Съдържание

Посетители

В момента има 316  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: ОБЩИНА ПЕТРИЧ

документация за инвестиционно предложение: “Изграждане на площадка за предварително третиране и рециклиране на строителни отпадъци в част от имот с идентификатор 56126.44.109 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград”

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация и документация поземлен имот с идентификатор 56126.44.109 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград представлява урбанизирана територия с площ 106114 кв. м и начин на трайно ползване „Депо за битови отпадъци (сметище)“.
Имотът е застроен – в него са изградени депо за неопасни отпадъци (включващо 1 клетка за строителни отпадъци и 4 броя клетки за неопасни отпадъци), инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда изграждане на площадка за предварително третиране и рециклиране на строителни отпадъци в част (2000 кв. м) от гореописания имот. Извършването на дейностите по предварително третиране и рециклиране на строителни отпадъци е предвидено да се реализира в най-южната част на имота (в района на клетка 1) на площадка с площ до 2000 кв. м.
На площадката ще се извършва събиране, временно съхраняване, подготовка за оползотворяване, подготовка за повторна употреба и/или подготовка за обезвреждане на строителни отпадъци.
Постъпилите количества строителни отпадъци ще се разтоварват на определеното за това място, след което ще започва тяхното третиране. На площадката ще бъдат обособени следните зони:
 зони – съхранение на приеманите отпадъци;
 зона – трошачна и пресевна инсталация, както и други съоръжения, необходими за производствения процес;
 зона – съхранение и товарене на готовата продукция;
 зона – разполагане на контейнери за събиране на рециклируеми отпадъци като хартия, пластмаси, дървесина и др., попаднали сред основните потоци.
Процесите, които ще протичат на площадката са следните: сортиране; предварително раздробяване; натрошаване; отстраняване на металите; пресяване; пречистване на фракционираните материали; съхраняване.
За имота, в който се предвижда да се изгради площадката и извършване на дейности по оползотворяване на строителни отпадъци е издадено Комплексно разрешително на „Регионално депо за неопасни и инертни отпадъци на община Петрич“ с №266Н/2008 г., актуализирано с Решение №266-Н0-А1/2020 г на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по околна среда.
Площадката, на която ще се извършва дейността e водоснабдена, електрозахранена е оградена с ограда. Отпадъчните води от сградите и имота се събират и отвеждат, посредством площадкова канализация в изгребна яма изградена в границите на имота. Има изграден пропускателен пункт с бариера и денонощна охрана. В имота е монтирана автомобилна везна, която ще се използва за измерване на постъпващите/изходящите количества. С инвестиционното предложение не предвижда изграждане на нови включвания и нова довеждаща инфраструктура.
Предвид гореизложеното така заявеното инвестиционно предложение попада самостоятелно в обхвата на т. 11, буква „б“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал.1, т.1 и 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал.1, т.1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-142(1)/07.06.2022 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие от което Ви предоставяме за съобразяване), инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите, определени в утвърдените План на управление на речните басейни на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения на ЗБР (2016 – 2021 г.), при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в становището.

ІІ. По отношение на изискванията на глава седма, раздел ІІ от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

След приключване на процедурата по реда на глава шеста от ЗООС е необходимо да представите в ИАОС информация за планирана промяна по чл. 123в, т. 1 от ЗООС, съгласно Приложение № 5 към чл. 16, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на комплексни разрешителни (обн. ДВ, бр. 80/2009 г. посл. изм. и доп. ДВ, бр. 67/2019 г.).
ІIІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на Защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.
Същият попада частично в границите на защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-349/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.).
Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие (ЗБР) и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.), инвестиционното предложение подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000
При направената проверка за допустимост в изпълнение на чл. 40, ал. 2, във връзка с чл. 12, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница”, определен със заповедта за обявяването и.
Въз основа на възможността, предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС по изискуемата се процедурата по реда на чл. 31 от ЗБР ще се произнесем на етап „представяне на информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС“.
Копие от писмото е изпратено до директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.