Съдържание

Посетители

В момента има 550  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №740/2018

Изх. № 2752(2)/09.08.2018 г.

инвестиционно предложение „Бензиностанция, газостанция и търговска сграда в поземлен имот с идентификатор 65334.202.60 в местността Соколовец по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград“

Възложител:„САКСА“ ООД ЕИК 131245283

Във връзка с внесеното от Вас в качеството на упълномощено лице за „САКСА“ ООД уведомление с Вх. №2752/24.07.2018 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Бензиностанция, газостанция и търговска сграда в поземлен имот с идентификатор 65334.202.60 в местността Соколовец по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация поземлен имот с идентификатор 65334.202.60 в местността Соколовец по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански е с площ 2571 кв. м и същият представлява урбанизирана територия с начин на трайно ползване „Ниско застрояване (от 10 м)“. В имота са изградени сграда за търговия и бензиностанция със застроена площ 51 кв. м.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда двете сгради да бъдат премахнати и да бъдат изградени следните сгради и съоръжения: търговската сграда със застроена площ 180 кв. м; бензиностанция с три комбинирани колонки; навеси, които ще покриват бензиноколонките и местата за зареждане на автомобилите с гориво 320 кв. м; открита детска площадка с площ 20 кв. м; 6-7 бр. паркоместа за клиенти на обекта.
С инвестиционното предложение се предвижда запазване на съществуващата техническа инфраструктура – водопровод и канал, която е възможно частично да бъде преустроена.
Новата бензиностанция се предвижда да е с три комбинирани колонки тип „ADSAT” и ще се продават дизел, бензин 95Н, бензин 99Н и газ пропан-бутан. В рамките на имота се предвижда да бъдат монтирани два резервоара подземно. Единият от тях ще бъде с обем 60 куб. м, разделен на три секции съответно за дизел - 35 куб. м, за бензин 95Н – 20 куб. м и за бензин 99Н - 5 куб. м Другият резервоар ще е за пропан-бутан и ще е с обем 10 куб. м. Технологичното оборудване на резервоара за пропан-бутан ще бъде монтирано надземно и ще бъде оградено с обезопасителна ограда.
Захранването с електроенергия се предвижда да е от съществуващата електроразпределителна мрежа в района, чрез подземно положен кабел. Ще има и резервно захранване с ел. енергия с дизелов агрегат. Транспортния достъп до имота ще се осъществява чрез граничещия с имота път.
Така заявеното инвестиционно предложение за „Бензиностанция, газостанция и търговска сграда в поземлен имот с идентификатор 65334.202.60 в местността Соколовец по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград“ не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда, предвид което не подлежи на задължителна оценка въздействие върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС, съгласно ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0002098 „Рупите” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 28/2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на инвестиционното предложение, както и обстоятелствата, че е предвидено същото да се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за инвестиционното предложение „Бензиностанция, газостанция и търговска сграда в поземлен имот с идентификатор 65334.202.60 в местността Соколовец по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград