Съдържание

Посетители

В момента има 207  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Пирин пеллет“ ЕООД - гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Пирин пеллет“ ЕООД - гр. Благоевград

 

На основание Заповед № 322/12.09.2017 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 26.09.2017 г. се извърши проверка на място и по документи на обект „Цех за производство на пелети“, находящ се в гр. Разлог, м. „Габавица“, ул. „Годлевски път“, експлоатиран от „Пирин пеллет“ ЕООД, гр. Благоевград.

1. Цел на проверката

Проверката на дружеството се извършва с цел установяване спазване на нормативните изисквания по компонент „Атмосферен въздух“ и фактор „Отпадъци“, заложени в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ, бр. 45/1996 г. с изм. и доп.), Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ, бр. 53/2012 г. с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове.

2. Проверени обекти и дейности на обекта

Извършена е проверка на следните инсталации и дейности:
- инсталации за производство на пелети – 2 броя;
- места за съхранение на генерираните на обекта отпадъци;
- места и складове за съхранение на суровини и готова продукция

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол № 44-20/26.09.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
Дружеството извършва дейност на една производствената площадка, находяща се в гр. Разлог, м. „Габавица“, ул. „Годлевски път“, на която се намират две инсталации за произвоство на пелети. Втората монтирана на обекта инсталация за производство на промишлени пелети, за която е издадено становище на РИОСВ – Благоевград (Изх. № 2392(1)/10.07.2015 г.), все още не работи. Предстои осъществяване на връзката с изпускащото устройство (комин), както и монтиране на допълнително съоръжение за пречистване на димните газове след процесите на сушене в двете инсталации.
В нормален технологичен режим и при пълно натоварване работи единствено старата инсталация за производство на пелети.
При проверката са извършени контролни измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от дейността на инсталацията, посредством:
- изпускащо устройсто (К1) комин след барабанна сушилня с директен контакт;
- въздуховод (К2) след мелница за дребно смилане на изсушения материал.
Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба № 1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.).
Извършен е оглед на производствената площадка и не са констатирани замърсявания с трици и дървесен прах. На открита бетонирана площадка продължават да се съхраняват дървесни отпадъци (кори и дървесен прах от кори), които се очаква да бъдат оползотворени, след като бъде въведена в експлоатация новата инсталация за производство на промишлени пелети.

3.2. Фактор „Отпадъци”
„Пирин пеллет“ ЕООД притежава регистрационни документи издадени по реда на Закона за управление на отпадъците (ЗУО, посл. изм. ДВ, бр.13/2017 г. ), както следва:
- регистрационен документ № 01-РД-362-3/01.03.2017 г. за дейности по събиране и транспортиране на дървесни отпадъци (трици, талаш, изрезки, дървесни кори и пепел от котли);
- регистрационен документ № 01-РД-365-1/27.04.2017 г.- за дейност оползотворяване на дървесни отпадъци (трици, талаш, изрезки и дървесни кори).
За отпадъците, които се генерират от производствената дейност дружеството притежава заверени работни листове за класификация, съгласно изискванията на Наредба № 2 за класификация на отпадъците (обн. ДВ, бр.66/2014 г., изм. и доп. ДВ, бр. 32/2017 г.). Отпадъците на обекта се съхраняват на определените за това места, обозначени с код и наименование на съответния отпадък. Приемането и предаването на отпадъците се извършва въз основа на писмени договори.
От дейността на ремонтната работилница се образуват отпадъци (абсорбенти), за които не е проведена класификация по реда на Наредба № 2/2014 г.
Определено е със Заповед отговорно лице, съгласно чл. 8, ал. 2, т. 5 от ЗУО.
За обекта има заверени от РИОСВ-Благоевград отчетни книги по Приложение № 1, Приложение № 2 и Приложение № 4 от Наредба № 1 за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (обн. ДВ, бр. 51/2014 г.). Същите съдържат хронологични записи за количествата образувани и третирани отпадъци.
В законоустановения срок са представени в ИАОС- София годишни отчети за отпадъците за 2016 г.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници

За констатираните несъответствия на обекта с изискванията на ЗЧАВ и ЗУО на дружеството са направени съотъветните предписания и поставени срокове за отстраняването им.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.