Съдържание

Посетители

В момента има 253  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №715/2018

Изх. № 2755(1)/30.07.2018 г.

инвестиционно предложение „Изграждане и оборудване на цех за производство на дървесни пелети в УПИ (ПИ) с номер 57002, местност Мамал дол, землище на с. Корница, община Гоце Делчев, област Благоевград“

Възложител:„САТИ“ ЕООД ЕИК 101780650

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №2755/24.07.2018 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане и оборудване на цех за производство на дървесни пелети в УПИ (ПИ) с номер 57002, местност Мамал дол, землище на с. Корница, община Гоце Делчев, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Предмет на настоящото инвестиционно предложение се явяват предвиждания за изграждане на цех за пелети и за закупуване и монтиране на поточна линия за производство на пелети.
Предвиденият за изграждане цех за пелети, представляващ еднопространствено хале със стоманена конструкция и със стени и покрив от термопанели, се явява изпълнение на строително-монтажни работи за изграждане на строеж „Цех за дървопреработка и цех за пелети“ в ПИ №57002 местност Мамал дол, землище на с. Корница, община Гоце Делчев, област Благоевград въз основа на Разрешение за строеж №12/22.01.2018 г. на главния архитект на община Гоце Делчев. Разрешението за строеж е издадено в съответствие с одобрен ПУП-ПРЗ и Решение № БД-16-ЕО/2016 г. на директора на РИОСВ – Благоевград за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка, издадено в резултат от проведена процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка (ЕО), чрез която е извършена и процедура по оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони на основание чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) за „Подробен устройствен план – план за регулация и застрояване (ПУП – ПРЗ) за имот № 057002, местност „Мамал дол“, землище на с. Корница, община Гоце Делчев, област Благоевград за „цех за дървообработка и цех за пелети“.
Машините и съоръженията, които се предвижда да бъдат доставени и монтирани са както следва: котел – 6 kW, лентов транспортьор 2 бр., сушилен барабан – 1 тон сух материал, изходящ шнек 2.2 kW, вторично сушене, циклон утаител – 4 бр., вентилатор сушилня – 30 kW високонапорен, воден филтър искрогасител, лентов транспортьор 2.2 kW – 3 бр., чукова мелница – 2 бр., вентилатор – 3 бр., бункер смесител, пелетираща преса, вибро сито, кофачен елеватор – 3 бр., охладителна колона, сито с междинен бункер, пакетираща машина, прахоуловител, дробилна машина, приемен бункер.
Във връзка с гореизложеното, за цеха за пелети не е необходимо повторно произнасяне по реда на глава шеста от ЗООС и/или по чл. 31 от ЗБР, и поднормативната уредба към тях, а дейностите по закупуване и монтиране на поточна линия за производство на пелети не попадат в обхвата на Приложение №1 и №2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). В тази връзка, за инвестиционно предложение „Изграждане и оборудване на цех за производство на дървесни пелети в УПИ (ПИ) с номер 57002, местност Мамал дол, землище на с. Корница, община Гоце Делчев, област Благоевград“ не намираме за необходимо провеждане на процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че същите ще се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане и оборудване на цех за производство на дървесни пелети в УПИ (ПИ) с номер 57002, местност Мамал дол, землище на с. Корница, община Гоце Делчев, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

ИНЖ. РУМЕН ИВАНОВ
За Директор на РИОСВ – Благоевград
/упълномощен със Заповед № 262/06.07.2018 г./