Съдържание

Посетители

В момента има 232  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Бистрица 2002” ЕООД – гр. Гоце Делчев

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Бистрица 2002” ЕООД – гр. Гоце Делчев

 

На основание Заповед № 125/12.04.2022 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 19.04.2022 г. е извършена проверка на място и по документи на обекти “Производствена площадка”, находящ се в м. „Мочура“, землище на гр. Гоце Делчев и Находище за подземни богатства „Марчево“ за нарушени и замърсени терени, експлоатирани от „Бистрица 2002” ЕООД – гр. Гоце Делчев. Проверката е комплексна и е във връзка със спазване на изискванията заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обектите с изискванията на екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на:

  • -производствена площадка с разположени на нея асфалтосмесителна инсталация, ТМСИ, пречиствателни съоръжения за отпадъчни производствени води, депа за строителни материали
  • -концесионна площ „Марчево”, землище на с. Гърмен, за нарушени или замърсени земи

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

За проверката е съставен Констативен протокол № 20-03/19.04.2022 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Води“
Проверката е извършена във връзка с контрол за изпълнение на условията в издадено Разрешително за заустване № 43120050/10.08.2011 г., чийто срок е продължен с Решение ПО-01-130/20.11.2017 г. на директора Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Благоевград на промишлени отпадъчни води, формирани от промиване на инертен материал.
Към деня на проверката не е имало заустване на отпадъчни води след пречиствателното съоръжение.
Спазен е срока за внасяне на доклад в РИОСВ Благоевград за изпълнение на условията в издаденото разрешително за заустване., на основание чл. 48, ал.1, т.12 от Закона за водите.
Дружеството извършва собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, съгласно схемата в цитираното разрешително за заустване-на шест месеца. Протоколите от изпитване, своевременно се представят в РИОСВ-Благоевград.
Няма отклонение от индивидуалните емисионни ограничения ИЕО по заложените в разрешителното показатели- рН и НРВ.
Налично е измервателно устройство, пломбирано от БД“ЗБР“ Благоевград. Водят се дневници на заустваните отпадъчни води. Установено е съответствие между разрешените за заустване количества отпадъчни води и показанията на измервателното устройство.

3.2 Компонент „Почви“
На производствената площадка се извършват дейности по първична преработка на инертни материали, производство на бетонови и асфалтови смеси. Разположени са ТМСИ, ТСИ, депа за инертни материали, помпена станция, гаражи, ремонтна работилница, административна сграда /битова/, кантар, бетонов възел и асфалтосмесителна инсталация .
Заетата площ е около 80 дка, като два от имотите са собственост на дружеството, с обща площ от 63.5 дка и около 20 дка от имот с идентификатор 17395.121.1 държавна частна собственост, горска територия с НТП-друг вид дървопроизводителна гора.
За инвестиционно предложение- „Добив на пясъци и чакъли от находище „Марчево“ от директора на РИОСВ-Благоевград, е издадено Решение № БД-18-ПР/2007 г. със заключение- да не се извършва оценка на въздействието на околната среда.
От извършена проверка по документи и на място е установено, че за времето от предходната проверка през 2021 г до настоящата такава, не е извършван добив на подземни богатства, не са рекултивирани нарушени площи и не са усвоявани нови.

3.3 Компонент „Атмосферен въздух“

1. Организирани източници на емисии от производствена дейност
Асфалтосмесителна инсталация, разположена на същата площадка, съоръжена с пречиствателно съоръжение-батерия с ръкавни филтри с импулсно почистване. Отделеният прах постъпва в силоз и се влага в производството на асфалтови смеси.
Емисиите от производствения процес се изпускат посредством изпускащо устройство-комин.
Ползва се природен газ за гориво, доставян на батерии.
Изпълнява се задължението за извършване на собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух.
Последните СПИ са валидни за 2021 и 2022 г.
Представеният протокол от изпитване показва спазване на нормите за допустими емисии по показатели-прах, канцерогенни вещества, въглероден оксид и органични вещества, определени като общ въглерод.
2.Неорганизирани източници на емисии
На площадката е разположена ТМСИ, като в деня на проверката не е работила.
Материалите се съхраняват на открито в отделни секции.
В деня на проверката площадката е била влажна вследствие на паднали валежи. Не са констатирани неорганизирани емисии в атмосферния въздух.

3.4 Направление „Кмплексно предотвратяване на промишленото замърсяване, екологична отговорност и доброволни ангажименти“

Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение № 1 от Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети / обн. ДВ бр.43 от 29 април 2008 г. с изм. и доп./
Операторът е изготвил собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети, със съдържание, съгласно Приложение 1 от Наредба № 1 / ДВ бр.96 от 2008 г./

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници
По компонент „почви“в изпълнение на дадено наше предписание за представяне на документи за право на ползване на част от имот с идентификатор 17395.121.1 е получен отговор, за липса на такива документи.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За констатирано ползване на земи горска територия на производствената площадка в м. „Мочура“ по КККР на гр. Гоце Делчев, писмено е уведомен директора на РДГ Благоевград за предприемане на мерки по компетентност. Постъпил е отговор от РДГ Благоевград с подробно описание на извършеното, като : съвместна проверка с ТП ДГС Гоце Делчев, с констатации, за засегната част от горска територия, в размер на около 10 дка от териториалния обхват на ТП ДГС Гоце Делчев, за складиране на инертни материали-пясъци и чакъли, метални тръби и стълбове, стоманобетонни панели, изградено хале и ограда на част от площта; дадени предписания на ТП ДГС Гоце Делчев, за определяне точните граници на засегнатата част от горската територия; за задължаване дружеството собственик на складираните материали да освободи площта в срок от два месеца; за налагане санкции по Закона за горите.