Съдържание

Посетители

В момента има 292  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„НИДЕКС“ ООД – с. Копривлен, общ. Хаджидимово

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на „НИДЕКС“ ООД – с. Копривлен, общ. Хаджидимово

 

На основание Заповед № 265/25.07.2017 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 24.08.2017 г. беше извършена проверка на място и по документи на обект „Производство чрез екструдиране и шприцоване на пластмасови изделия“, с. Копривлен, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград, стопанисван от „Нидекс“ ООД, гр. София, общ. Столична, обл. София (столица).
Проверката е комплексна и се извършва във връзка със спазване на нормативните изисквания на Закона за опазване на околната среда (ДВ бр. 91/2002 г., с посл. изм. и доп. ДВ, бр. 58/2017 г.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с посл. изм. и доп. ДВ, бр. 58/2017 г.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ, бр. 45/1996 г., с посл. изм. и доп. изм., бр. 58/2017 г.) и Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., с посл.изм.и доп.).

1. Цел на проверката
Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване спазването на нормативните изисквания заложени в тях.

2. Проверени обекти и дейности на обекта.

Основната дейност на предприятието е производство на екструдирани твърди PVC профили (от рециклирана пластмаса), екструдирани меки PVC и ТРЕ профили; шприцовани пластмасови изделия и изделия по поръчка; ESD опаковки от разпенен дунапрен за разделители за електрически компоненти за корпоративни клиенти.
Към момента на проверката се произвеждат дюбели, линейни фиксатори за арматура, уплътнители за PVC, алуминиева и дървена дограма, гофрирани тръби за ел. инсталации.
Извършена е проверка на следните помещения, съоръжения и инсталации:
- Цех „Меки профили“;
- Цех „Твърди профили“;
- Цех „Инструментален“;
- Цех „Рециклиране“;
- Склад „Готова продукция“;
- Склад „Помощни материали“;
- Склад „Материали“;
- Склад „Опасни отпадъци“;
- Климатично/хладилно оборудване;
- Площадка за съхраняване на отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат беше съставен Констативен протокол № 54-28/24.08.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Направление „Опасни химични вещества и управление на риска”
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 58/2017 г.) и подзаконовите нормативни актове свързани с него.
І. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества в свободен вид и смеси.
Дружеството не осъществява внос и износ на ОХВС.
Основните ползвани доставчици са от България или ЕС.
Налично е досие по чл. 36 от REACH и се изпълняват задълженията по чл. 35 от REACH.
Предоставена е документация по Регламента включваща: списък на ползваните дистрибутори и документи удостоверяващи изпълнение на екологичното законодателство от тях; списъци на употребяваните вещества и смеси.
Налични са част от ИЛБ на ползваните суровини и материали, а някои са с неактуални версии.
ІІ. Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.)
ОХВС се съхраняват в склад „Материали“ и склад „Помощни материали“.
Налична е оценка за безопасността на съхранението на ОХВС, изготвена съгласно формата на Заповед № РД-288/03.04.2012 г. на Министъра на околната среда и водите с дата 10.08.2017 г. Проверка на наличните химикали в предприятието откри разминавания, които ще бъдат коригирани в актуализирана оценка.
ІІІ. Контрол по изпълнение на изискванията на Регламент (ЕО) 850/2004 относно устойчивите органични замърсители
Към момента на проверката не е налична информация за наличието/липсата на вещества, попадащи в обхвата на Регламента, съдържащи се в употребяваните суровини.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
„Нидекс“ООД, с. Копривлен се проверява за първи път по компонент „Атмосферен въздух“.
За охлаждане на екструдиращите линии, разположени в цех „Меки профили“ и цех „Твърди профили“ се експлоатират чилъри, за които не се представя никаква документация при проверката.
Няма информация и за вида и количествата на охлаждащия агент, както и не са налични указателни табели на външните тела на инсталациите с необходимата информация.
За отопление на производствените помещения дружеството експлоатира котел на твърдо гориво ( дърва и въглища ), с топлинна мощност под 500 kW, неподлежащ на контрол чрез измервания.
Във всички цехове на площадката има изградени общообменни смукателни вентилации.

3.3. Фактор „Управление на отпадъците“
На обекта се извършва рециклиране и третиране на отпадъци – дейности код R3, R12 и R13. За тях дружеството притежава регистрационен документ, издаден от директора на РИОСВ-Благоевград.
Отпадъците се събират от територията на Република България и Република Гърция. За въведените в страната отпадъци се представят Анекс VІІ.
Дружеството е извършило класификация на генерираните от дейността си отпадъци в РИОСВ-Благоевград. Водят се отчетни книги за съответните дейности с отпадъци.
Отпадъците се съхраняват на определените за това места и складове, като за опасните отпадъци помещенията са с ограничен достъп. Не се представя заповед по чл. 8, ал. 2, т. 5 от ЗУО за определяне на отговорно лице за безопасното управление на опасните отпадъци.
Не се представят договори за приемане и предаване на отпадъци.
Годишните отчети за отпадъците са предадени в ИАОС-гр. София в законовия срок.
Дружеството изпълнява задължението си по чл. 59 от ЗУО за пуснатите на пазара опаковани стоки чрез организация по оползотворяване.
„Нидекс“ ООД, гр. София притежава регистрационен документ за събиране и транспортиране на отпадъци, издаден от директора на РИОСВ-София.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници :

За констатираните несъответствия на обекта с изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ бр. 10/2000 г., с посл. изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ, бр. 45/1996 г., с посл. изм. и доп. изм.) и Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., с посл.изм.и доп.) са направени съответните предписания и поставени срокове за тяхното отстраняване.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.
В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.