Съдържание

Посетители

В момента има 384  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №730/2018

Изх. № 2694(1)/03.08.2018 г.

Уведомление за „Подробен устройствен план (ПУП) - парцеларен план (ПП) за трасе на „Външно ел. захранване НН“ – съоръжение на техническата инфраструктура към УПИ I-21, местност „Конещица“, землище на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“

Възложител:„НАУЧНО ПРОИЗВОДСТВЕНО ПРЕДПРИЯНИЕ РУСБАЛ“ ООД ЕИК 203167921

Във връзка с внесеното в РИОСВ – Благоевград уведомление с Вх. №2694/20.07.2018 г. за горецитирания ПУП-ПП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Подробен устройствен план (ПУП) - парцеларен план (ПП) за трасе на „Външно ел. захранване НН“ – съоръжение на техническата инфраструктура към УПИ I-21, местност „Конещица“, землище на с. Баня, община Разлог, област Благоевград попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация ПУП-ПП е изработен въз основа на Решение № 238 по Протокол №12/21.12.2017 г. от проведено заседание на Общински съвет – гр. Разлог.
С ПУП-ПП се предвижда външно електрозахранване ниско напрежение (НН) на УПИ I-21, местност „Конещица“, землище на с. Баня, община Разлог, област Благоевград отреден за „Безвредно производство на въздушни балони“ чрез изграждане на съоръжение на техническата инфраструктура – кабелна линия с дължина около 318 м и с трасе предвидено да премине през следните имоти в землището на с. Баня, община Разлог, област Благоевград: имоти с номера 000571 (полски път – общинска публична собственост), 000613 (местни пътища – общинска публична собственост), 000743 (пасища, мери – общинска частна собственост) и 000981 (спортни терени – общинска публична собственост).
За инвестиционно предложение „Безвредно производство на въздушни балони в УПИ І, пл. № 21 с площ 9500 м2, местност „Конещица“ в землището на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“ РИОСВ – Благоевград се е произнесла с писмо с Изх. № 1557(1)/11.05.2015 г. на основание по реда и при условията на чл.2, ал.2 от Наредбата за ОС.
На този етап не са налични данни, че с ПУП-ПП се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана.
Предвид гореизложеното, за „Подробен устройствен план (ПУП) - парцеларен план (ПП) за трасе на „Външно ел. захранване НН“ – съоръжение на техническата инфраструктура към УПИ I-21, местност „Конещица“, землище на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“ не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
ПУП-ПП не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологичната мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ. бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с ПУП дейности, както и обстоятелствата, че е предвидено същите да се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за „Подробен устройствен план (ПУП) - парцеларен план (ПП) за трасе на „Външно ел. захранване НН“ – съоръжение на техническата инфраструктура към УПИ I-21, местност „Конещица“, землище на с. Баня, община Разлог, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописания ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

ИНЖ. РУМЕН ИВАНОВ
За Директор на РИОСВ – Благоевград
/упълномощен със Заповед № 262/06.07.2018 г./