Съдържание

Посетители

В момента има 558  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №616/2022

Изх. №2161(1)/17.05.2022 г.

Уведомление за проект на Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП - ПЗ) с цел промяна на предназначението на поземлен имот с идентификатор 04279.58.37 в местността Баларбаши-БЛ.2 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград от „за обществено обслужване“ в „за жилищно строителство“

възложител: Н. Т.

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №2161/09.05.2022 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитирания ПУП - ПЗ, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007 г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Проект на Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП - ПЗ) с цел промяна на предназначението на поземлен имот с идентификатор 04279.58.37 в местността Баларбаши-БЛ.2 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград от „за обществено обслужване“ в „за жилищно строителство“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За „Проект за изменение на Общ устройствен план на община Благоевград за поземлен имот с идентификатор 04279.58.37, местност „Баларбаши-БЛ.2“ по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград с цел промяна на конкретното предназначение на имота от „за обществено обслужване“ в „за жилищно строителство““ е проведена процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка в рамките, на която е извършена и процедура по оценка на съвместимост (ОС) с предмета и целите на опазване на защитените зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“, приключила с Решение №БД-ЕО-41/2021 г. Изменението на ОУП за имотите е одобрено с Решение № 109/25.03.2022 г. на ОбС - Благоевград.
Основната цел на настоящия проект на ПУП - ПЗ е промяна на предназначението на поземлен имот с идентификатор 04279.58.37 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, представляващ земеделска земя с начин на трайно ползване „нива“ и площ 624 м2 от „за обществено обслужване“ в „за жилищно строителство“. Със същия са предвидени следните устройствена зона и устройствени показатели: устройствена зона „Жм1“; височина на застрояване до 8 м; максимална плътност на застрояване до 40 %; Кинт. до 0.9 и плътност на озеленяване минимум 40 %.
След промяна предназначението на имота е предвидено в същия да бъде изградена жилищна сграда с максимална разгъната застроена площ 430 м2.
Водоснабдяването до имота ще се осъществи, чрез изграждане на нов водопровод, продължение на съществуващ водопровод РЕ DN 90 по ул. „Ильо Войвода“. Образуваните отпадъчни води ще бъдат зауствани в съществуващ канализационен клон PVC DN 315 пред имота. Електрозахранването ще се осъществи чрез изграждане на подземен ел.провод с дължина 120 м от КМрНН на МКТП „Баларбаши - 2“. Транспортният достъп се осъществява по местен път, граничещ с имота.
С горепосочения проект на ПУП - ПЗ на този етап не са налични данни, че се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плана дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Планът не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо на разстояние от 4200 м е разположена защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението (извън границите на защитени зони от мрежата Натура 2000) и характера на заявения план (проект на Подробен устройствен план - План за застрояване) при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000, по отношение на:
• Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на местообитания на видове птици, предмет на опазване;
• Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
• Нарушаване целостта и целите на опазване на защитената зона;
• Нарушаване кохерентността между съседни защитени зони;
• Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В землището гр. Благоевград в близост до границите на защитената зона, няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за „Проект на Подробен устройствен план - План за застрояване (ПУП - ПЗ) с цел промяна на предназначението на поземлен имот с идентификатор 04279.58.37 в местността Баларбаши-БЛ.2 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград от „за обществено обслужване“ в „за жилищно строителство“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописания проект за ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград