Съдържание

Посетители

В момента има 207  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Топик 2012” ООД - Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Топик 2012” ООД, м- ст „Селището“ земл. на гр. Сандански

 

На основание заповед №36/26.02.2021 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 09.03.2021 г. се извърши проверка на място на „Оранжериен комплекс“, находящ се в местност „Селището“, земл. на гр. Сандански, експлоатиран от „Топик 2012“ ООД, гр. Сандански.

1. Цел на проверка.
Проверката на дружеството се извършва от експерти, с цел установяване спазване на нормативните изисквания по компонент „Атмосферен въздух“ и фактор „Опасни химични вещества“, заложени в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.
Оранжерийният комплекс се състои от четири блока със следните площи: 6.5 дка, 5 дка, 3 дка и 1 дка. Първите три оранжерийни блока са изградени със стоманени профили и стъкло, а блока от 1 дка е изграден със стоманени профили и полиетилен.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.
Основна дейност на дружеството- отглеждане на зеленчуци (домати и краставици). Оранжерията има сезонен режим на работа- от м. февруари до края на м. юни. Зеленчуците се отглеждат по почвена технология. Проверката е извършена на място и по документи. Обектът се проверява за първи път по екологичното законодателство. При проверката е съставен Констативен протокол №9-06/09.03.2021 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
За отопление на оранжерийните блокове са инсталирани два броя котли, които са с общо изпускащо устройство (комин). Котлите са преустроени с предкамери за изгаряне на твърдо гориво. На котлите липсват табели с информация, относно топлинната им мощност (преди и след преустройството им от течно на твърдо гориво). При проверката не се представя техническа документация (паспорти или други документи), удостоверяващи топлинната мощност на котлите. Под навес към котелното помещение се съхраняват дърва и въглищен прах (от сепарация на въглища). Към единият от котлите е монтиран бункер, в който се зарежда въглищния прах и посредством шнек се подава към горивната камера. Под навеса се съхраняват около 22 броя чували, тип „Биг-Бег“, с отпадъци от производство на каталози (хартия, която е подлепена с алуминиево фолио). Съхраняват се и ролки с хартия, които са отпадък от шивашките цехове (от процесите на машинно разкрояване). За установяване произхода на наличните отпадъци на обекта, не се представят документи (фактури, приемо-предавателни протоколи и др.).
В момента на проверката котлите не работят. Не се представят дневници, в които да се отразяват работните часове на котлите.

3.2. Направление „Опасни химични вещества”
Проверката се извършва на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове.
Съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) дружеството се явява потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси. Употребяват се водоразтворими торове. Същите се закупуват от лицензирани земеделски аптеки, в количества необходими за деня- разтварят се и се подават към растенията чрез система за капково напояване. Към момента на проверката не е установено съхранение на ОХВС. Използваните препарати за растителна защита, също се купуват от земеделски аптеки.
Няма обособен склад за съхранение на ОХВС, тъй като не се налага съхранение ОХВС.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници
За констатираните несъответствия на обекта с изискванията на ЗЧАВ са дадени предписания със срокове за изпълнение.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За констатираното съхранение на отпадъци е започната административно- наказателна процедура.
За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.
В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.