Съдържание

Посетители

В момента има 266  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: „ВИРТУС ИНВЕСТМЪНТ“ АД

документация за инвестиционно предложение: „Изграждане на електроцентрала с комбиниран паро-газов цикъл за производство на електрическа енергия от природен газ с обща входяща топлинна мощност от 276,2 MW в поземлен имот с идентификатор 49312.12.40, местност Германица по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Рупите, община Петрич, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Поземлен имот с идентификатор 49312.12.40, местност Германица по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Рупите, община Петрич, област Благоевград е с трайно предназначение на територията „Земеделска“, с начин на трайно ползване „Нива“ и с площ 18006 кв.м.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда в имота да бъде изградена електроцентрала с комбиниран паро-газов цикъл за производство на електрическа енергия от природен газ. За целта на площадката се предвижда да се изградят следните съоръжения:
- Газо-турбинен блок (2 броя газови турбини Siemens SGT800);
- Паро-турбинен блок (2 парни котли тип „HRSG“);
- Сграда за електрооборудоване и управление;
- Парен котел тип „HRSG“;
- Комин с байпасна връзка;
- Съоръжение за охлаждане на кондензата;
- Пречиствателна станция с биологично стъпало;
- Система за деминерализация на водата;
- Резервоари за деминерализарана вода;
- Компресорна станция за сгъстен въздух;
- Станция за природен газ;
- Противопожарни помпи;
- Електрическа подстанция за високо напрежение;
- Повишаващ трансформатор;
- Tрансформатор за собствени нужди;
- Авариен дизел генератор;
- Сграда за работилница и склад;
- Пост - охрана;
- Резервоар за техническа вода;
- Каломаслоуловител;
- Симплекс филтър за природен газ;
- Резервоар за вода – подземен.
Общата инсталирана електрическа мощност на производствената площадка на електроцентралата ще бъде 148 MW или 276.2 MW входяща топлинна мощност като цяло.
Средният капацитет за генериране на електроенергия от централата при условията на производствената площадка се основава на 2 x 52 MW електрическа мощност от 2 газови турбинни генератора (GTG) и 44 MW от парогенератор (STG), който ще се задвижва от пара, генерирана от двата парогенератори за възстановяване на топлина (HRSG), използващи отпадъчната топлина от отработените газове на двата газови турбинни генератора. Средногодишната изходяща електрическа мощност ще е 148 MW при условията на съществуващата площадка. Общата инсталирана топлинна мощност на производствената площадка на електроцентралата ще е 276.2 MW или два броя газови турбини с инсталирана топлинна мощност за всяка една от двете турбини по 138,11 MW.
Генерираната мощност на изход на GTG и STG ще бъде 11,5 kV при 50 Hz. Всеки генератор ще бъде свързан към националната електрическа мрежа чрез три отделни усилващи напрежението трансформатора от по 110 kV.
Газоснабдяването на площадката ще се извърши от съществуващата КС Петрич посредством газово отклонение от присъединителен газопровод с DM 200 и налягане от 5,5 MPa за поземлен имот с идентификатор 49312.3.25 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Рупите, община Петрич, област Благоевград - собственост на възложителя, отреден за „Газоснабдитена станция за компресиран природен газ“
Захранването с вода за питейно-битови нужди ще се осъществи от водопроводната мрежа на населеното място.
Относно начина на водоснабдяване за производствени нужди се предвижда да бъдат изградени два броя сондажни кладенци с дълбочина 150 м - един основен и един резервен, с географски координати - ТК-1 (основен) N 41°26'58.221"; Е 23°14'19.945" и ТК-2 (резервен) N 41°26'55.591"; Е 23°14'24.959". Необходимите водни количества ще бъдат в размер на до 20 м3/час или максимално дневно водно количество до 480 м 3/ден и максимално годишно 175 200 м3/год. Средногодишно водно количество ще бъде 5,556 л/сек. Водите ще се използват основно за охлаждане във водно-паровия цикъл на парогенератора (HRSG). За противопожарни нужди ще са необходими около 400 м3/год., а средногодишното водно количество ще бъде в размер на 0,013 л/сек. Предвиден е резервоар с обем 1500 м3, в който ще постъпват водите от сондажите, като от него ще се взема вода за инсталацията за деминерализацията, като същевременно водата ще се ползва и за пожарогасене. Общото необходимо водно количество ще бъде в размер 175600 м3/год. или 5,569 л/сек.
По отношение на битовите отпадъчни води се предвижда същите да се пречистват в пречиствателно съоръжение, след което ще се използват за поливни нужди на площадката.
Връзката на предвидената за изграждане станция с ЕСО ще се осъществи в района на електрическа подстанция - Петрич.
Съгласно становище на кмета на община Петрич с изх. № ЕО-ПЧ-879-001/04.08.2022 г., спрямо предварителния проект на ОУП на община Петрич имотът попада в Предимно производствена устройствена зона, попадаща в охранителна зона на НКЦ /Пп-А/ и инвестиционното предложение е допустимо спрямо предвижданията на предварителни проект на ОУП на община Петрич.
Така заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 2.1 на Приложение № 1 към чл. 92, т. 1 на ЗООС и подлежи на процедура по задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 92, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 94, ал. 2 от ЗООС при извършване на оценката е директорът на РИОСВ-Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-256(5)/25.07.2022 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016-2021 г.) и ПУРН (2016 – 2021 г.) на ЗБР при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Инвестиционното предложение попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп., наричана по-долу „Наредбата за ОС”) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).
При извършената проверка относно местоположението на инвестиционното предложение спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи следното:
- инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ;
- инвестиционното предложение попада частично в границите на защитени зони, като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР, а именно:
• имотът, в който е предвидено да бъде реализиран обекта на инвестиционното предложение не попада в границите на защитени зони, като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР. Най-близо е разположена защитена зона BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ. бр. 28/13.04.2010 г.), изменена със Заповед №РД-567/28.06.2022 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 54/12.07.2022 г.), на геодезично разстояние около 4 м. На най-близко геодезично разстояние от около 250 м е разположена защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-349/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.);
• предвидената за изграждане техническа инфраструктура за нуждите на обекта на инвестиционното предложение, попада изцяло или частично в границите на горепосочените защитени зони, в случая:
 проектното трасе на предвидения за изграждане присъединителен газопровод за газоснабдяване на площадката, в която е предвидено да бъде реализиран обекта на инвестиционното предложение, попада изцяло в границите на защитена зона BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици и частично в границите на защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 проектното трасе на новопроектирания водопровод, в по-голямата си част, попада в границите на защитена зона BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици;
 проектното трасе на предвидена за изграждане връзка с подстанция попада частично в границите на защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.
Извършена към момента проверка за допустимост на основание 39, ал. 2 във връзка с чл. 12, ал. 2 и ал. 3 от Наредбата за ОС установи, че реализацията на инвестиционното предложение е допустима спрямо режимите на защитените зони BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици и BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, определени със заповедта за обявяването им.
След прегледа на представената информация и документация и на основание чл. 39, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, е извършена преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие на инвестиционното предложение върху защитените зони, според която горепосоченото инвестиционно предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху типове природни местообитания, видове и техните местообитания, предмет на опазване в защитените зони от мрежата „НАТУРА 2000“.

ІІІ. По отношение на изискванията на глава седма, раздел втори от ЗООС.

Инвестиционно предложение „Изграждане на електроцентрала с комбиниран паро-газов цикъл за производство на електрическа енергия от природен газ с обща входяща топлинна мощност от 276,2 MW в поземлен имот с идентификатор 49312.12.40, местност Германица по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Рупите, община Петрич, област Благоевград“ попада в т. 1.1 на Приложение № 4 към чл.117, ал. 1 от ЗООС.
Изграждането и експлоатацията на инсталацията се разрешава след издаването на комплексно разрешително, съгласно чл. 117, ал. 1 от ЗООС.
На основание чл. 118, ал. 1 комплексното разрешително по чл. 117 от ЗООС е задължително за издаване на разрешение за строеж. Изключение се допуска за инсталации, за които е завършила процедура по ОВОС с решение, потвърждаващо прилагането на най-добри налични техники, в съответствие с чл. 99а от ЗООС, съгласно разпоредбата на чл. 118, ал. 2 от ЗООС. В този случай комплексното разрешително е задължително за въвеждане на инсталацията в експлоатация.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Петрич и кметство с . Рупите, директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и директора на ИАОС.