Съдържание

Посетители

В момента има 217  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Аква Лайн Спа“ ООД – гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на „Аква Лайн Спа“ ООД – гр. Благоевград, Обект: Офис – гр. Благоевград

 

На основание Заповед № 109/27.03.2017 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 29.03.2017г. беше извършена проверка на място и по документи на обект с адрес: гр. Благоевград, бул. „Св. Димитър Солунски“ № 20, стопанисван от „Аква Лайн Спа“ ООД, гр. Благоевград, област Благоевград.
Проверката е комплексна и се извършва във връзка със спазване на нормативните изисквания на Закона за опазване на околната среда и другите специални закони по компоненти и фактори, въздействащи върху околната среда.

1. Цел на проверка.
Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

2. Проверени обекти и дейности на обекта.
Основната дейност на дружеството е изграждане на басейни и спа центрове. Дейността се осъществява чрез офис, намиращ се в гр. Благоевград. Дружеството извършва и търговия на помпи, филтри и препарати за дезинфекция и почистване.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.
По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат беше съставен Констативен протокол № 26-28/29.03.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:
3.1. Направление „Опасни химични вещества и управление на риска”
Проверката е извършена на основание изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр.10/2000г., с посл. изм. ДВ, бр. 12/2017 г.), подзаконовите нормативни актове произтичащи от него.
Към момента на проверката дружеството се явява „вносител“ на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси, съгласно Европейски регламент (ЕО) № 1907/2006 г. Има извършена предварителна регистрация за две вещества.
Последен извършен внос е през 2016 година от Китай в количества над 10 т.
Към момента са налични приблизително общо 50 кг вещества, съхранявани във вентилирано, осветено, капсуловано помещение с ограничен достъп.
Предоставени са информационни листове за безопасност с редакция от 2012 г.
Дружеството е уведомено писмено за задълженията си като „вносител“ и изискванията, произтичащи от Регламент (ЕО) № 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) № 1272/2008 (CLP).

3.2. Направление „Управление на отпадъците”

На обекта не се генерират производствени отпадъци. Образуваните от обекта битови отпадъци се обслужват/третират от общинската фирма по сметосъбиране.
За извършваната търговска дейност дружеството се явява задължено лице по реда на чл. 59 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО)(изм.и доп., ДВ, бр. 105/2016) – за пуснатите на пазара продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци. Дружеството изпълнява задълженията си по чл. 59 чрез организация по оползотворяване – „Булекопак“АД – за продуктова такса опаковка и „Елтехресурс“АД – за заплащане на продуктова такса за електрическо и електронно оборудване (ЕЕО). За 2015 и 2016 г. дължимата продуктова такса за ЕЕО е заплатена към ПУДООС, като се представя документ, удостоверяващ заплащането. Дължимата продуктова такса за пуснатите на пазара опаковки се заплащат редовно към „Булекопак“АД.

4.Направени предписания,срокове за изпълнение и отговорници:
Няма направени предписания.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.
Не са констатирани несъответствия на обекта от направената проверка.