Съдържание

Посетители

В момента има 449  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„БИ ДЖИ ЕН ФОРРЕР“ ООД – гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на „БИ ДЖИ ЕН ФОРРЕР“ ООД – гр. Петрич
Обект: „Предприятие за производство, монтаж и търговия на кабели и електронно и електрично оборудване“, гр. Петрич, местност „Кумли“

 

На основание Заповед №330/01.11.2021 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 16.06.2019 г. беше извършена проверка на място и по документи на обект „Предприятие за производство, монтаж и търговия на кабели и електронно и електрично оборудване“, разположен в гр. Петрич, местност „Кумли“, стопанисван от „БИ ДЖИ ЕН ФОРРЕР“ ООД, гр. Петрич, обл. Благоевград.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ, бр. 45/1996 г., с посл. изм. и доп.), Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ. бр.43 от 29 април 2008г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на производствения цех, местата за съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС) и стационарно климатично оборудване.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е конфекциониране на кабели, комплектоване на печатни платки с компоненти, монтаж на крайни продукти в областта на електрониката и окабеляването. От 2019 г. дружеството извършва дейност само по конфекциониране на кабели (ръчно) за медицинска апаратура на ишлеме за Швейцария. Работният режим на обекта е едносменен, пет дневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №24-08/16.11.2021 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Направление “Опасни химични вещества и управление на риска”

Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
Дружеството е със статут „потребител надолу по веригата“ на ОХВС и по-конкретно производител на изделие, съгласно Европейски регламент (ЕО) № 1907/2006 г.
Дружеството осъществява своята дейност на една площадка. Към момента на проверката се извършва дейност само по ръчно монтиране на кабели, оборудването за комплектуване на печатни платки е налично, но не се ползва. ОХВС са в много малки количества останали от дейността по комплектуване на печатни платки. Съхраняват се в два обособени метални шкафа с ограничен достъп. Предоставя се документация по чл. 4 и чл. 9 от Наредбата за реда и начина на съхранение на ОХВС (ДВ, бр. 43/2011 г. с посл. изм. и доп.). Налични на площадката са информационни листове за безопасност, които са актуални.
При направената проверка, относно Контрол по изпълнението на изискванията на Регламент (ЕС) 2019/1021 относно устойчиви органични замърсители (УОЗ), за които са въведени забрани и ограничаване, не е установено наличие и употреба на УОЗ вещества на обекта.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”

Дружеството извършва дейност само по конфекциониране на кабели. Операциите са предимно ръчни и не са свързани с организирани емисии в атмосферния въздух.
За отопление и охлаждане на производствените помещения е инсталирано стационарно климатично оборудване, съдържащо над 5 тона СО2 еквивалент флуорсъдържащи парникови газове (6 бр. колонни климатика, съдържащи R 407С). Оборудването подлежи на контрол чрез проверки за течове, с честота определена в чл. 4 от Регламент (ЕС) №517/2014.
При проверката се представят досиета на системите, съгл. Приложение №3 към чл. 29 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение за издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване съдържащо флуорсъдържащи парникови газове (ФПГ), както и документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр.20/2017 г., с изм.и доп.), в които са отразени необходимият брой проверки за течове. Проверките се извършват от лице, притежаващо документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене.
Дружеството е представило в РИОСВ- Благоевград в срок (до 15.02.на текущата година), информация (годишен отчет за предходната календарна година), съгл. чл. 36 от Наредба №1/2017 г. за експлоатираното стационарно оборудване.

3.3. Направление „КПКЗ, ЕО и ДА”

3.3.1. Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.):
- т. 4 - Извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, за изменение и за отмяна на директиви 67/548/ЕИО и 1999/45/ЕО и за изменение на Регламент (ЕО) № 1907/2006 (ОВ, L 353/1 от 31 декември 2008 г.)
3.3.2. За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ, операторът има изготвена собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1 за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Няма направени предписания.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Не са констатирани несъответствия на обекта от направената проверка по Закона за защита от вредното влияние на опасни химични вещества и смеси и Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети.