Съдържание

Посетители

В момента има 235  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №30/2018

Изх. № 3114(6)/18.01.2018 г.

проект за Подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) в обхват поземлен имот № 009034, местност „Диновица“, землище на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград с цел предвиждане на устройствена зона за „Жилищно строителство“

Възложител: ЯВОР ГЕБОВ

Във връзка с внесена от Вас документация с вх. № 3114/04.10.2017 г. и вх. № 3114(5)/09.01.2018 г. на РИОСВ – Благоевград, която приемаме като уведомление по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.,) за горецитирания план, предвид чл. 6а, т. 2 от същата наредба, Ви уведомяваме за следното:
ПУП-ПЗ в обхват поземлен имот № 009034, местност „Диновица“, землище на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград с цел предвиждане на устройствена зона за „Жилищно строителство“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация поземлен имот № 009034, местност „Диновица“, землище на с. Рилци, община Благоевград е земеделска земя с площ 1.500 дка и начин на трайно ползване „нива“.
Основната цел на ПУП - ПЗ е промяна предназначението на имота от „нива“ за „жилищно строителство“. Предвижда се след промяна на предназначението на имота в същия да се изгради жилищна сграда.
Водоснабдяването на имота е предвидено да се осъществи след изграждане на нов водопроводен клон с дължина 157 м, с трасе през имоти № 009035, № 009225 и 090226 - полски пътища, общинска собственост (по реда на ЗУТ, като обект публична общинска собственост), като продължение на съществуващ РЕ DN75 до имота. Образуваните битови отпадъчни води ще се заустват във водоплътна изгребна яма.
Електрозахранването на имота ще се осъществи от съществуващата въздушна електроразпределителна мрежа НН 0.4 kV на района (от съществуващ стоманобетонов стълб пред имота), като връзката до ел.табло мерене (което ще се монтира на стълба до главното разпределително табло /ГРТ/) ще се изпълни въздушно.Имотът е достъпен от полски път.
Не са налични данни, че ПУП - ПЗ се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на ЗООС, както и не са налични основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането им, предвид което за същия не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
Имотът и трасетата, предмет на плана не попадат в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Най-близо e разположена границата на защитена зона BG0002099 “Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 102/2008 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се засягат природни местообитания и местообитания на видове, не се предполага увреждане и трансформация на местообитания и местообитания на видове в зоната, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0002099 “Кочериново”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеният „ПУП-ПЗ в обхват поземлен имот № 009034, местност „Диновица“, землище на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград с цел предвиждане на устройствена зона за „Жилищно строителство“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград