Съдържание

Посетители

В момента има 285  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №753/2018 (2)

Изх. № 2872(1)/09.08.2018 г.

Уведомление за „Проектно предложение по мярка 8, подмярка 8.4 „Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“ към Програмата за развитие на селските райони, предвиждащо да се извърши залесяване в гори, собственост на държавата, както следва: в териториалния обхват на ТП „ДГС Кресна“ – отдели, подотдели 1 „и“, „к“,, „л“, „м“, „о“, „р“, „у“,, „ф“, „ц“; 18 „в“; 19 „а“, „в“, „г“, „д“, „е“, „ж“, „з“, „и“, „л“, „м“, „о“; 20 „а“, „в“,, „г“, „д“,, „е“, „з“, „о“, „н“; 22 „г“, „з“, „л“, „ш“, „щ“; 23 „з“, „и“; 63 „в“ и териториалния обхват на ТП „ДГС Симитли“ – отдели, подотдели 514 „а“, „б“; 515 „а“, „б“, „д“; 488 „г“, „з“, „д“; 489 „а“, „б“, „в“, „е“

Възложител:ЮГОЗАПАДНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ ДП ГР. БЛАГОЕВГРАД

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №2782/26.07.2018 г. за горецитираното проектно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп., бр. 81 от 2010 г., бр. 3 от 2011 г. и бр. 94 от 2012 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Проектното предложение по мярка 8, подмярка 8.4 „Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“ към Програмата за развитие на селските райони, предвиждащо да се извърши залесяване в гори, собственост на държавата, както следва: в териториалния обхват на ТП „ДГС Кресна“ – отдели, подотдели 1 „и“, „к“,, „л“, „м“, „о“, „р“, „у“,, „ф“, „ц“; 18 „в“; 19 „а“, „в“, „г“, „д“, „е“, „ж“, „з“, „и“, „л“, „м“, „о“; 20 „а“, „в“,, „г“, „д“,, „е“, „з“, „о“, „н“; 22 „г“, „з“, „л“, „ш“, „щ“; 23 „з“, „и“; 63 „в“ и териториалния обхват на ТП „ДГС Симитли“ – отдели, подотдели 514 „а“, „б“; 515 „а“, „б“, „д“; 488 „г“, „з“, „д“; 489 „а“, „б“, „в“, „е“ попадат в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съобразено с представената информация проектното предложение се предвижда да бъде реализирано върху горски територии, държавна собственост, които се стопанисват от ТП „Държавно горско стопанство Кресна“ и на ТП „Държавно горско стопанство Симитли“.
Целта на проектното предложение е да се възстановят опожарени гори и култури от пожара възникнал на 24.08.2017 г., съставляващи следните площи:
• в териториалния обхват на ТП „ДГС Кресна“: отдели, подотдели 1 „и“, „к“,, „л“, „м“, „о“, „р“, „у“,, „ф“, „ц“; 18 „в“; 19 „м“ и 20 „а“, „в“,, „г“, „д“,, „е“, „з“, „о“, „н“, попадащи в землището на с. Стара Кресна и отдели, подотдели 19 „а“, „в“, „г“, „д“, „е“, „ж“, „з“, „и“, „л“, „м“, „о“; 22 „г“, „з“, „л“, „ш“, „щ“; 23 „з“, „и“; 63 „в“, попадащи в землището на с. Ощава, община Кресна, област Благоевград, с предвидена обща площ за залесяване в размер на 2411.000 дка от общата площ на същите в размер на 2437.000 дка;
• в териториалния обхват на ТП „ДГС Симитли“: отдели, подотдели 514 „а“, „б“; 515 „а“, „б“, „д“, попадащи в землището на с. Сенокос и отдели, подотдели 488 „г“, „з“, „д“; 489 „а“, „б“, „в“, „е“, попадащи в землището на с. Мечкул, община Симитли, област Благоевград, с предвидена обща площ за залесяване в размер на 1161.000 дка от общата площ на същите в размер на 1362.000 дка.
С проектното предложение се предвиждат дейности свързани със залесяване въз основа на изготвени технологични планове за залесяване за всеки един от гореописаните отдели, подотдели. Съобразно същите е предвидено да се извърши ново залесяване чрез засаждане на фиданки от черен бор. Предвидените дейности по залесяване и последващо отглеждане на културите включват: подготовка на почвата за залесяване чрез почистване на площта за залесяване и обработка на почвата чрез направа на ръчни тераси с разстояние 2 м между терасите; залесяване през пролетта и есента на от 2019 до 2022 година чрез садене на фиданки; отглеждане на горските култури до тригодишна възраст чрез ръчно плевене и разрохване на почвата, без да се предвижда пръскане със селективни хербициди и арборициди, растителнозащитни препарати, репеленти, както и торене и поливане на същите; попълване на културите до 3-годишна възраст с фиданки от черен бор, при необходимост; отглеждане на млади насаждения без материален добив – осветление на 5-годишните култури и на 7-годишните култури; ограждане на новосъздадените горските култури чрез електрическа ограда прикрепена към дървени колове.
Реализацията на предвидените дейности не е свързана с промяна на предназначението и начина на ползване на засегнатите горски земи, с предвиждания за водовземане и използване на взрив. Предвидените дейностите ще се извършват ръчно чрез използване на обичайните инструменти за обработка на почвата и засаждане на фиданки.
При извършената проверка по отношение местоположението на предвидените за залесяване площи спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообрази (ЗБР) се установи, че:
 площите, предмет на проектното предложение не попадат в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ;
 част от площите, предмет на проектното предложение попадат в границите на защитени зони по смисъла на ЗБР, а именно:
