Съдържание

Посетители

В момента има 426  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Карол Фернандес Мийт“ ООД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Карол Фернандес Мийт“ ООД - гр. Благоевград

 

На основание Заповед №160/01.06.2022 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 01.06.2022 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Предприятие за производство на месни продукти“, гр. Благоевград, експлоатирано от „Карол Фернандес Мийт“ ООД.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ЗООС, ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за управление на отпадъците (ДВ бр. 53/2012 г., с изм и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Достъп до производствените помещения не е осигурен, тъй като е изискано наличие на здравни книжки. В тази връзка е извършен оглед единствено на местата, помещенията и съоръженията, находящи се извън производствените помещения, а именно:
- парокотелна централа;
- част от наличното стационарно климатично оборудване;
- част от места за съхранение на отпадъци;
- места за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС).

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на месни продукти. Работният режим на обекта е едносменен, пет дневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №37-20/01.06.2022 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”

В ПКЦ са инсталирани 2 бр. котли, единия от които е в експлоатация. Същият е с номинална топлинна мощност 3,0 МW и изгаря природен газ. Вторият наличен котел е резервен, поддържа се в изправност и е предназначен да изгаря дизелово гориво. Водят се дневници за отработените часове.
Спазват се изискванията на чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба № 6 от 26.03.1999 г. за реда и начина за измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници (ДВ, бр. 31/1999 г., с изм. и доп.). Последните СПИ на експлоатирания котел са проведени през 2021 г. и са валидни за 2021 г. и 2022 г.
Резултатите от тях са представени в РИОСВ – Благоевград с доклад и показват спазване на нормите за допустими емисии по контролираните показатели.
Дружеството експлоатира стационарно хладилно и климатично оборудване, съдържащо попадащо флуорсъдържащи парникови газове, попадащо в обхвата на Регламент (ЕС) №517/2014. Всяка от системите има заряд над 50 тона CO2 еквивалент и подлежи на проверки за течове, съгласно нормативните изисквания - най-малко на всеки 6 месеца.
При проверката са представени водените „Досиета на системите“ – общо 8 бр., от записите в които е видно, че се спазва честотата за извършване на проверките за течове. През 2021 г., поради установени течове във връзка с настъпили повреди на три от инсталациите, съдържащи ФПГ R404A е извършено допълване с рециклиран такъв.
Сервизното обслужване на стационарно хладилно и климатично оборудване, включващо проверки за течове, както и ремонт и допълване на с ФПГ, се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от ББКМ.
В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен годишен отчет за 2021 г., съгласно чл. 35, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).
При извършения обход е установено наличие на 1 бр. климатична система, съдържаща ФПГ и попадаща за контрол чрез проверки за течове на всеки 12 месеца, за която не се води досие и съответно не е включена в годишния отчет.

3.2. Фактор „Опасни химични вещества“

Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
В съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP) дружеството изпълнява задълженията си на „потребител надолу по веригата“.
При направената проверка по отношение въведени забрани и ограничения, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2019/1021 относно устойчиви органични замърсители (УОЗ), не е установено наличие и употреба на УОЗ вещества на обекта.
Няма промяна в използваните от дружеството ОХВС: амоняк (като охлаждащ агент), батерия с газ под налягане (СО2 и N2) и дезинфекционни и почистващи средства за помещения и апаратура.
На обекта се поддържа досие по чл. 36 от REACH, съдържащо актуални информационни листове за безопасност, които отговарят на изискванията на Регламент (ЕС) 2015/830 и цялата необходима информация за ОХВС.
Извършена е проверка на склада за съхранение на дезинфекционни и почистващи препарати, който отговаря на изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ бр. 43/2011 г., с изм. и доп.). Всички препарати са в оригинални опаковки и не са установени разливи. В миялното помещение, което има връзка с канализацията, е установено съхранение на два препарата в плътно затворени бидони върху пластмасови палета, като разливи не са установени.
Предоставена е документация по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС във формат съгласно Заповед № РД-288/02.03.2012 г. на министъра на околната среда и водите. Същата следва да бъде актуализирана и изготвена поотделно за всичко складово помещение, съгласно Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.
Представен е и доклад от извършена класификация на предприятието по чл. 103, ал. 1 на ЗООС, по образец на Приложение №1 към чл. 5, ал. 2 от Наредбата за предотвратяване на големи аварии и ограничаване на последствията от тях (ДВ, бр. 5/2016 г., с изм. и доп.).

3.3. Фактор „Отпадъци“

Поради липсата на осигурен достъп до производството и отсъствието на отговорни лица свързани с управлението на отпадъците е извършена проверка само на част от документите и площадката, имащи отношение към прилагането на законодателството в областта на екологосъобразното управление на отпадъците. Все пак е установено, че от страна на дружеството е провеждана процедура за класификация на отпадъците, които се генерират от дейността на обекта, но е и установено и наличие на отпадъци, които не са класифицирани.
Отчетността за отпадъци /годишен отчет и отчетни книги/ е водена от дружеството чрез Национална информационна система за отпадъци. /НИСО/.
При проверката са установени местата за съхраняване на отпадъчната хартия/картон и полиетилен/пластмаса. Съхраняват се в метални контейнери, като един от тях е предназначен за отпадък с код 15 01 01 и два за отпадъчната пластмаса (чиста и замърсена). Установено е, че част от пластмасовите опаковки се генерират при разопаковането на ползваната в производството суровина (месо), като се предполага замърсяване с биологичен материал. Съгласно писмен договор представен по време на проверката, описаните отпадъци са предавани на лице, притежаващо документ за транспортиране, издаден по реда на Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.). Предаването е удостоверено още с кантарни бележки и фактури. Тъй като при проверката не се установява крайната точка (площадка), до която достигат отпадъците, с писмо на РИОСВ-Благоевград е поискано съдействие от РИОСВ-София, която да извърши насрещни проверки на лицата издали документите за приемане на отпадъците, от обекта на дружеството.
„Карол Фернандес Мийт“ ООД се явява задължено лице, съгласно чл. 59 от Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.). В тази връзка е представено Удостоверение за членство в организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки, платежно нареждане за заплащане на продуктова такса и отчет за пуснатите на пазара опаковки през календарната 2021 г. За въвежданите на територията на РБългария за собствени нужди суровини, влагани в производството, дружеството също дължи продуктова такса, като за заплащането ѝ не са представени документи към момента на проверката.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници

На дружеството е дадени предписания по ЗЧАВ и ЗЗВВХВС с поставени срокове и отговорници за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Поради отсъствието по време на проверката на служители, отговорни по отделните въпроси, както и липсата на осигурен достъп до всички части от площадката, от страна на РИОСВ-Благоевград ще бъде извършена повторна проверка на обекта. Същата ще бъде проведена след получаване на резултатите от проверките, за които е изискано съдействие от РИОСВ-София и след изтичане на сроковете за поставените предписания по ЗЧАВ и ЗЗВВХВС, с цел отчитане на място за тяхното изпълнение. При необходимост ще бъдат предприети административно – наказателни действия.