Съдържание

Посетители

В момента има 569  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: ОБЩИНА ПЕТРИЧ

Инвестиционно предложение: „Изграждане на два броя сондажни кладенци в поземлен имот с идентификатор 56126.65.2 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Петрич, община Петрич, област Благоевград с цел допълнително питейно водоснабдяване на гр. Петрич“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по - горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 3/05.01.2018 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

С инвестиционното предложение се предвижда изграждане на два нови сондажни кладенци в поземлен имот с идентификатор 56126.65.2 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Петрич, площ 10.707 дка и начин на трайно ползване „територия заета от води и водни обекти“. Целта на инвестиционното предложение е да се осигурят разрешените количества, необходими за допълнителното питейно-битово водоснабдяване на гр. Петрич.
Съгласно представената информация към момента питейно-битовото водоснабдяване на гр. Петрич се осъществява по силата на Разрешително №1285/06.11.2002 г. за водоползване със срок на действие 2027 г. и титуляр „ВиК“ ЕООД – гр. Петрич. Съгласно цитираното разрешително разрешеното годишно водно количество е 550 000 м3, за целите на водоснабдяването се използват 4 бр. основни (ТК-1, ТК-2, ТК- 3 и ТК-4) и 5 бр. резервни тръбни кладенци (ТК-1А, ТК-2А, ТК-3А, ТК-4А, ТК-5А), намиращи се в землището на гр. Петрич.
Цитираните 9 бр. кладенци са изградени през 70-те години на миналия век, като четирите основни кладенци се ползват интензивно през сухите периоди на годината, а резервните не се използвани от изграждането им. При интензивното използване на основните кладенци с течение на времето два от тях – ТК-1 и ТК-2 са компрометирани, което ги прави неизползваеми. При извършен оглед на резервните кладенци е установено, че съпътстващите ги съоръжения са ограбени и разрушени, и съответно не могат да се използват.
Допълнителното водоснабдяване на гр. Петрич единствено се осъществява от оставащите два основни кладенци – ТК-3 и ТК-4, което се налага изграждането на два броя нови водовземни съоръжения, които да заместят двата недействащи основи кладенци.
Предвидените съоръжения ще представляват сондажни кладенци с дълбочина 50 м и проектни координати N 410 25′ 24.97″/ Е 230 11′ 25.459″ за СК 1 и N 410 25′ 24.593″/ Е 230 11′ 22.742″ за СК 2. Ще бъдат изградени помпени станции и водопроводни връзки със съществуващия водопровод и ел. захранване на съоръженията за допълнителното водоснабдяване. През имота преминава съществуващ водопровод от основните кладенци и не се налага изграждане на нов водопровод до гр. Петрич. В границите на имота ще бъде извършено присъединяване към съществуващия водопровод за гр. Петрич.
Така заявено инвестиционното предложение попада в обхвата на т. 2, буква „г“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ – Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка, относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-121(4)/22.06.2020 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, допълнено с изх. № П-01-121(5)/24.06.2020 г. (копия от които Ви предоставяме за сведение и съобразяване) за инвестиционното предложение е приложим чл. 93, ал. 9, т. 3 от ЗООС, тъй като:
1. Дейностите предмет на инвестиционното предложение, ще окажат натиск върху подземно водно тяло „Порови води в Кватернер Струмешница“ с код BG4G000000Q001, оценено в лошо количествено и лошо химично състояние. Общата цел за него е достигане на добро количествено и невлошаване на химичното му състояние. Водното тяло е в изключение по реда на чл. 156в, т. 1(а) от ЗВ и чл. 4.4 от РДВ и чл. 156г от ЗВ и чл. 4.5. от РДВ. Идентифицирани са сухоземни екосистеми в пряка зависимост от цитираното водно тяло и пункт на НИМХ от мрежата за мониторинг на количественото състояние на ПзВТ, в който е установено понижение на водното тяло.
2. За подземното водно тяло „Порови води в Кватернер Струмешница“ в землището на гр. Петрич:
- разполагаеми ресурси - 44.1383 л/сек;
- общото разрешено водовземане от него по издадени разрешителни – 29.437 л/сек;
- общо съществуващо и бъдещо водовземане в землището на гр. Петрич – 30.007 л/сек;
- експлоатационен индекс – 66.69 %.
3. Водовземането, необходимо за реализация на настоящето инвестиционно предложение е взето предвид при извършване на оценка на натиска за целите на ПУРБ на ЗБР 2016 -2021 г. Същото е идентифицирана система, представляваща значим натиск от черпене в ПзВт „Порови води в кватернер Струмешница“ с код ВG4G000000Q001, поради обстоятелството, че изчисления експлоатационен индекс е над 40%. При последващ анализ на въздействието и оценка на риска за непостигане на поставените за ПзВТ цели, цитираното водно тяло е оценено в лошо състояние. В тази връзка настоящето инвестиционно предложение е предпоставка за наличието на риск от значително въздействие върху водите в района.
4. Инвестиционното предложение попада в хипотезата на чл. 156е, ал. 3, т. 3 от Закона за водите.
Във връзка с гореизложеното становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Ви информираме за възможността, дадена с чл. 93, ал. 9, т. 3 от ЗООС за инвестиционното предложение да бъде проведена задължителна ОВОС, без да се извършва преценка, чрез която да се оцени наличието/липсата на риск за влошаване на състоянието на водното тяло и наличието на предпоставки за обосноваване на изключение за постигане на добро състояние на водното тяло, свързани с разглежданото инвестиционно предложение. Указания за действията, които трябва да предприемете, при избор на процедура по задължителна ОВОС, са дадени в т. III.2. на настоящото писмо.

IІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии.
Същият попада в границите на една защитена зона по смисъла на Закона за биологичното разнообразие BG0001023 “Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ, бр. 107/2007 г.).
Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на гореописаната защитена зона по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.).
След анализ на представената информация и документация и на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и местообитания на видове и популации, предмет на опазване в защитена зона BG0001023 “Рупите - Струмешница”.
Копие от писмото е изпратено до директора на БДЗБР.