Съдържание

Посетители

В момента има 297  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител: К.  Ч.

Инвестиционно предложение: „Изграждане на крайпътен обслужващ обект – бензиностанция, автомивка, склад за промишлени стоки и сондажен кладенец в поземлен имот с идентификатор 52074.28.9, местност Киселица по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Ново Делчево, община Сандански, област Благоевград“ и „Изграждане на мотел, лятна тераса, спортни и детски площадки в поземлен имот с идентификатор 52074.29.2, местност Киселица по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Ново Делчево, община Сандански, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по-горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 31/12.04.2019 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Поземлен имот с идентификатор 52074.28.9, местност Киселица по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Ново Делчево, община Сандански, област Благоевград е с площ 11247 кв. м и начин на трайно ползване „нива“.
Поземлен имот с идентификатор 52074.29.2, местност Киселица по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Ново Делчево, община Сандански, област Благоевград е с площ 11465 кв. м и начин на трайно ползване „нива“.
С инвестиционните предложения се предвижда:
В поземлен имот с идентификатор 52074.28.9 да бъдат изградени: крайпътен комплекс - бензиностанция, включваща търговска сграда с офиси, бензиноколонки с навес над тях и подземни резервоари за гориво; автомивка за вътрешно и външно измиване на леки и товарни автомобили (до 10 бр. на ден); склад за промишлени нехранителни стоки; противопожарен резервоар; паркинг за до 10 бр. леки и 10 бр. товарни автомобила на площ от около 300 кв. м; локално пречиствателно съоръжение за отпадъчни води (каломаслоуловител) и стоманобетонова водоплътна изгребна яма с обем до 30 куб.м.
В поземлен имот с идентификатор 52074.29.2 да бъдат изградени: мотел с до 30 стаи, със ЗП до 200 кв. м; лятна тераса с ресторантска част със ЗП до 100 кв. м; спортни и детски площадки на площ д 300 кв. м; паркоместа до 30 бр. автомобили на площ; противопожарен резервоар; водоплътна изгребна яма.
Необходимите водни количества за нуждите на автомивката, за противопожарни нужди и за напояване на зелените и тревните площи ще бъдат осигурявани от предвиден за изграждане в поземлен имот с идентификатор 52074.28.9 собствен водоизточник - сондажен кладенец с дълбочина до 10 м, от който се предвижда да се черпят водни количества в размер на 0.05 л/сек.
Захранването на двата имота с вода за питейно-битови нужди ще се осигури чрез изграждане на водопроводни отклонения от водопроводната мрежа на с. Ново Делчево.
Формираните отпадъчни води ще се отвеждат във водоплътни изгребни ями.
За промишлените отпадъчни води от автомивката и площадките около бензиностанцията се предвижда в границите на поземлен имот с идентификатор 52074.28.9 да изгради пречиствателно съоръжение - каломаслоуловител, след което ще се заустват в изгребната яма.
Достъпът до поземлен имот с идентификатор 52074.28.9 ще се осъществява чрез отклонение от преминаващия североизточно от него асфалтиран ІІІ-то класен път (поземлен имот с идентификатор 52074.36.222).
Достъпът до поземлен имот с идентификатор 52074.29.2 ще се осъществява, чрез отклонение от преминаващия североизточно от него асфалтиран ІІІ-то класен път (поземлен имот с идентификатор 52074.36.222). Отклонението ще преминава през поземлени имоти с идентификатори52074.36.50, 52074.28.204 и 52074.29.112.
Електрозахранването на имотите ще се осъществи от ел.разпределителната мрежа НН на с. Ново Делчево и изграждане на трафопост.
Във връзка с гореизложеното и предвид разпоредбата на чл. 81, ал. 2 от ЗООС, съгласно която с оценката на въздействие върху околната среда се цели интегриране на предвижданията по отношение на околната среда в процеса на развитие като цяло и въвеждане принципа на устойчиво развитие следва двете инвестиционни намерения да бъдат обединени в едно общо инвестиционно предложение, което попада в обхвата на т. 10, буква „б“ на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ - Благоевград.
На основание чл. 4а, ал. 2 от Наредбата за ОВОС е извършена проверка относно допустимостта на предложението спрямо режимите в утвърдените планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и план за управление на риска от наводнения (ПУРН) на Западнобеломорски район.
Съгласно становище с изх. № П-01-120(5)/29.07.2020 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие на което Ви предоставяме за съобразяване) инвестиционното предложение е допустимо спрямо ПУРБ (2016-2021 г.) и ПУРН (2016 – 2021 г.) на ЗБР при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Имотите, предмет на инвестиционното предложение не попадат в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.
Същите попадат в граници на защитена зона по Закона за биологичното разнообразие BG0001023 “Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г.).
Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на цитираната горе защитена зона по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.).
В представените уведомления, съгласно изискванията на чл. 10 от Наредбата за ОС и приложенията към тях липсва подробна информация по отношение на предвидените за изграждане инфраструктурни връзки, което затруднява определянето на местоположението на инвестиционното предложение в неговата цялост спрямо границите на защитени зони и извършването на преценка за вероятната степен на отрицателното въздействие на инвестиционното предложение върху горецитираната защитена зона. Предвид това е необходимо да представите следната допълнителна документация и информация:
1. Да се представи схема на електрозахранване и водоснабдяване на имотите, вкл. да се приложи обяснителна записка към схемите.
2. Да се направи описание и характеристика на всички имоти, които ще бъдат засегнати от предвидените за изграждане инфраструктурни връзки.
След представяне на горната информация и въз основа на възможността, предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за ОС по изискуемата се процедурата по реда на чл. 31 от ЗБР ще се произнесем на етап „представяне на информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС“.
Копие от писмото е изпратено до кметовете на община Сандански и с. Ново Делчево, и директора на БДЗБР.