Съдържание

Посетители

В момента има 754  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №821/2019

Изх. №3246(1)/17.10.2019 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Реконструкция на мрежа СрН 20 kV - ВЕЛ „Обидим - 1“ от П/ст „Банско“ от стълб №76 до стълб № 214, ситуиран на територията на землището на с. Места, с. Кремен, с. Филипово, с. Гостун и с. Обидим, община Банско, на с. Буково, община Гоце Делчев и с. Елешница, община Разлог, област Благоевград“

Възложител:„ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ“ АД

Във връзка с подаденото от Вас в качеството на упълномощено лице уведомление с Вх. №3246/04.10.2019 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение „Реконструкция на мрежа СрН 20 kV - ВЕЛ „Обидим - 1“ от П/ст „Банско“ от стълб №76 до стълб № 214, ситуиран на територията на землището на с. Места, с. Кремен, с. Филипово, с. Гостун и с. Обидим, община Банско, на с. Буково, община Гоце Делчев и с. Елешница, община Разлог, област Благоевград“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда реконструкция на мрежа СрН 20 kV - ВЕЛ „Обидим - 1“ от П/ст „Банско“ от стълб №76 до стълб № 214 по съществуващото трасе с цел осигуряване на непрекъснато и безаварийно подаване на електроенергия към потребителите и осигуряване на нормално електрозахранване на съществуващи абонати.
Предвижданията на инвестиционното предложение са свързани с подмяна на съществуващата стълбовната линия със стандартни стоманобетонни и стоманорешетъчни стъловее по метода стъпка в стъпка без да се предвижда промяна на местоположението на трасето и нарушаване съществуващото местоположение и сервитутната зона на електропровода. Новите стоманобетонни и стоманорешетъчни стълбове се предвижда да се изправят чрез фундиране с бетон в изкоп с размери съответно 1.6х0.7х0.7 м и 1.8х1.8х2.0 м. Изкопите е предвидено да се извършат със земекопна техника или ръчно. Стълбовете е предвидено да се изправят с автокран.
С инвестиционното предложение се предвижда и подмяна на съществуващия към момента проводник АС-50, като по стълбовната линия се предвижда да бъде монтиран проводник 20кV – тип АС-95.
Така заявено, инвестиционното предложение за „Реконструкция на мрежа СрН 20 kV - ВЕЛ „Обидим - 1“ от П/ст „Банско“ от стълб №76 до стълб № 214, ситуиран на територията на землището на с. Места, с. Кремен, с. Филипово, с. Гостун и с. Обидим, община Банско, на с. Буково, община Гоце Делчев и с. Елешница, община Разлог, област Благоевград“ не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Инвестиционното предложение попада частично в границите на следните две защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):
 защитена зона BG0001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (обн. ДВ, бр. 107 от 2007 г., изм. и доп.);
 защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за ОС установи, че реализацията на предвидените с инвестиционното предложение дейности е допустима спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0002076 „Места“ за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема, характера и времетраенето на предвидените с бизнес плана дейности, както и че с осъществяването им не се засягат типове природни местообитания, предмет на опазване в защитена зона BG0001021 „Река Места“, не се създават и условия и предпоставки за тяхното увреждане и трансформация, тъй като не се изменят територии и ключови елементи на околната среда определящи структурата и естественото функциониране на природните местообитание, както и за растителните видове, които ги характеризират, не се очаква пряко или косвено унищожаване и/или увреждане на местообитания на видове, включително и птици, предмет на опазване в гореописаните защитени зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са с ограничено периодично действие и с ограничен обхват, и не се очаква да доведат до значително безпокойство върху видовете, предмет на опазване в зоните, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Реконструкция на мрежа СрН 20 kV - ВЕЛ „Обидим - 1“ от П/ст „Банско“ от стълб №76 до стълб № 214, ситуиран на територията на землището на с. Места, с. Кремен, с. Филипово, с. Гостун и с. Обидим, община Банско, на с. Буково, община Гоце Делчев и с. Елешница, община Разлог, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за гореописаните предвиждания на така заявеното инвестиционно предложение „Реконструкция на мрежа СрН 20 kV - ВЕЛ „Обидим - 1“ от П/ст „Банско“ от стълб №76 до стълб № 214, ситуиран на територията на землището на с. Места, с. Кремен, с. Филипово, с. Гостун и с. Обидим, община Банско, на с. Буково, община Гоце Делчев и с. Елешница, община Разлог, област Благоевград“ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
За Директор на РИОСВ – Благоевград
/упълномощена със Заповед №190/14.05.2019 г./