 предвидените за залесяване площи в отдели, подотдели 18 „в“; 22 „г“, „з“, „л“, „ш“, „щ“; 23 „з“, „и“; 63 „в“ от териториалния обхват на ТП „ДГС Кресна“ попадат в границите на защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 97/2008 г.) и защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 21/2007 г., изм. и доп.);
 предвидените за залесяване площ в отдели, подотдели 19 „а“, „в“, „г“, „д“, „е“, „ж“, „з“, „и“, „л“, „м“, „о“ от териториалния обхват на ТП „ДГС Кресна“ попадат в границите на защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна;
 предвидените за залесяване площи в отдели, подотдели 514 „а“, „б“;; 488 „г“, „з“, „д“ от териториалния обхват на ТП „ДГС Симитли“ попадат в границите на защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици.
Предвидените за залесяване площи в отдели, подотдели 1 „и“, „к“,, „л“, „м“, „о“, „р“, „у“,, „ф“, „ц“; 20 „а“, „в“,, „г“, „д“,, „е“, „з“, „о“, „н“ от териториалния обхват на ТП „ДГС Кресна“ и в отдели, подотдели 489 „а“, „б“, „в“, „е“; 515 „а“, „б“, „д“ от териториалния обхват на ТП „ДГС Симитли“ не попадат в границите на защитени зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“.
При направения пространствен анализ в ГИС среда е установено, че отделите, подотделите попадащи в границите на защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци“ не попадат в обхвата на природни местообитания, предмет на опазване в защитената зона. С реализирането на предвидените дейности се повлияват 962 дка или около 0.198% от общата площ на зоната, без да се изменят трайно и необратимо територии от значение за естественото функциониране на природните местообитания, предмет на опазване в зоната. С предвидените дейности не се създават условия и предпоставки за изменение на територии и ключови елементи на околната среда определящи структурата и естественото функциониране на местообитанията или екосистемите използвани от видовете, предмет на опазване в зоната.
С реализирането на предвидените дейности в защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици се повлияват 1075 дка или около 0.458% от общата ѝ площ, без да се създават условия и предпоставки за трайно и необратимо прогонване на видовете птици, предмет на опазване в защитената зона, както и за изменение в структурата и числеността на популациите им, тъй като не се предполага загуба, увреждане или фрагментация на хранителни и/или гнездови местообитания или места за укритие и почивка на птиците.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за ОС установи, че реализацията на проектното предложение е допустима спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0002003 „Кресна“ за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ.
Предвидените дейности по „Проектно предложение по мярка 8, подмярка 8.4 „Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“ към Програмата за развитие на селските райони, предвиждащо да се извърши залесяване в гори, собственост на държавата, както следва: в териториалния обхват на ТП „ДГС Кресна“ – отдели, подотдели 1 „и“, „к“,, „л“, „м“, „о“, „р“, „у“,, „ф“, „ц“; 18 „в“; 19 „а“, „в“, „г“, „д“, „е“, „ж“, „з“, „и“, „л“, „м“, „о“; 20 „а“, „в“,, „г“, „д“,, „е“, „з“, „о“, „н“; 22 „г“, „з“, „л“, „ш“, „щ“; 23 „з“, „и“; 63 „в“ и териториалния обхват на ТП „ДГС Симитли“ – отдели, подотдели 514 „а“, „б“; 515 „а“, „б“, „д“; 488 „г“, „з“, „д“; 489 „а“, „б“, „в“, „е“ не попадат/не могат да бъдат отнесени към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежат на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на заявените с проектното предложение дейности, както и обстоятелствата, че с осъществяването им не се създават условия и предпоставки за унищожаване и/или увреждане и трансформация на природни местообитания, предмет на опазване в защитените зони, не се очаква пряко или косвено унищожаване и/или увреждане на местообитания на видове, включително и птици, предмет на опазване в гореописаните защитени зони, както и за създаване на трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими и не се очаква да доведат до значително безпокойство върху видовете, предмет на опазване в зоните, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за „Проектно предложение по мярка 8, подмярка 8.4 „Възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“ към Програмата за развитие на селските райони, предвиждащо да се извърши залесяване в гори, собственост на държавата, както следва: в териториалния обхват на ТП „ДГС Кресна“ – отдели, подотдели 1 „и“, „к“,, „л“, „м“, „о“, „р“, „у“,, „ф“, „ц“; 18 „в“; 19 „а“, „в“, „г“, „д“, „е“, „ж“, „з“, „и“, „л“, „м“, „о“; 20 „а“, „в“,, „г“, „д“,, „е“, „з“, „о“, „н“; 22 „г“, „з“, „л“, „ш“, „щ“; 23 „з“, „и“; 63 „в“ и териториалния обхват на ТП „ДГС Симитли“ – отдели, подотдели 514 „а“, „б“; 515 „а“, „б“, „д“; 488 „г“, „з“, „д“; 489 „а“, „б“, „в“, „е“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания на гореупоменатото проектно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград