Съдържание

Посетители

В момента има 294  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Евро мийт енд милк“ ЕООД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на обект: „Производствена база с подобекти: Кланица с месопреработка, Млекопреработка и Кравеферма“ и терени извън площадката, гр. Кочериново, експлоатиран от “Евро мийт енд милк“ ЕООД - гр. Благоевград

 

На основание Заповед №334/01.11.2021 г. на директора на РИОСВ–Благоевград, на 18.11.2021 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Производствена база с подобекти: Кланица с месопреработка, Млекопреработка и терени извън площадката“ и терени извън площадката, находящи се в гр. Кочериново, експлоатирани от “Евро мийт енд милк“ ЕООД гр. Благоевград. Проверката е извършена във връзка със спазване на нормативните изисквания на Закон за водите (ЗВ - ДВ, бр.67/1999 г. с посл. изм. и доп.), Закон за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ - ДВ, бр. 45/1996 г. с посл. изм.и доп.) и Закона за почвите (ЗП-ДВ, бр.89/2007 г. с посл. изм. и доп.), Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС – ДВ, бр. 10/200 г. с посл. изм. и доп.).

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията заложени в горецитирните закони.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

- площадкова канализация за отпадъчни води с локални пречиствателни съоръжения (3 бр. мазниноуловители);
- нарушени и замърсени терени извън площадката;
- парокотелна централа;
- стационарно климатично и хладилно оборудване;
- складове за съхранение на опасни химични вещества и смеси.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната производствена дейност е свързана с отглеждане на животни, клане на животни, производство на месни и млечни продукти. Всяка производствена площадка е оборудвана с локално пречиствателно съоръжение за отпадъчните води. Работният режим на обекта е едносменен, пет дневна работна седмица, осем часов работен ден. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №83-11/18.11.2021 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент “Води”
Дружеството е титуляр на издадено от директора на БД ЗБР Разрешително за заустване на отпадъчни води №43740011/27.07.2015 г. На производствената база се формира смесен поток отпадъчни води: производствени от дейността на трите подобекта; битови и дъждовни отпадъчни води, които след пречистване в три броя локални пречиствателни съоръжения, отпадъчните води се заустват в дере, десен приток на р. Рилска, поречие Струма.
Дружеството изпълнява условията и изискванията на издаденото Разрешително:
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията в издаденото Разрешително за заустване за предходната 2020 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал.1, т.12 от ЗВ;
- провежда собствен мониторинг за качеството на заустваните отпадъчни води, като протоколите с резултати се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград. Не са констатирани отклонения от индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по показателите за контрол, заложени в цитираното разрешително.
Обектът фигурира в списъка за задължителен контрол на РИОСВ – Благоевград, на основание Заповед №РД-970/07.12.2020 г. на министъра на околната среда и водите, като два пъти годишно се извършва емисионен контрол на заустваните отпадъчни води.
По време на извършвания текущ контрол от Регионална лаборатория – Благоевград е извършено пробовземане на отпадъчни води за последващо изпитване. Резултатите от изпитване все още не са готови.

3.2. Компонент “Земи и почви”

Производствената площадка за месни и млечни продукти с подобекти (месопреработвателно предприятие; кланица; млекопреработвателно предприятие; ферма за едър рогат добитък) е разположена в частен поземлен имот, урбанизирана територия.
В поземлен имот, земеделска територия, частна собственост с площ 10.746 дка е организиран паркинг за леки, лекотоварни и тежкотоварни автомобили и инвентар за нуждите на „Евро мийт енд милк“ ЕООД, гр. Благоевград . Затова, че земята се ползва не по предназначение и за допуснато замърсяване и унищожаване на хумусния пласт е информиран писмено директора на Областна дирекция „Земеделие“ Кюстендил- за предприемане на мерки по компетентност. Други терени повлияни от дейността на обекта, не са установени.

3.3. Компонент “Атмосферен въздух”

3.3.1. Организирани източници на емисии от горивни процеси
За технологични нужди от м. септември се ползва котел тип „ПК 2,0”, с топлинна мощност 1410 kW (1,41 МW), предназначен да изгаря природен газ. Котелът е „нова средна горивна инсталация“ по смисъла на т. 37 от допълнителните разпоредби на ЗЧАВ ( ДВ, бр. 45/1996 г. с посл. изм.и доп.) и подлежи на регистрация по чл. 9г от цитирания закон. Дружеството е направило регистрация по чл. 9г от ЗЧАВ за котел тип „Steam 2000“, с номинална топлинна мощност 1750 kW, изгарящ природен газ, за което е издадено Удостоверение №6/21.12.2020 г. Котелът не е демонтиран, към момента не се използва поради авария (след отстраняването на повредата ще се използва като резервен). Двата котела са с отделни изпускащи устройства (комин). До момента на проверката не са провеждани собствени периодични измервания на емисиите в атмосферния въздух от котел тип „ПК 2,0”.
3.3.2. Относно спазване изискванията на Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособвост на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ, бр.20/2017 г.) и Регламент (ЕС) №517/2014 г. на ЕП и на Съвета за флуорсъдържащите парникови газове (ФПГ).
На обекта се експлоатира стационарно оборудване, съдържащо ФПГ R404 А и R407 A, което подлежи на контрол чрез проверки за течове, с честота определена в чл. 4, параграф 3 от Регламент (ЕС) №517/2014. При проверката се представят „Досиета на системите“ на всички хладилни и климатични инсталации, съгласно Приложение №3 към чл. 29 ал. 1 от Наредба №1/2017 г. ( ДВ, бр. 20/2017 г.) В Досиетата са отразени необходимия брой проверки за течове за 2020 г. и 2021 г. Проверките за течове се извършват от лице, притежаващо документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене. Оборудването е етикетирано съгласно изискванията на чл. 40 от Наредба №1/2017 г., чл. 12 от Регламент (ЕС) №517/2014 и е в съответствие с Регламент за изпълнение (ЕС) 2068/2015 на Европейският парламент и на Съвета, за формата на етикетите за продукти и оборудване, които съдържат флуорсъдържащи парникови газове. Съгласно чл. 13 от Регламент (ЕС) №517/2014 от 01.01.2020 г. се забранява употребата на свежи флуорсъдържащи парникови с потенциал на глобално затопляне 2 500 или повече, за сервизно обслужване или поддръжка на хладилно оборудване с количество на зареждане 40 тона СО2 еквивалент или повече. При извършената проверка на досиетата на системите не е установено допълване на хладилните инсталациис R404 А.
В РИОСВ – Благоевград е представен годишен отчет, съгласно чл. 36 от Наредба №1/2017 г. в законоустановеният срок.

3.4.Направление “Опасни химични вещества”

3.4.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP)
Съгласно Европейски регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH), който касае регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали в страните на Европейския съюз (ЕС) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството изпълнява задълженията си на „потребител по веригата“ на химикали. Фирмата не извършва директен внос/износ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС). Химикалите се доставят от български доставчици/дистрибутори. В своята дейност дружеството употребява и съхранява ОХВС, които са в категория на опастност –корозивни и запалими (дезинфектиращи и почистващи вещества, и природен газ). Създадено е досие по чл. 36 от REACH, което е необходимо да се допълни с информация, съгласно Приложение №2 към Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на министъра на ОСВ. Всички ОХВС, които дружеството съхранява са придружени с информационни листове за безопасност, които са актуални и отговарят на изискванията на Регламент 2015/830.
3.4.2. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (обн. ДВ, бр. 43/2011 г. с посл. изм. и доп.)
Дезинфектантите и почистващите вещества се съхраняват в два обособени склада. Складовете отговарят на изискванията на чл. 6 от Наредбата. Всички ОХВС са в оригинални опаковки, плътно затворени и няма разливи. Природния газ се съхранява на обособено за целта място на площадката и е с ограничен достъп. Към момента на проверката е предоставена изготвена оценка за безопасно съхранение на опасни химични вещества и смеси (ОХВС) от дата 03.02.2021 г., която е актуализирана, поради промяна в използваните и съхранявани ОХВС, но е във формат, съгласно Заповед №РД-288/2012 г. на министъра на ОСВ. Същата следва да бъде актуализирана, съгласно Заповед № РД-184/09.03.2021 г. на министъра на ОСВ. Представени са и документи по чл. 4, т. 7-12 от Наредбата.
При проверката е представен доклад от извършена класификация по чл. 103, ал. 1 на ЗООС по образец, съгласно Приложение 1 към чл. 6, ал. 2 от Наредбата за предотвратяване на големи аварии с опасни вещества и ограничаване последствията от тях (ДВ, бр.5/2016 г. с посл. изм. и доп.).

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираното несъответствие на обекта с изискванията на ЗЧАВ и ЗЗВВХВС са направени пет предписания, както и е поставен срок за тяхното изпълнение.

5.Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.