Съдържание

Посетители

В момента има 462  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„НИКИ МЕТАЛ“ ЕООД - с. Черниче

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на “НИКИ МЕТАЛ“ ЕООД, с. Черниче
Обект: площадка за отпадъци, разположена в с. Крупник, общ. Симитли
 

На основание Заповед №251/08.07.2022 г. на директора на РИОСВ-Благоевград, на 21.07.2022 г. се извърши проверка на място на площадка за дейности с отпадъци, находяща се в землището на с. Крупник и експлоатирана от „НИКИ МЕТАЛ“ ЕООД, с. Черниче, общ. Симитли.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел установяване спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, и произтичащите от него специални закони и подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Основната дейност извършвана на площадката е събиране и третиране на отпадъци.
Обектът включва:
- участък за дейности с отпадъци от черни и цветни метали;
- участък за дейности с излезли от употреба моторни превозни средства;
- участък за дейности с излязло от употреба електрическо и електронно оборудване;
- участък за дейности с негодни за употреба батерии и акумулатори

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Съставен е Констативен протокол №23-14/21.07.2022 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Отпадъци“
„НИКИ МЕТАЛ“ ЕООД притежава Разрешително за извършване на дейности по третиране на отпадъци № 01-ДО-270-2/01.08.2016 г., издадено от директора на РИОСВ-Благоевград по реда на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.). Документът е издаден за няколко обекта, включително и за обекта разположен в землището на с. Крупник, като включва дейности обозначени съгласно допълнителните разпоредби на ЗУО с код R13 (съхраняване на отпадъци до извършване на някоя от дейностите с кодове R1-R12, с изключение на временното съхраняване на отпадъците на площадката на образуване до събирането им) и код R12 (размяна на отпадъци за подлагане на някоя от дейностите с кодове R1-R11). В документа са включени отпадъци от черни и цветни метали /ОЧЦМ/, излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/, негодни за употреба батерии и акумулатори /НУБА/, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване /ИУЕЕО/.
Дейности с ОЧЦМ:
На площадката се разполага с видеонаблюдение. При проверката е установено, че съхраняването на записите е за срок по-малък от година. Проблемът е технически.Съгласно изискването на ЗУО, при приема на ОЧЦМ са оформяни декларации /от физическите лица/ и сертификати /от лицата, регистрирани по ТЗ/ за произход. Количествата на постъпващите отпадъци се определят със собствени калибрирани електронни везни.
Дейности с ИУМПС:
По отношение на извършваната дейност се констатира, че:
- дружеството разполага със собствена калибрирана електронна автовезна за определяне на теглото на постъпващите ИУМПС;
- за всяко прието ИУМПС се издава удостоверение за разкомплектоването му;
- основата на площадката е с непропусклива повърхност и с изградена система за улавяне на води, включително площадкови води;
- осигурени са съдове за съхранение на генерираните отпадъци.
На площадката се разполага с видеонаблюдение. При проверката е установено, че съхраняването на записите е за срок по-малък от година. Проблемът е технически.
Дейности с НУБА:
Обектът е обозначен с табелите, съдържащи информацията изисквана по Наредба за батерии и акумулатори и за негодни за употреба батерии и акумулатори (ДВ, бр. 2/2013 г., изм. и доп.). Негодните акумулатори са съхранявани с електролита, в метален контейнер, като се ползват оборотни пластмасови вани.
Дейности с ИУЕЕО:
ИУЕЕО се съхранява под навес върху непропусклива основа. Разполага се с калибрирана електронна везна за измерване на приеманото и предавано количеството ИУЕЕО.
От началото на 2022 г. отчетността за отпадъците се води изцяло чрез Национална информационна система за отпадъци /НИСО/.
Отпадъците от площадката са предавани за последващо третиране на лица, притежаващи документи по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците.
„НИКИ МЕТАЛ“ ЕООД притежава Регистрационен документ за транспортиране на отпадъци, с последно изменение под № 01-РД-213-05/22.06.2012 г., издаден от директора на РИОСВ-Благоевград по реда на ЗУО. На базата на него са извършвани транспортирания, които са отразени в НИСО.

3.2 Направление „КПКЗ, ЕО и ДА“
3.2.1 „НИКИ МЕТАЛ“ ЕООД“ притежава Разрешително за извършване на дейности по третиране на отпадъци № 01-ДО-270-2/01.08.2016 г. Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение № 1, т. 2 от Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/ (ДВ, бр. 43/2008 г.).
3.2.2. За определяне на превантивни мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ, операторите, извършващи дейности по Приложение №1 от ЗОПОЕЩ, изготвят собствена оценка за възможни случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба № 1 (ДВ, бр. 96/2008 г.)

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството е дадено едно предписание по Закона за управление на отпадъците със съответен срок за изпълнението му.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Обектът подлежи на ежегоден текущ контрол във връзка с притежаваното от дружеството разрешение за дейности с отпадъци.
Като цяло, дружеството изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на извършената проверка. Дадено е само едно предписание, което е свързано с техническо изпълнение и отчитането му може да се извърши по документ, както и на място при последваща проверка във времето. В случай на констатирано неизпълнение на предписанието, ще бъдат предприети административнонаказателни действия.