Съдържание

Посетители

В момента има 220  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №17/2019

Изх. №41(1)/10.01.2019 г.

уведомление за „Горскостопанска програма за имот с номер 455010 в местността Воденицата, землище на с. Ковачевица, община Гърмен, област Благоевград – собственост на наследниците на Стоил Николов Пашкутев“

Възложител: НАСЛЕДНИЦИТЕ НА С. Н. П.

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №41/07.01.2019 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираната горскостопанска програма, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомяваме за следното:
Горскостопанската програма за имот с номер 455010 в местността Воденицата, землище на с. Ковачевица, община Гърмен, област Благоевград – собственост на наследниците на Стоил Николов Пашкутев попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Предмет на горскостопанската програма се явява имот с номер 455010 в местността Воденицата, землище на с. Ковачевица, община Гърмен, област Благоевград с площ 10.200 дка (1.02 ха), представляващ горска територия с регистриран начин на трайно ползване „Дървопроизводителна гора“ съгласно приложената скица.
Горскостопанската програма е изработена на основата на горскостопанските карти, картата на възстановената собственост и/или КККР и извършената през 2009/2010 г. инвентаризация на горите на ТП „Държавно горско стопанство Гърмен“, съгласно която в имота попадат части от насажденията обособяващи отдел, подотдели 44 „и“, „к“ „л“.
Съобразно представената информация и документация насаждението в имота представлява смесено ръзновъзрастно насаждение със следните таксационни показатели:
• за частта от отдел, подотдел 44 „и“ с площ 0.2225 ха, представляваща двуетажно иглолистно семенно насаждение с равномерен строеж и средно състояние, отнесено към стопански клас „Бялборов среднобонитетен“:
- за Първия етаж: състав - бял бор 9, смърч 1 и единично участие на ела; възраст - 80 години; пълнота – 0.8; средна височина – 20 м; среден диаметър – 26 см; бонитет – съответно 3, 2;
- за Втория етаж: състав – смърч 8, ела 1, бял бор 1; възраст – 10 години за смърча и елата и 5 години за белия бор; пълнота – 0.2; височина – 1.5 м;
Наличен е и подраст със състав смърч 8, бял бор 1, ела 1 на възраст 10 години, пълнота 0.1 и височина 1.5 м;
• за частта от отдел, подотдел 44 „к“ с площ 0.6643 ха, представляваща иглолистна склопена култура с равномерен строеж и средно състояние, отнесено към стопански клас „Бялборов средно и нискобонитетен“: състав - бял бор 8 с изкуствен произход на възраст 30 години и бял бор 2 със семенен естествен произход на възраст 60 години, и единично участие на ела и бук; пълнота – 0.9; височина – съответно 8, 16 м; среден диаметър – съответно 10, 18 см; бонитет – съответно 4, 3;
• за частта от отдел, подотдел 44 „л“ с площ 0.1333 ха, представляваща двуетажно иглолистно семенно насаждение с равномерен строеж и добро състояние, отнесено към стопански клас „Елов високобонитетен“:
- за Първия етаж: състав - ела 9 на възраст 70 години и ела 1 на възраст 110 години, и единично участие на бял бор, смърч и бук; пълнота – 0.8; средна височина – съответно 18, 24 м; среден диаметър – съответно 22, 34 см; бонитет – съответно 2;
- за Втория етаж: състав – ела 8, бук 2 на възраст 40 години; пълнота – 0.3; височина – 8 м; среден диаметър – 10 см; бонитет – съответно – 2, 3;
Наличен е и подраст със състав и смърч 8, ела 1, бял бор 1 на възраст 15 години, пълнота 0.1 и височина 1.0 м.
С горскостопанската програма се предвижда за период от 10 години да се изпълнят следните горскостопански мероприятия:
 в частта от отдел, подотдели 44 „и“ и „л“ с обща площ в размер на 0.3558 ха: извеждане на отгледна сеч – пробирка с интензивност 15%;
 в частта от отдел, подотдели 44 „к“ с площ в размер на 0.6643 ха: извеждане на отгледна сеч – прореждане с интензивност 20%.
С горскостопанската програма не се предвиждат възобновителни, противопожарни и ловностопански мероприятия, както и изграждане на временни извозни пътища.
Предвидените дейности не са свързани с промяна на предназначението и/или начина на трайно ползване на имота.
Горскостопанската програма не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), но попада в границите на следните защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР): защитена зона BG0002063 „Западни Родопи” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-835/17.11.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 108/2008 г.), променена със Заповед № РД-890/26.11.2013 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 107/2013 г.) и защитена зона BG0001030 „Родопи - Западни“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (обн. ДВ, бр. 85 от 2007 г., изм. и доп.).
Така заявената програма и предвидените в нея дейности не попадат/не могат да бъдат отнесени към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежат на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че предвидените с горскостопанската програма дейности са допустими спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0002063 „Западни Родопи” за опазване на дивите птици, въведени с гореописаните заповеди за обявяването ѝ.
При направения пространствен анализ в ГИС среда е установено, че части от имота, предмет на горскостопанската програма, попадат в обхвата на природни типове местообитания, предмет на опазване в защитена зона BG0001030 „Родопи - Западни“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, а именно: площ в размер на 0.22 ха попада в обхвата на природно местообитание 91СА „Рило-Родопски и Старопланински бялборови гори“, което представлява около 0.0003% от площта на разпространение на местообитанието в зоната; площ в размер на 0.13 ха попада в обхвата на природно местообитание 91ВА „Мизийски гори от обикновена ела“, което представлява около 0.001% от площта на разпространение на местообитанието в зоната.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема, характера и времетраенето на предвидените с горскостопанската програма дейности, както и обстоятелствата, че същите са съобразени с утвърдената от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите „Система от режими и мерки за стопанисване на горите, попадащи в горските типове природни местообитания“, включени в Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“, не се очаква унищожаване и/или увреждане и трансформация и/или фрагментация на типове природни местообитания и на местообитания на видове, включително и птици, предмет на опазване в защитените зони, тъй като не се създават условия и предпоставки за изменение на територии и ключови елементи на околната среда определящи структурата и естественото функциониране на природните местообитания, както и за растителните видове, които го характеризират, не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими и не се очаква да доведат до значително безпокойство върху видовете, предмет на опазване в зоните, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявената „Горскостопанска програма за имот с номер 455010 в местността Воденицата, землище на с. Ковачевица, община Гърмен, област Благоевград – собственост на наследниците на Стоил Николов Пашкутев“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмо се отнася само за заявените параметри и предвиждания на гореописаната горскостопанска програма и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

 

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград