Съдържание

Посетители

В момента има 265  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №734/2018

Изх. № 2720(1)/08.08.2018 г.

Уведомление за изготвяне на проект на Подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на част от новообразуван имот № 83.2007 по плана на новообразуваните имоти на местност „Зимниците“, землище на с. Дъбрава, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ за „вилно строителство“

Възложител: И. С. Т.

Във връзка с внесеното от упълномощеното от Вас лице уведомление с Вх. №2720/23.07.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитирания проект за ПУП-ПЗ, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Проектът за Подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на част от новообразуван имот № 83.2007 по плана на новообразуваните имоти на местност „Зимниците“, землище на с. Дъбрава, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ за „вилно строителство“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация настоящият проект за ПУП-ПЗ е изработен въз основа на Решение №211/29.06.2018 г. на Общински съвет Благоевград.
С проекта за ПУП - ПЗ се цели промяна предназначението на част в размер на 500 кв. м от новообразуван имот № 83.2007 по плана на новообразуваните имоти на местност „Зимниците“, землище на с. Дъбрава, община Благоевград, област Благоевград, представляващ земеделска земя с начин на трайно ползване „Нива/Орна земя“ с обща площ 1867 кв. м за „вилно строителство” при спазване на следните устройствени показатели: устройствена зона - „Ов“; височина на застрояване - до 7 м; максимална стойност на Кинт. - 0.8; плътност на застрояване - максимум 40 %; плътност на озеленяване - минимум 50 %.
С ПУП - ПЗ е предвидено след промяна предназначението на частта от имота да се изгради двуетажна вилна сграда с разгъната застроена площ до 150 кв. м. Водоснабдяването на имота е предвидено да се осъществи чрез изграждане на водопроводно отклонение с дължина 16 м от съществуващ уличен водопровод. Отпадъчните води е предвидено да бъдат зауствани във водоплътна изгребна яма в рамките на имота, която ще бъде почиствана от ВиК оператор на база сключен договор. Електрозахранването на имота ще се осъществи чрез монтиране на фотоволтаични панели на покрива на сградата.
На този етап не са налични данни, че с проекта за ПУП-ПЗ се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на ЗООС.
Предвид гореизложеното, за проект за Подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на част от новообразуван имот № 83.2007 по плана на новообразуваните имоти на местност „Зимниците“, землище на с. Дъбрава, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ за „вилно строителство“ не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
ПУП-ПЗ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологичната мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с ПУП дейности, както и обстоятелствата, че е предвидено същите да се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за проект за Подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на част от новообразуван имот № 83.2007 по плана на новообразуваните имоти на местност „Зимниците“, землище на с. Дъбрава, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ за „вилно строителство“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописания ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград