Съдържание

Посетители

В момента има 729  гости и няма потребители и в сайта

Информация за инвестиционни предложения, планове и програми

Съобщение чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

Възложител:„ВИА КОНТРАКШЪН“ ЕООД

Инвестиционно предложение: „Мини мандра за производство на млечни продукти в поземлен имот 021056 в землището нас. Гайтаниново, община Хаджидимово, област Благоевград“

СЪОБЩЕНИЕ

 
по чл. 5, ал. 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС

РИОСВ приема представената документация за по - горе посоченото инвестиционно предложение, като информиране на компетентния орган по околна среда по смисъла на чл. 95, ал. 1 от ЗООС, чл. 4, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредбата за ОВОС) (обн. ДВ. бр. 25/18.03.2003 г., посл. изм. ДВ, бр. 3/05.01.2018 г.) и по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

І. По отношение на изискванията на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС):

Съгласно представената информация и документация с инвестиционното предложение се предвижда в посочения имот да монтира мини мандра за производство на млечни продукти. Конструкцията ще бъде с площ около 150 м2, от модулен тип с метална носеща конструкция и термопанели. Предвижда се дневно да се преработват около 500 л млякото, което ще се добива от собствена кравеферма, изградена в имота.
Технологията на производство ще включва следните основни процеси:пастьоризиране на суровото мляко; заквасване на млякото; производство и зреене на продукта; вакуумиране; съхранение в хладилни камери.
Имотът е захранен с ел. енергия и вода, не се предвижда изграждане на нови или изменение на съществуващите съоръжения.
Отпадъчните води от мандрата (битови в размер на 0.15 м3/дневно и производствени в размер на 0.33 м3/дневно ) да се събират в полиетиленов резервоар с обем 2.5 м3. Същият ще бъде почистван на базата на договор. Отпадъчният продукт от преработката на млякото (суроватката) ще се използва за храна на животните във фермата.
Предвижда се закупуване на всички необходими машини и оборудване за функциониране на мандрата.
Транспортният достъп до имота се осъществява по граничещ с него полски път.
Заявеното инвестиционно предложение попада в обхвата на т. 7, буква „в“ от Приложение №2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на ЗООС и подлежи на преценяване на необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на основание чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗООС.
Компетентен орган съгласно чл. 93, ал. 3 от ЗООС при извършване на преценката е директорът на РИОСВ-Благоевград.
Съгласно становище с изх. № П-01-104(1)/11.04.2019 г. на директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (копие от което Ви предоставяме за съобразяване), инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите, определени в утвърдените План на управление на речните басейни на ЗБР (2016 – 2021 г.) и План за управление на риска от наводнения на ЗБР (2016 – 2021 г.), при спазване на разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в становището.

ІІ. По отношение изискванията на чл. 31, ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие:

Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии. Същият попада в границите на две защитени зони от мрежата Натура 2000, по смисъла на Закона за биологичното разнообразие: BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г. изм. и доп.) и BG0002078 „Славянка“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-751/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 97 от 2008 г.).
Инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС по реда на глава шеста от ЗООС. В тази връзка то подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на цитираните горе защитени зони по реда на чл. 31, ал. 4 във връзка с ал. 1 от Закона за биологично разнообразие и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г.; изм. и доп.).
При направената проверка за допустимост в изпълнение на чл. 40, ал. 2, във връзка с чл. 12, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режима на защитена зона BG0002078 „Славянка“, определен със заповедта за обявяването й.
След анализ на представената информация и документация и на основание чл. 40, ал. 3 от Наредбата за ОС, въз основа на критериите по чл. 16 от нея, преценката за вероятната степен на отрицателно въздействие е, че инвестиционното предложение няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и местообитания на видове и популации, вкл. птици, предмет на опазване в защитени зони BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” и BG0002078 „Славянка“.
Копие от писмото е изпратено на кмета на община Хаджидимово и кметство с. Гайтаниново