесни отпадъци. Цехът за производство на пелети работи на едносменен режим, пет дневна работна седмица. На 12.08.2022 г. на „зелен телефон“ на РИОСВ – Благоевград е постъпил сигнал за запрашаване на съседните къщи с трици, поради съхранението им на открито в двора. При проверката е съставен Констативен протокол №42-06/17.08.2022 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
3.1.1. Организирани източници на емисии от производствени процеси.
Дружеството експлоатира инсталация за производство на пелети с директен контакт (като сушилен агент се ползват димните газове от горивния процес, който протича в котел). Котелът изгаря дървесни кори и бракувани палета. Източник на емисии в атмосферния въздух е изпускащо устройство (комин) след барабанна ротационна сушилня. Преди изпускането в атмосферния въздух емисиите преминават за пречистване през циклон.
Дружеството спазва изискванията за провеждане на собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, съгл. чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/1999 г. (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.). Последните СПИ са проведени през 2020 г. и са валидни за 2020 г. и 2021 г. Представеният протокол от изпитване показва превишение на нормата за допустими емисии по показател прахообразни вещества, регламентирана в чл. 62, ал. 1, т. 1, буква „в“ от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.). Поради малкият размер на получената санкция, същата не е наложена.
3.1.2. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.).
Раздробяването на дървесината до чипс се извършва с дробилка, разположена под навес. В момента са складирани около 50 м3 раздробен дървесен чипс.
По продължението на цеха за производство на пелети е изграден навес (ограден от три страни), в който се съхраняват дървесни трици. При извършения оглед е установено, че на открито срещу навеса се съхраняват дървесни трици, с което се създават условия за неорганизирани емисии в атмосферния въздух. Съхраняваните на открито трици са на площ около 145 м3 (12 м Х 12 м), с височина от 2 м до 2,5 м в отделните части. Не са спазени изискванията на чл. 70, ал. 8, т. 1 и ал. 9, т. 1 от наредба №1/2005 г.

3.2. Фактор „Шум”
Източници на шум в околната среда са: дробилка (извършва се раздробяване на чипс под навес), чукова мелници, барабанна ротационна сушилня, пелет преса, транспортни ленти и транспортна техника.
Обектът е включен в годишния план за провеждане на контролни измервания на показателите на шум, излъчван в околната среда. На 22.08.2022 г. ще се проведат контролните измервания.

3.3. Направление ”КПКЗ, ЕО и ДА”
Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.), а именно:
- т. 2 - за дейности по събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци, в това число опасни отпадъци, за които се изисква разрешение или регистрационен документ съгласно Закона за управление на отпадъците.
За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ дружеството е изготвило и към момента на проверката представя собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1/2008 г. за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ (ДВ, бр. 96/2008 г.).

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираното нарушение по ЗЧАВ са предприети действия по налагане на Акт за установяване на административно нарушение и е поставено предписание, със срок за изпълнение.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място. В случай на констатирано неизпълнение на предписанието, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.