Съдържание

Посетители

В момента има 820  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №741/2018

Изх. № 2754(1)/09.08.2018 г.

инвестиционно предложение „Външно електрозахранване НН на „Жилищна сграда“ в УПИ ІV-247, кв. 23 по плана на с. Буково, община Гоце Делчев, област Благоевград“

Възложител:„ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ“ АД ЕИК 130277958

Във връзка с внесеното от Вас в качеството на упълномощено лице за „ЧЕЗ разпределение България“ АД уведомление с Вх. №2754/24.07.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Външно електрозахранване НН на „Жилищна сграда“ в УПИ ІV-247, кв. 23 по плана на с. Буково, община Гоце Делчев, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда изграждане на въздушна мрежа ниско напрежение (НН) с въздушна кабелна линия (ВКЛ) за захранване на „Жилищна сграда“ в УПИ ІV-247, кв. 23 по плана на с. Буково, община Гоце Делчев, област Благоевград. Изграждането на въздушната мрежа НН е свързано с монтаж на 3 броя стоманобетонни стълба и монтаж на въздушна кабелна линия с усукани изолирани проводници с дължина 37.46 м, изцяло в регулационните граници на с. Буково. Предвидените изкопни работи са свързани с монтажа на трите стълба. Предвидената дълбочина на изкопите е до 1.70 м.
С инвестиционното предложение не се предвижда използване на взрив и изграждане на нова и/или изменение на съществуващата пътна инфраструктура.
За инвестиционното предложение „Изграждане на жилищна сграда в УПИ ІV-247, кв. 23 по плана на с. Буково, община Гоце Делчев, област Благоевград“ РИОСВ – Благоевград се е произнесла с писмо с Изх. №3187(2)/23.08.2013 г. на основание по реда и при условията на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Не са налични основания така заявеното инвестиционно предложение да се счита за разширение или изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), което може да доведе до значително въздействие върху околната среда (тъй като трасето на въздушната кабелна линия е с малка дължина, ще се реализира в урбанизирана територия на населеното място; в резултат от реализацията на инвестиционното предложение не се очаква увеличаване на въздействието върху компонентите на околната среда), предвид което не подлежи на задължителна оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в границите на следните защитени зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие: защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.) и защитена зона BG0001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (обн. ДВ, бр. 107 от 2007 г., изм. и доп.), в периферита.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че с реализирането им не се засягат природни местообитания, предмет на опазване в защитена зона BG0001021 „Река Места“, не се засягат функционални и структуроопределящи фактори и елементи за местообитанията или екосистемите използвани от видовете, включително птици, предмет на опазване в засегнатите зони, както и важни местообитания за оцеляването и за жизнения им цикъл, не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са с ограничен обхват и в антропогенно натоварен район, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Външно електрозахранване НН на „Жилищна сграда“ в УПИ ІV-247, кв. 23 по плана на с. Буково, община Гоце Делчев, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за конкретното инвестиционно предложение „Външно електрозахранване НН на „Жилищна сграда“ в УПИ ІV-247, кв. 23 по плана на с. Буково, община Гоце Делчев, област Благоевград“ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград