Съдържание

Посетители

В момента има 554  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №945/2018

Изх. №3439(1)/15.10.2018 г.

уведомление за “Подробен устройствен план (ПУП) – план за застрояване (ПЗ) за УПИ V, пл. № 462, кв. 30 по плана на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград с отреждане за „гараж и жилищно строителство“

Възложител: „КРИСТАЛ КЛИЙН 7“ ЕООД, ЕИК 203831404

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 3439/03.10.2018 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираният план, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомявам за следното:
ПУП - ПЗ за УПИ V, пл. № 462, кв. 30 по плана на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград с отреждане за „гараж и жилищно строителство“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация в горепосочения имот с площ 1080 м2 са изградени двуетажна полумасивна жилищна сграда със застроена площ 44 м2 и стопанска постройка със застроена площ 12 м2.
Съгласно приложената обяснителна записка към ПУП - ПЗ за УПИ V, пл. № 462, кв. 30 по плана на с. Гърмен се предвижда преотреждане на имота от жилищна устройствена зона в смесена устройствена зона (Соп) с отреждане за „гараж и жилищно строителство“. Предвижда се в същият имот да бъдат изградени гаражни помещения (допълващо застрояване). Имотът е достъпен от улици. Параметрите на застрояване за зоната са: Плътност - макс. 60%, П озел. – мин. 40%, К инт. – макс. 1,2, етажност – до 3 етажа, свързано застр. в два съседни имота.
На този етап не са налични данни, че с плана се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана.
Предвид гореизложеното за “Подробен устройствен план (ПУП) – план за застрояване (ПЗ) за УПИ V, пл. № 462, кв. 30 по плана на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград с отреждане за „гараж и жилищно строителство“, не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
Имотът, предмет на плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена границата на защитена зона BG0002076 “Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 51/2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности с плана, както и че при реализирането им не се предполага засягане, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, вкл. птици в зоните, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0002076 “Места”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеният “Подробен устройствен план (ПУП) – план за застрояване (ПЗ) за УПИ V, пл. № 462, кв. 30 по плана на с. Гърмен, община Гърмен, област Благоевград с отреждане за „гараж и жилищно строителство“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,
АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград