Съдържание

Посетители

В момента има 376  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: „ИЛИНДА“ ЕООД

документация за инвестиционно предложение: „Строителство на открит рудник за добив на скално-облицовъчни материали, на площ от 89.3 дка на находище „Беслен“ в землището на с. Беслен, община Хаджидимово, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

За инвестиционното предложение „Добив на скално-облицовъчни материали, на площ от 69.522 дка от находище „Беслен“ в землището на с. Беслен, община Хаджидимово, област Благоевград“ е проведена процедура по преценяване на необходимостта от ОВОС, приключила с Решение за преценяване на необходимостта от ОВОС №БД-126-ПР/2007 г. на директора на РИОСВ - Благоевград.
Съгласно изискванията на чл. 93, ал. 8 от ЗООС, същото е загубило правно действие, тъй като в петгодишния срок от датата на влизане в сила на решението, не е започнало осъществяването на инвестиционното предложение.
Предмет на настоящото инвестиционното предложение е строителство на открит рудник за добив на скално-облицовъчни материали на площ от 89.3 дка, на находище ,Беслен” в землището на с. Беслен, община Хаджидимово. Находището е открито в резултат на търсещо-проучвателни работи в периода от 2002 - 2004 г. Общата площ на находището е 69.5 дка, а концесионната площ е 89.3 дка. С протокол на СЕК с № НБ-70/20.11.2006 г. е утвърден геоложкия доклад за резултатите от извършените детайлни проучвателни работи на находището. С Решение №342 от 14 април 2021 г. на Министерски съвет на дружеството е предоставена концесия за срок от 35 години за добив на скално-облицовъчни материали от находището „Беслен“.
Теренът е предимно трудно достъпен, оголен и каменист и представлява основно непродуктивни пасища и запустели, необработваеми земеделски земи. Обработваеми земи се наблюдават по поречието на р. Места в пределите на речната тераса, главно като ли вади. Технологията за добива на суровината ще бъде по класически открит безвзривен кариерен способ, характерен за находища от такъв тип. Гнайсите ще се добиват от масива чрез открита разработка и отнемане на полезното изкопаемо на стъпала посредством багер с ,.кариерна” кофа, хидравличен чук или вибро рипер.
Добитите гнайсови късове и малки блокове ще бъдат подложени на допълнителна обработка в цеха за обработка на скално-облицовъчни материали, разположен в землището на с. Марчево и последваща продажба.
Поради стръмният терен се налага оформянето три броя насипища - депо за земно хумусни маси; депо 2 за скални маси; депо З за скални маси,
За условията на находище Беслен се предвижда провеждането на поетапна рекултивация. След определено напредване на откривно-добивните работи ще започне поетапно провеждане на мероприятия по рекултивация на нарушените терени. Поетапната рекултивация обхваща провеждането на технически и биологически мероприятия за възстановяване на факторите на околна среда.
Воден ресурс за промишлени цели не е необходим. Вода за питейни нужди на работниците ще се доставя бутилирана, а за хигиенни нужди ще се осигури резервоар, който периодично ще се пълни автоцистерна от питеен водопровод съгласно сключен договор. От кариерата няма да се отделят производствени отпадъчни води. Отработването на кариера „Беслен” ще се извършва на стъпала, поради спецификата на релефа кариерата няма да образува котлован, а дъждовните води и водите, получавани в резултат на снеготопене ще се оттичат стихийно.
Заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 2, буква „а“ от Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ – Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка, относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-228(1)03.08.2021 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие от което Ви предоставяме за съобразяване), инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите, определени в утвърдените План на управление на речните басейни на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения на ЗБР (2016 – 2021 г.), при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.
Същото попада в границите на две защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие BG0002076 “Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 51/2010 г.) и BG0000220 „Долна Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение № 802/2007 г. на Министерския съвет (ДВ бр. 107/2007 г.).
Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие (ЗБР) и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.), инвестиционното предложение подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000
При направената проверка за допустимост в изпълнение на чл. 40, ал. 2, във връзка с чл. 12, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на защитена зона BG0002076 “Места”, определен със заповедта за обявяването й.
Въз основа на възможността, предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС по изискуемата се процедурата по реда на чл. 31 от ЗБР ще се произнесем на етап „представяне на информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС“.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Хаджидимово, кметство с. Беслен и директора на БДЗБР