Съдържание

Посетители

В момента има 412  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №793/2018

Изх. № 2949(1)/20.08.2018 г.

инвестиционно предложение за “Цялостна реконструкция и изпълнение на достъпен асансьор на административна сграда (имот с идентификатор 65334.300.2209.1 по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград) с цел подобряване на енергийната ефективност и качеството на административните услуги“

Възложител:ОБЩИНА САНДАНСКИ

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №2949/14.08.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение “Цялостна реконструкция и изпълнение на достъпен асансьор на административна сграда (имот с идентификатор 65334.300.2209.1 по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград) с цел подобряване на енергийната ефективност и качеството на административните услуги“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С настоящото инвестиционно предложение е предвидено реконструкция на административна сграда имот с идентификатор 65334.300.2209.1, находяща се в гр. Сандански, бул. „Свобода“ № 20 с цел подобряване на енергийната ефективност чрез топлинно изолиране на външни стени и покрив, подмяна на външни дограми, изграждане на външен асансьор за осигуряване на достъпна среда и други дейности.
Предвидено е инвестиционното предложение да бъде разделено на два етапа, поради различното естество на строително - монтажните работи:
I. С етап 1 - неотложни мерки са предвидени следните дейности:
1. Изграждане на достъпна среда в сградата чрез изграждане на достъпен пътнически асансьор, който ще бъде външен и ще бъде изграден на североизточната част на сградата в близост до стълбищните площадки.
2. Обновяване на достъпната рампа при входа на сградата с достъпен наклон.
3. Укрепване на еркерите под трети етаж в ъглите, поради напукване.
4. Антикорозионна защита и възстановяване на открита армировка и местата с течове от ВиК инсталацията.
5. Поставяне на топлоизолация.
6. Подмяна на външната дограма на втори, трети и четвърти етажи и изпълнение на страници около новата дограма за ограничаване достъпа на влага от валежи до топлоизолацията.
7. Поставяне на нови климатици в 10 помещения.
8. Реконструкция и обновяване на ВиК инсталацията в сградата.
9. Облицоване на санитарните помещения с плочки и поставяне на санитарна арматура.
10. Ревизиране на отводняването на покрива и поставяне на улуци за отвеждане на дъждовната вода.
11. Премахване на ламперията в подземен етаж и поставяне на хидро и топлоизолация.
12. Поставяне на ивици от минерална вата над отворите на трети и четвърти етаж и под целия еркер на трети етаж.
13. Подновяване на бетона за наклон, топло- и хидроизолация на покрива на сградата.
14. Освежаване на стълбището, състоящо се от поставяне на нова настилка на пода, изправяне и боядисване на стените .
15. Поставяне на енергоспестяващо осветление освен там където има.
16. Поставяне на енергоспестяващо осветление с датчици за движение във всички санитарни възли, етажни коридори и площадки.
17. Възстановяване на милниезащитната и заземителната инсталации.
II. С етап 2 за следващ финансов период са предвидени следните дейности:
1. Проектиране и изпълнение на проект по част електро с ел.инсталация и ел.табла, съобразени с действащите норми.
2. Подмяна на вътрешните врати в подземен, частично втори етаж, трети етаж и частично четвърти етаж.
3. Освежаване на етажните коридори и поставяне на нова настилка на подземен, втори, трети и четвърти етаж.
С осъществяване на намерението няма да бъде променена съществено застройката на сградата.
Така заявено инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици, обявена със заповед № РД - 282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда (обн. ДВ, бр. 28/13.04.2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение “Цялостна реконструкция и изпълнение на достъпен асансьор на административна сграда (имот с идентификатор 65334.300.2209.1 по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград) с цел подобряване на енергийната ефективност и качеството на административните услуги“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград