Съдържание

Посетители

В момента има 233  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Ес Ти Ес Медикал груп” АД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Ес Ти Ес Медикал груп” АД - гр. Сандански

 

На основание Заповед №161/13.05.2022 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 02.06.2022 г. е извършена проверка на място и по документи на обекти: „Предприятие за производство на медицински комплекти, компреси, лапаротомични салфетки и операционни чаршафи“, находящ се в промишлена зона „Соколовец“ на гр. Сандански и „Предприятие за производство на облекла за еднократна употреба за медицината и индустрията“, находящ се в индустриална зона „Боруна“ на гр. Сандански , експлоатирани от „Ес Ти Ес Медикал груп“ АД, гр. Сандански.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закона за водите (ДВ бр. 67/1999 г., с изм. и доп.) и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ, бр.43/2008 г. с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Производствената дейност на дружеството се осъществява на две площадки:
- площадка „Соколовец“ - производство на медицински комплекти, компреси, лапаротомични салфетки и операционни чаршафи;
- площадка „Боруна“ - производство на облекла за еднократна употреба за медицината и индустрията.
На площадка „Соколовец“ са проверени следните инсталации и складови помещения:
- складове за съхранение на опасни химични вещества и смеси;
- склад за входящи суровини;
- склад готова продукция;
- участък стерилизация.
На площадка „Боруна“ са проверени следните инсталации и складови помещения:
- пречиствателно съоръжение за отпадъчни води;
- склад за съхранение на дизелово гориво.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Работният режим на обекта е двусменен, пет дневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №08-08/02.06.2022 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества“

Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
Съгласно чл. 3 на Регламент (ЕО) №1907/2006 REACH дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС).
Дружеството не извършва директен внос/износ на ОХВС. Доставчиците на ОХВС са от ЕС. На обекта се поддържа досие по чл. 36 от REACH, съдържащо актуални информационни листове за безопасност, които отговарят на изискванията на Регламент (ЕС) 2015/830, както и информация по Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите, което трябва да се актуализира, тъй като дружеството няма да използва и съхранява някой от ОХВС, включени в приложението.
Съхранението на ОХВС на площадка „Соколовец“ е в два обособени склада, които отговарят на изискванията на чл. 6 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.). Налична е оценка за безопасността на съхранение на ОХВС, но същата трябва да се актуализира, поради промяна на използваните ОХВС и да е във формата, утвърден със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.
Съхранението на дизеловото гориво на площадка „Боруна“ е в цистерна в обособен склад с ограничен достъп. Налична е оценка за безопасността на съхранение на ОХВС, но същата трябва да се актуализира във формата, заложен към Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.. Наличната е документация по организацията на съхранение на ОХВС, съгласно чл. 4, т. 7-11 от Наредбата (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.).
Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕС) 2019/1021 относно устойчиви органични замърсители (УОЗ).
Проверените ИЛБ, удостоверяват липсата на вещества проявяващи свойства на УОЗ и вписани в Приложение I и II на Регламента.
На проверявания обект са налични вещества/смеси класифицирани като опасни и попадащи в обхвата на Приложение №3 на ЗООС. Изготвен е и представен доклад за извършена класификация по чл. 103, ал. 1 от ЗООС.

3.2. Компонент “Води”

Производствената дейност на дружеството се осъществява на две площадки. На площадката в м. „Соколовец“ се извършва производство на медицински комплекти, компреси, лапаротомични салфетки и операционни чаршафи, при което се формират битово-фекални отпадъчни води, които се заустват в канализационната мрежа на гр. Сандански.
За експлоатацията на обект: „Предприятие за производство на облекла за еднократна употреба за медицината и индустрията“, м. Боруна, гр. Сандански дружеството притежава Разрешително за заустване №43710051/12.02.2019 г., издадено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ за ползване на отводнителен канал, вливащ се в р. Струма с цел заустване на отпадъчни води, формиращи се от производствена площадака. Дружеството изпълнява задълженията си по Разрешителното за заустване:
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията и изискванията в издаденото разрешително за предходната 2021 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал. 1, т.12 от ЗВ;
- изпълнява задължението за провеждане на собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, съгласно заложената честота в Разрешителното – на 6 месеца;
- собствения мониторинг се възлага на акредитирани лаборатории;
- протоколите от изпитване се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград. Установено е минимално отклонение на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по показателите НРВ – резултат от изпитване – 38 mg/dm3 при ИЕО – 35 mg/dm3 за второто полугодие на 2021г.
Пречиствателното съоръжение се поддържа в добро експлоатационно състояние.
По време на проверката е извършено контролно пробовземане на отпадъчни води на изход от пречиствателното съоръжение, преди заустване в р. Струма за последващо изпитване по показателите, заложени в цитираното разрешителното.
3.3. Направление ”КПКЗ, ЕО и ДА”
Дружеството извършва дейности, които попадат в обхвата на т. 4 от Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.) – дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.).
За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ операторите, извършващи дейности по Приложение №1 от закона, изготвят собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1 (ДВ, бр. 96/2008 г.).

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници
На дружеството са дадени предписания по ЗЗВВХВС с поставен срок и отговорник за изпълненията им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на неизпълнение на предписанията и констатиране на неспазване на ИЕО при получаване на Протоколите от изпитване от РЛ – Благоевград, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.