Съдържание

Посетители

В момента има 468  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №907/2018

Изх. №3338(1)/28.09.2018 г.

инвестиционно предложение „Изграждане на център за грижа за лица с психични разстройства – 4 бр. с капацитет 15 бр. в УПИ І, кв. 24 по регулационния и кадастрален план на с. Каменица, община Струмяни, област Благоевград“

Възложител:ОБЩИНА СТРУМЯНИ

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №3338/21.09.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на център за грижа за лица с психични разстройства – 4 бр. с капацитет 15 бр. в УПИ І, кв. 24 по регулационния и кадастрален план на с. Каменица, община Струмяни, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация с инвестиционното предложение се предвижда изграждане на център за грижа на лица с психични разстройства в УПИ І, кв. 24 по регулационния и кадастрален план на с. Каменица, община Струмяни, област Благоевград. Центърът се предвижда да се състои от четири броя двуетажни еднотипови сгради, всяка с разгърната застроена площ (РЗП) в размер на 421.42 кв. м. В сутерена се предвижда да се обособят складово и перално помещения, на първото ниво са предвидени стълбищна клетка и асансьор, общо помещение за обитателите, кухненска част, стая за терапия и стая за персонала, а на второто ниво – 13 самостоятелни стаи и една двойна. Предвижда се да бъдат обособени и 4 бр. паркоместа за микробуси. Вътрешното пространство между сградите се предвижда да се оформи като зелена площи с алейна мрежа за рекреативни дейности на открито, при запазване в максимална степен съществуващата в имота дървесна растителност. За направа на изкопните работи не се предвижда ползване на взрив
Електрозахранването се предвижда да се осъществи от разположен в съседния имот трафопост. Водоснабдяването се предвижда да се осигури от водопроводната мрежа на с. Каменица, а отпадъчните води се предвижда да се заустват в изгребна яма.
Така заявеното инвестиционно предложение за „Изграждане на център за грижа за лица с психични разстройства – 4 бр. с капацитет 15 бр. в УПИ І, кв. 24 по регулационния и кадастрален план на с. Каменица, община Струмяни, област Благоевград“ не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, а именно: в границите на защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 97/2008 г.).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че с реализирането им не се засягат функционални и структуроопределящи фактори и елементи за местообитанията или екосистемите използвани от видовете птици, предмет на опазване в защитена зона BG0002003 „Кресна“, както и важно местообитание за оцеляването и за жизнения им цикъл, не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са с ограничен обхват и в антропогенно натоварен район, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на център за грижа за лица с психични разстройства – 4 бр. с капацитет 15 бр. в УПИ І, кв. 24 по регулационния и кадастрален план на с. Каменица, община Струмяни, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за конкретното инвестиционно предложение „Изграждане на център за грижа за лица с психични разстройства – 4 бр. с капацитет 15 бр. в УПИ І, кв. 24 по регулационния и кадастрален план на с. Каменица, община Струмяни, област Благоевград “ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград