Съдържание

Посетители

В момента има 206  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №356/2019

Изх. №1729(1)/17.05.2019 г.

инвестиционно предложение „Инсталиране на соларни панели с мощност 29.7 KWp, IP65 - фотоволтаична централа от ВЕИ към пансион за възрастни хора в УПИ IV, пл. № 156 в кв. 3 по плана на с. Хотово, община Сандански, област Благоевград“

Възложител: „РЕДЖИНА ДЕЛ МАРЕ“ ЕООД

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №1729/15.05.2019 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното план-извлечение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп., бр. 81 от 2010 г., бр. 3 от 2011 г. и бр. 94 от 2012 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
План-извлечението за промяна вида на сечта/провеждане на техническа сеч/ през 2019 г. в гори, стопанисвани от ТП „Държавно горско стопанство Разлог“ към „Югозападно държавно предприятие“ ДП – за отдели, подотдели 3 „г“, 4 „к“ и 7 „д“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Предмет на план-извлечението се явяват горецитираните отдели, подотдели попадащи в землището на село Бачево, община Разлог, област Благоевград.
Съгласно представената информация и документация, настоящото план-извлечение се инициира във връзка с необходимост от извеждане на техническа сеч с цел осигуряване на достъп до обекти с номера 1914 и 1910, отдадени за добив на фирми ползватели. Предвидените дейности са свързани с просветляване и изграждане на тракторни пътища за достъп до обектите. Техническата сеч е предвидено да се изведе върху площи в размер както следва:
 в отдел, подотдел 3 „г“, представляващ иглолистна култура със състав бял бор 5, бук 4, смърч 1, с обща площ 9.2 ха – върху площ в размер на 0.1 ха, в частта от насаждението преобладаваща с бук;
 в отдел, подотдел 4 „к“, представляващ иглолистна гора със състав ела 6, бук 4, с обща площ 4.4 ха – върху площ в размер на 0.1 ха, в т. ч. 0.05 ха в частта от насаждението преобладаваща с ела и 0.05 ха в частта от насаждението преобладаваща с бук;
 в отдел, подотдел 7 „д“, представляващ широколистна гора със състав бук 8, бял бор 2, с обща площ 6.9 ха – върху площ в размер на 0.15 ха, в частта от насаждението преобладаваща с бук.
План-извлечението не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), но попада в границите на следните защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):
• защитена зона BG0002129 „Рила буфер” за опазване на дивите птици, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №177/03.04.2019 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 29/2019 г.);
• защитена зона BG0000636 „Ниска Рила” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №177/03.04.2019 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 29/2019 г.).
Така заявеното план-извлечение и предвидените с него горскостопански дейности не попадат/не могат да бъдат отнесени към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема, характера и времетраенето на предвидените с горскостопанската програма дейности, както и обстоятелствата, че не се очаква унищожаване и/или увреждане и трансформация и/или фрагментация на типове природни местообитания и местообитания на видовете, включително и птици, предмет на опазване в засегнатата защитена зона, тъй като не се създават условия и предпоставки за изменение на територии и ключови елементи на околната среда определящи структурата и естественото функциониране на местообитанията, както и за растителните видове, които ги характеризират, не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими и не се очаква да доведат до значително безпокойство върху видовете, предмет на опазване в зоните, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. . В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за „План-извлечение за промяна вида на сечта/провеждане на техническа сеч/ през 2019 г. в гори, стопанисвани от ТП „Държавно горско стопанство Разлог“ към „Югозападно държавно предприятие“ ДП – за отдели, подотдели 3 „г“, 4 „к“ и 7 „д“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания и обхват на гореупоменатото план-извлечение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
За Директор на РИОСВ – Благоевград
/упълномощена със Заповед №190/14.05.2019 г./