Съдържание

Посетители

В момента има 206  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Грийн хаус Сандански“ ЕООД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на “Грийн хаус Сандански“ ЕООД - гр. Сандански, Обект: Оранжериен комплекс, землището на с. Лешница, общ. Сандански

 

На основание Заповед №33/18.02.2022 г. на директора на РИОСВ-Благоевград, на 04.03.2022 г. се извърши проверка на място на Оранжериен комплекс, находящ се в землището на с. Лешница, общ. Сандански експлоатиран от „Грийн хаус Сандански“ ЕООД, гр. Сандански.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел установяване спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, и произтичащите от него специални закони и подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните помещения и съоръжения:
- Места за съхранение на отпадъци;
- Котли с горивни камери на твърдо гориво;
- Места за съхранение на ОХВС.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Съставен е Констативен протокол №8-25/04.03.2022 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Отпадъци“
Оранжерийният комплекс се ползва от дружеството въз основа на договор за наем от 16.11.2020 г. между „В.П.Х.“ ЕООД и „Грийн хаус Сандански“ ЕООД. За образуваните отпадъци са утвърдени работни листове по реда на Наредба №2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр.66/2014г.). Представят се и два броя отчетни книги по Приложение №1 от Наредба №1 (ДВ, бр. 51/2014 г. изм. и доп.), заверени от РИОСВ-Благоевград на 02.05.2019 г., както и към момента на проверката. Същите съдържат хронологична информация за количествата образувани и предавани отпадъци до 01.03.2022 г. Данни в Национална информационна система „Отпадъци“ не са въвеждани. Представят се екземпляри на годишни отчети за календарната 2021 г. на хартия. За последващо третиране са предавани отпадъци, като са оформяни документи, удостоверяващи предаването (приемо-предавателни протоколи, фактури).
Обособени са места за разделно съхранение на отпадъците на мястото на образуване, като същите са обозначени със съответния код и наименование. Под навес се съхраняват и натрошени костилки от маслини, които се ползват за захранване на котли (2 бр.), с цел отопление на оранжериите. Не са представят документи, удостоверяващи произхода им (ф-ри, ЧМР и др.).
На обекта са монтирани 6 бр. котли, от които 2 бр. за отопление на оранжерии за отглеждане на разсад (на твърдо гориво – въглища) и 4 бр. за отопление на оранжерии за отглеждане на домати (съответно на твърдо гориво и биомаса), които към момента не работят.
Дружеството е задължено лице съгл. чл. 59 от ЗУО (ДВ, бр. 53/2012 г.) и участва в колективна система, представлявана от организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. Представят се месечни справки-декларации (по тримесечия) за пуснатите на пазара опаковани стоки за календарната 2021 г. От началото на 2022 г. не е реализирана продукция и съответно не е пускана на пазара опакована стока.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
При необходимост от отопление на оранжериите се експлоатират общо 6 бр. котли. На площадката се съхраняват под навеси въглища и натрошени костилки от маслини, които се използват като гориво. В 2 бр. от котлите се изгарят въглища, като емисиите от тях се изпускат в атмосферния въздух през общ зидан комин, а другите 2 бр. котли, включени във втори зидан комин, се изгаря биомаса от натрошени костилки от маслини. За отопление на оранжериите за отглеждане на разсад се ползват още 2 бр. котли на твърдо гориво. В момента на проверката не работят. В дневниците за всеки от тях са отразени отработени часове в периода от началото на сезона за 2022 г. до момента на настоящата проверка.
През 2021 г. са извършени собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества, изпускани от 1 бр. котел, изгарящ слънчогедови пелети. Резултатите от тях са валидни за 2021 г. и 2022 г. и показват спазване на нормите за допустими емисии по контролираните показатели.
Предвид употребата на гореописаните два вида горива, различни от измереното е дадено предписание на дружеството за провеждане на нови СПИ.

3.3. Направление „Опасни химични вещества и управление на риска”
На основание Закон за защита от вредното въздействие на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове се установи следното:
Съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси. Складовите помещения, в които се съхраняват отговарят на изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.). Употребяваните опасни химични вещества и смеси са в оригинални, плътно затворени опаковки. Същите се доставят от дистрибутори/доставчици от ЕС. Информационните листове за безопасност на използваните вещества и смеси отговарят на изискванията на Регламент (ЕС) 2015/830.
Представени са относимите документи, в т.ч. и оценка на безопасността на съхранение на опасните химични вещества и смеси, във формат заложен със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.
Предприятието употребява и съхранява химични вещества от Приложение №3 от ЗООС, за което е изготвен Доклад за класификация на обекта по чл. 103, ал. 1 на ЗООС, във формат на Приложение №1 от Наредбата за предотвратяване на големи аварии (ДВ, бр. 5/2016 г., с изм. и доп.).

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по Закона за управление на отпадъците и Закона за чистотата на атмосферния въздух.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административнонаказателни действия.