Съдържание

Посетители

В момента има 763  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

Възложител: ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

документация за Уведомление  за Проект на План за интегрирано развитие на община Гоце Делчев 2021 - 2027 г.

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 8, ал. 4 на Наредбата за условията и реда за извършване на ЕО

I. По отношение на изискванията на Глава Шеста, Раздел II от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Структурата на плана за интегрирано развитие на община Гоце Делчев е изцяло съобразена с разпоредбите на чл. 13 от ЗРР и методическите указания за разработване и прилагане на ПИРО 2021-2027 г., публикувани от МРРБ. Тя е изцяло в синхрон с най-добрите практики на стратегическото планиране на териториите.
Основната цел на Плана за интегрирано развитие на община Гоце Делчев е да предложи
обща рамка и последователност от конкретни действия за устойчиво и интегрирано развитие на местно ниво, обединени в конкретна програма за действие. Общинският план на Гоце Делчев е оперативен документ, обединяващ целите и начините за тяхното постигане, при задължително съответствие с Интегрираната териториална стратегия за развитие на Югозападния район от ниво 2 и действащия Общ устройствен план на Общината.
Планът включва три стратегически цели:
• Стратегическа цел 1: Повишаване приноса на местната икономика към икономическото развитие на Област Благоевград;
• Стратегическа цел 2: Подобряване на условията за живот в населените места от Общината.
• Стратегическа цел 3: Създаване на условия за заетост и внедряване на нови практики в управлението с пряко въвличане на местните общности.
Петте приоритетни направления представляват областите за действие, където се концентрират финансовите ресурси и общинските инициативи през следващия програмен период. Те отговарят на желанието, изразено в допитването на населението на общината, основните функции, които следва да изпълнява Общинската администрация, съгласно българското законодателство, както и потенциалните възможности за привличане на средства от външни източници – републикански бюджет, европейски фондове и други.
• Приоритетно направление 1: Създаване на предпоставки за развитие на местната икономика
- Мярка 1.1. Изграждане на бизнес инфраструктура;
- Мярка 1.2. Подпомагане на инвестиционната активност чрез предоставяне на възможности за използване на общински имоти и терени;
- Мярка 1.3. Подкрепа за развитие на селското стопанство;
- Мярка 1.4. Реализиране на програми за професионална квалификация и преквалификация на безработните, включително и програми за разкриване на собствен бизнес;
- Мярка 1.5. Обвързване на обучението в професионалните гимназии с нуждите на бизнеса в региона и създаване на STEM среда, съгласно националните рамки
• Приоритетно направление 2: инвестиции в транспортна и техническа инфраструктури
- Мярка 2.1. Подобряване състоянието на общинската пътна мрежа;
- Мярка 2.2. Рехабилитация на уличната инфраструктура в населените места и
- подобряване на градската мобилност;
- Мярка 2.3. Изграждане на велоалеи на територията на община Гоце Делчев;
- Мярка 2.4. Благоустрояване и озеленяване на паркове и междублокови пространства;
- Мярка 2.5. Подкрепа за развитие на спорта в Общината;
- Мярка 2.6. Газифициране на гр. Гоце Делчев – обществени сгради, индустриални зони и близки населени места;
- Мярка 2.7. Подобряване достъпа до водоснабдяване и по-качествена вода за питейни нужди и инвестиции в канализационна инфраструктура;
- Мярка 2.8. Подмяна на машинно-тракторния парк на ОП „Селскостопански и
- благоустройствени услуги“;
• Приоритетно направление 3: инвестиции в социална и жилищна инфраструктури
- Мярка 3.1. Ремонт и реконструкция на детски заведения, включително внедряване на мерки за енергийна ефективност;
- Мярка 3.2. Подобряване на средата за обучение на учениците в училищата, включително внедряване на мерки за енергийна ефективност
- Мярка 3.3. Инвестиции в здравна инфраструктура;
- Мярка 3.4. Внедряване на мерки за ЕЕ в жилищни сгради;
- Мярка 3.5. Разширяване обхвата на социалните услуги;
- Мярка 3.6. Инвестиции в културна инфраструктура;
- Мярка 3.7. Обновяване и внедряване на мерки за ЕЕ в публични сгради;
• Приоритетно направление 4: Опазване на околната среда и подкрепа за развитието на туризма
- Мярка 4.1. Развитие на фестивален и събитиен туризъм;
- Мярка 4.2. Изграждане на нови и рехабилитация на съществуващи обекти и съоръжения
- на туристическата инфраструктура;
- Мярка 4.3. Маркетинг и реклама на местните туристически обекти и продукти;
- Мярка 4.4. Превенция на риска от неблагоприятни природни явления (наводнения, пожари, ерозия и други);
- Мярка 4.5. Подобряване на енергийната ефективност чрез въвеждане на енергоспестяващо обществено осветление в населените места в община Гоце Делчев;
- Мярка 4.6. Стимулиране използването на ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) на територията на Общината;
- Мярка 4.7. Подобряване на организацията и контрола по събирането на отпадъци, вкл. разделното събиране;
- Мярка 4.8. Поддържане, развитие, рекламиране и социализиране на културно-историческото наследство в общината;
- Мярка 4.9. Провеждане на залесителни мероприятия в общинския горски фонд;
• Приоритетно направление 5: Управление в партньорство с всички заинтересовани страни и инвестиции в административен капацитет
- Мярка 5.1. Създаване на условия за по-добра безопасност и сигурност на населението;
- Мярка 5.2. Създаване на условия за по-ефективна Общинска администрация;
- Мярка 5.3. Изготвяне на съвместни трансгранични проекти
Планът за интегрирано развитие на община Гоце Делчев 2021 - 2027 г. попада в т. 9.3 от Приложение № 2 на Наредбата за ЕО и на основание чл.2, ал. 2, т. 1 от Наредбата за ЕО подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
Планът за интегрирано развитие на община Гоце Делчев се одобрява от Общински съвет – Гоце Делчев, съгласно което и предвид разпоредбата на чл. 4, т. 2 от Наредбата за ЕО, компетентен орган за провеждане на процедурата по ЕО е директорът на РИОСВ – Благоевград.

II. По отношение на изискванията на чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР):

Планът за интегрирано развитие на община Гоце Делчев за периода 2021-2027 г. попада в обхвата на чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС обн., ДВ. бр. 73 от 2007г., посл. изм. и доп.) и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта ѝ с предмета и целите на опазване на защитени зони по чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие, която се извършва чрез процедурата по преценяване на необходимостта от екологична оценка (ЕО) по реда и при условията на Глава трета от Наредбата за ОС.
При прегледа на представената документация се установи, че в информацията в т. 2.1.1. Природогеографска характеристика от проекта на План за интегрирано развитие на община Гоце Делчев (ПИРО) за периода 2021-2027 год. не се съдържа информация относно защитените зони като част от Европейската мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).
С настоящото обръщаме внимание, че залегналите в програмата за реализация на ПИРО на община Гоце Делчев за периода 2021-2027 год. мерки и дейности са допустими при съобразяване с:
- режимите на защитените територии по смисъла на Закона за защитените територии в обхвата на плана, определени със ЗЗТ, заповедите за обявяването им и с утвърдените планове за управление, ако има такива;
- режимите на защитените зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ в обхвата на плана, определени със заповедите за обявяването им и с плановете им за управление, ако има такива.
Подробна информация и публичен достъп до данните за защитените зони, като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ и свързаните с тях документи са налични на интернет страницата на Информационната система за защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000 /natura2000.moew.government.bg/, където може да намерите данни и за видовете и местообитанията, предмет на опазване в защитените зони.
Подробна информация и публичен достъп до данните за защитените територии по смисъла на ЗЗТ и свързаните с тях документи са налични на интернет страницата на Изпълнителна агенция по околна среда, секция „Регистър на защитените територии и защитените зони в България“ /eea.government.bg/zpo/bg/.