Съдържание

Посетители

В момента има 261  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: „СЪН СИТИ“ ООД

документация за инвестиционно предложение: „Предварително третиране и рециклиране на строителни отпадъци в част (4000 кв. м) от поземлен имот с идентификатор 43243.20.25 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Левуново, община Сандански, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

I. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Поземлен имот с идентификатор 43243.20.25 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Левуново, община Сандански, област Благоевград е с площ 31914 кв. м, с трайно предназначение на територията „Урбанизирана“ и начин на трайно ползване „За производство на строителни материали, конструкции и изделия“.
Имотът е застроен – в него има изградени общо 15 броя сгради - складове за строителни материали, складове за промишлени стоки, склад за дървен материал, пункт за ГТП и автосервиз, административна сграда, навес, трафопост, портиерна, асфалтобетонов възел.
С настоящето инвестиционно предложение се предвижда извършването на дейностите по предварително третиране и рециклиране на строителни отпадъци в югоизточната част на имота на площадка с площ от 4 000 кв.м.
На площадката ще бъдат обособени следните зони:
• зона – кантар;
• зони – съхранение на приеманите отпадъци;
• зона – трошачна и пресевна инсталация, както и други съоръжения, необходими за производствения процес;
• зона – съхранение и товарене на готовата продукция;
• зона – разполагане на контейнери за събиране на рециклируеми отпадъци като хартия, пластмаси, дървесина и др., попаднали сред основните потоци.
Процесите при рециклирането на строителни отпадъци са:
- Сортиране - процес на подготовка на строителните отпадъци за рециклиране, при който те се разделят на отделни фракции;
- Предварително раздробяване - има за цел намаляването на размера на постъпващите в трошачката отпадъци. То се прилага, когато размерът на отпадъците е по-голям от отвора на трошачката, или когато директното натрошаване не би било ефективно (например има опасност да се получи твърде голям процент на фина фракция или на зърна с плоска и игловидна форма);
- Натрошаване - може да се извършва на няколко стъпки, с оглед оптимизиране на технологичните процеси и натовареност на оборудването, постигане на определена зърнометрия на рециклирания материал и форма на зърната му. Ползват се няколко вида машини: компресиращи челюстни и конусни трошачки, както и роторни трошачки с ударно действие. Изборът зависи от това какви цели са поставени за големината и качеството на крайния материал;
- Отстраняване на металите – прилага се за стоманобетонните отпадъци и обикновено се извършва след предварителното раздробяване на отпадъците. Използват се магнити за отстраняване на армировъчната стомана;
- Пресяване - може да се извършва преди, по време и след натрошаването. Когато се извършва преди натрошаването или преди окончателното натрошаване, то има за цел отстраняване на нежелани примеси, например на мазилките от отпадъците от керамика и бетон, на замърсяванията с почва и други. Пресяването по време на натрошаването се извършва с оглед разделянето на отпадъците на фракции, някои от които се подлагат на допълнително натрошаване. След пресяването рециклираният материал е разделен на фракции според големината на зърната.
- Пречистване на фракционираните материали - има за цел допълнително отделяне на някои примеси като дърво, пластмаси и други, които се събират и предават за оползотворяване или рециклиране на фирми, притежаващи необходимите за това документи;
- Съхраняване – Дружеството ще извършва временно съхраняване на приетите за предварително третиране и рециклиране строителни отпадъци. Няма да се допуска смесването на различни по вид, състав и свойства отпадъци, както и смесването на оползотворими с неоползотворими отпадъци.
Крайният продукт от рециклирането на строителните отпадъци са фракции от трошен материал, които могат да бъдат използвани за същите цели като естествените материали - от материали за насип до добавъчни материали за бетон и асфалт.
Площадката, на която ще се извършва дейността e водоснабдена, електрифицирана и е оградена с ограда. Отпадъчните води от сградите в имота се събират и отвеждат, посредством площадкова канализация в изгребна яма изградена в границите на имота.
Така заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 11 буква „б“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ-Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-111(1)/09.06.2022 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016-2021 г.) и ПУРН (2016 – 2021 г.) на ЗБР при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на Защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.
Същият попада в границите на защитени зони BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ. бр. 28/2010 г.) и BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-349/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.).
Съгласно разпоредбите на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие (ЗБР) и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.), инвестиционното предложение подлежи на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000.
При направената проверка за допустимост в изпълнение на чл. 40, ал. 2, във връзка с чл. 12, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режими на защитени зони BG0002098 „Рупите“ и BG0001023 „Рупите - Струмешница”, определени със заповедите за обявяването им.
Въз основа на възможността, предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС по изискуемата се процедурата по реда на чл. 31 от ЗБР ще се произнесем на етап „представяне на информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС“.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Сандански, кметство с. Левуново и директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.